AdvokatWatch

Danske Advokater glæder sig over amputeret lovforslag fra Pape

Et forslag om at lade statslige embedsmænd repræsentere staten i retssager er droppet efter i forvejen at være blevet udvandet. Glædeligt for retssikkerheden, mener Danske Advokater.

Paul Mollerup, adm. direktør i Danske Advokater. | Foto: PR

Efter flere kritiske røster fra advokater, dommere og andre i den juridiske verden har justitsminister Søren Pape Poulsen (K) droppet en stor del af et nyt lovforslag, der skulle gøre det muligt for det offentlige at møde ved domstolene med egne embedsmænd.

Lovforslaget blev vedtaget i sidste uge, og oprindeligt lød det, at Justitsministeriet finder "at der i et vist omfang vil kunne ske en lempelse af reglerne om advokaternes møderetsmonopol i byretterne, uden at de vægtige hensyn, der ligger bag reglerne, sættes over styr."

Derfor er det en sejr for retssikkerheden, at forslaget er droppet, mener Danske Advokater.

”Der skal lyde en stor ros til politikerne for at have pillet den retssikkerhedsmæssige tidsel ud. Det ville være en uskøn kasketforvirring, hvis embedsmænd både skulle rådgive borgere og virksomheder og samtidig vinde over dem i retten – uden at være advokater og underlagt de advokatetiske regler med klageadgang osv," siger adm. direktør Paul Mollerup i en pressemeddelelse.

Han er dog ikke helt tilfreds med politikernes tilbagetog:

"Det, der er står tilbage, er, at staten kan tildeles sagsomkostninger i de sager, hvor de (som hidtil) kan møde med egne ansatte. Det undrer mig fortsat, hvorfor staten skal hive penge ud af borgere og virksomheder i form af sagsomkostninger, og det er vigtigt, at man ikke kigger på det som en pengemaskine, for det må aldrig blive det, der afgør, om en sag skal føres eller ej," siger han.

Pape udvander forslag om embedsmænd ved domstolene

Søren Pape afviser at lade Ombudsmanden føre tilsyn med statens fuldmægtige

Justitsministeren afviser krav om prøve for embedsmænd, der skal møde i retten

Advokatfirmaer risikerer at miste forretning med nyt lovforslag 

Mere fra AdvokatWatch

Fond tog risikoen med stort ejendomsprojekt – formandens søn står til gevinst

Fond med advokater i spidsen har investeret millioner i stort byudviklingsprojekt ved Roskilde, hvor formandens søn står til at få del i afkastet. Bestyrelsen er inhabil, og fondens overlevelse er i fare, lyder det i ekstern juridisk vurdering, som fonden har fået lavet. Vurderingen bliver "taget meget alvorligt," siger direktør og bestyrelsesmedlem.

Advokatguiden ansætter ny direktør

Den nordiske platform Advokatguiden, der giver mulighed for at sammenligne advokater, har fået ny direktør. Firmaet sigter nu efter international udrulning.

Læs også

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier