Rekordmange højtuddannede drømmer om at skifte job

Flere ansatte med en videregående uddannelse flirter med tanken om at skifte job, viser en ny undersøgelse. Det er et udtryk for en udbredt drøm om en bedre balance mellem job og privatliv, lyder det fra Universum, der står bag undersøgelsen. Advokatfirmaer forsøger at imødekomme tendensen for at holde på de bedste, lyder det.
Foto: Modelfoto / Pexels
Foto: Modelfoto / Pexels

Antallet af højtuddannede, der drømmer om at skifte arbejdsgiver, er toppet inden for de seneste 20 år. Samtidig efterspørger kvinder i højere grad work-life balance end mænd.

Det viser en spørgeskemaundersøgelse fra Universum, Professional Survey, som baserer sig på svar fra 6234 personer med en videregående uddannelse.

I 2017 var det 29 pct. af de veluddannede, som drømte om at skifte job, mens kurven steg til 33 pct. i 2018 og er fortsat op på 37 pct. i 2019.

Tendensen skyldes ifølge Universum ikke utilfredshed med de ansattes nuværende arbejdsgivere, fordi tilfredsheden ikke har rykket sig markant de seneste fem år.

Undersøgelsens resultat er derimod blandt andet et udtryk for et udbredt ønske blandt flere om en bedre balance mellem job, fritid og familie, mener den danske Universum-direktør, Jesper Dansholm.

Den tendens kan man hos advokatfirmaet Horten nikke genkendende til. Flere virksomheder i dag ser fleksible arbejdsvilkår som et konkurrenceparameter i kampen om de bedste medarbejdere, siger HR-chef i Horten, Mette Meirup Gregersen.

"Der er kommet en mere fleksibel tilgang og et større fokus på arbejde, fleksibilitet og tilrettelæggelsen af det," siger hun og tilføjer, at Horten i dag tilbyder medarbejdere et større ansvar, der giver mulighed for mere fleksibilitet, når det kommer til tilrettelæggelsen af arbejdslivet.

Det samme oplever Sara Jursic, HR-direktør hos Gorrissen Federspiel, der siger, at fleksibilitet er blevet et vigtigere parameter for advokater i dag end for blot nogle år siden.

"Vi vil gerne tiltrække og fastholde de allerbedste i branchen. Det kan vi kun, hvis vores talenter er motiverede og engagerede. Deraf er vi nødt til at imødekomme deres ønsker," siger hun.

For at følge med udviklingen og gøre sig mere attraktiv på jobmarkedet har Gorrissen Federspiel blandt andet lavet tiltag, som skal give mulighed for et mere fleksibelt arbejdsliv med hjemmearbejdsdage, fleksible arbejdstider eller deltidsordninger, siger hun.

Work-life balance er højt prioriteret hos kvinder

Universum har bedt mænd og kvinder om at rangere deres jobpræferencer. Her svarer begge køn, at ledere, der støtter den enkeltes udvikling, er en toppræference.

På kvindernes andenplads kommer et arbejde, som "understøtter work-life balance", mens det er en "fremtidig høj indkomst", som kommer på andenpladsen hos mændene.

På mændenes top ti er work-life balance slet ikke prioriteret, mens en fremtidig høj indkomst ikke er en del af kvindernes toppræferencer.

Global rapport: Seksuel chikane og mobning florerer i advokatbranchen

26-årig advokat: "Jeg er en af de personer, der trives i travlhed" 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også