AdvokatWatch

Pape vil speede op: Ofre venter næsten et år på erstatning

Sagsbehandlingstiden i Erstatningsnævnet er alt for lang, mener justitsminister. Ny lov skal ændre på det.

Foto: Ritzau Scanpix/Liselotte Sabroe

Det tager alt for lang tid, når ofre for vold, voldtægt og andre forbrydelser skal have erstatning eller godtgørelse fra staten.

Det mener justitsminister Søren Pape Poulsen (K), der med et nyt lovforslag vil forsøge at få banket sagsbehandlingstiden i Erstatningsnævnet kraftigt ned.

"Det er helt afgørende for ofre for forbrydelser, at en sag om erstatning behandles hurtigt, så de kan komme videre i deres liv," udtaler Pape i en pressemeddelelse. 

"Og det er under al kritik, at ofre i dag må vente al for længe på at få erstatning."

I dag er sagsbehandlingstiden i Erstatningsnævnet cirka 300 dage. Justitsministeriet vurderer, at lovændringerne i kombination med andre initiativer vil kunne bringe den ned til 100 dage.

"Folk skal hurtigere have deres erstatning oven på de voldsomme oplevelser, de har været udsat for. Det skylder vi ofrene," lyder det fra justitsministeren.

Baggrunden for lovforslaget er en analyse fra 2018, der fandt frem til en række punkter, hvor sager om erstatning kan speedes op.

For eksempel skal der indføres digital selvbetjening for ofre, der vil ansøge om erstatning. 

Og Erstatningsnævnet skal have adgang til de oplysninger om borgernes indkomst, der allerede findes i Eindkomstregistret, i stedet for at ansøgeren selv skal indsende dem.

De 100 dage gælder kun nye sager. Gamle sager, der allerede ligger i bunken hos Erstatningsnævnet, vil have en væsentligt længere gennemsnitlig sagsbehandlingstid, da de allerede har ligget længe, oplyser Justitsministeriet.

Pape udvander forslag om embedsmænd ved domstolene

"Der har været brug for at sætte ind over for de enkelte brodne kar i advokatbranchen"

Retsudvalget indkalder justitsministeren til samråd over lange sagsbehandlingstider

Rigsrevisionen kritiserer SØIK for langsom sagsbehandling 

Mere fra AdvokatWatch

Ugens bedste historier på AdvokatWatch

Højesteret satte et eftertrykkeligt punktum på retsopgøret efter finanskrisen med stor millionbøde. Derudover bød ugen på historier om blandt andet ny patentdomstol, kritiseret advokatundersøgelse i Helsingør og højesteretsdom om salærkrav.

Læs også

Seneste nyt

AdvokatWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier