Ny pengeregn over Kammeradvokaten får minister på banen

Innovationsminister Sophie Løhde (V) er klar med flere nye tiltag for at reducere statens udgifter til Kammeradvokaten, som igen i 2018 nåede rekordhøjder. 480 mio. kr. lød regningen på, skriver Berlingske.
Staten har de seneste ti år købt advokatydelser for 3,7 mia. kr. hos Advokatfirmaet Poul Schmidt, bedre kendt som Kammeradvokaten. | Foto: Ritzau Scanpix/Joachim Adrian
Staten har de seneste ti år købt advokatydelser for 3,7 mia. kr. hos Advokatfirmaet Poul Schmidt, bedre kendt som Kammeradvokaten. | Foto: Ritzau Scanpix/Joachim Adrian

I 2018 kunne Kammeradvokaten på ny sende en rekordstor regning til staten, som sidste år pungede ud med 480 mio. kr. til sin husadvokat. Innovationsminister Sophie Løhde (V) bebuder nu flere initiativer, der skal reducere statens udgifter til Kammeradvokaten, skriver Berlingske.

"Statens forbrug af Kammeradvokaten har været alt for stor i flere år. Udgifterne har særligt siden 2014 været stigende, og det er uholdbart. Der er behov for at gøre meget mere," siger Sophie Løhde til avisen.

I alt har staten over de sidste ti år købt juridiske ydelser hos advokatfirmaet for 3,7 mia. kr. Den voksende regning går stik imod regeringens bestræbelser på at nedbringe statens brug af Kammeradvokaten, som særligt er eskaleret på grund af Skatteministeriets advokatforbrug i forbindelse med det skandaleombruste skatteopkrævningssystem, EFI, og udbyttesagen.

I flere ministerier vil Sophie Løhde indføre en slags intern forhåndsgodkendelse af ministeriernes brug af Kammeradvokaten. Det gælder Finansministeriet, Beskæftigelsesministeriet, Erhvervsministeriet samt Økonomi- og Indenrigsministeriet, oplyser innovationsministeren. Derudover skal det undersøges, om staten i højere grad selv kan løse juridiske opgaver, og hvorvidt der på tværs af ministerierne kan indgås en fastprisaftale med andre advokatfirmaer end Kammeradvokaten.

Hos Kammeradvokaten, der tidligere har meldt ud, at det er planen at hive flere private klienter ombord, forventer managing partner Tomas Ilsøe Andersen en nedgang i forretningen med staten, fordi staten vil løse flere opgaver selv og sende flere opgaver i udbud. Derfor er prognosen for 2019 et fortsat fald på den klassiske statsforretning, som fra 2017 til 2018 faldt fra 382 mio. kr. til 369 mio. kr. for opgaver, der ikke vedrører EFI og udbyttesagen, meddeler han i et skriftligt svar til avisen.

Lige nu arbejder justitsminister Søren Pape Poulsen (K) på et lovforslag, der skal gøre det muligt for staten i højere grad selv at føre civile sager ved domstolene, som de i dag hyrer eksterne advokater som for eksempel Kammeradvokaten til.

Det skal blandt andet begrænse det offentliges udgifter til advokater, men som AdvokatWatch skrev for knap to uger siden, kan det ende med, at statslige embedsmænd – de såkaldte rettergangsfuldmægtige – kun får lov at repræsentere staten i sager ved byretterne og til dels Sø- og Handelsretten.

Pape udvander forslag om embedsmænd ved domstolene

Ministre er kølet af: "Vi vil fortsætte den gode dialog med Kammeradvokaten"

Kammeradvokaten efter ny kritik: Vi vil holde vores sti ren

Løhde lægger yderligere pres på Kammeradvokaten 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også