AdvokatWatch

Retsudvalget indkalder justitsministeren til samråd over lange sagsbehandlingstider

Der skal rettes op på for lang sagsbehandlingstid for konkurrencesager hos bagmandspolitiet, mener DF og Socialdemokratiet, der vil have justitsministeren til at forholde sig til sagen.

Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Det kan have alvorlige konsekvenser for samfundet, når der i gennemsnit bliver brugt over tre år på at behandle konkurrencesager hos Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK), også kaldet bagmandspolitiet.

Den kritik vil Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet have justitsminister Søren Pape Poulsen (K) til at forholde sig til, og derfor bliver ministeren nu indkaldt til samråd, fortæller Peter Skaarup (DF), formand for retsudvalget, til AdvokatWatch.

Sagsbehandlingstiderne er vokset til over det dobbelte som de vejledende mål, og SØIK forsømmer sin pligt, lød det for nylig i en analyse fra Rigsrevisionen.

"Det ser ud som om, at der mangler ressourcer, og vi har for lange sagsbehandlingstider. Det må regeringen forholde sig til. Jeg synes, vi har brug for at få forklaret, hvorfor det tager så lang tid. Hvad mener regeringen? Og hvad vil den gøre ved det? Jeg vil bede om, at vi får justitsministeren til at forklare, hvad den har tænkt sig at gøre også mere uddybende i forhold til kritikken fra Rigsrevisionen, og så må vi tage den derfra. Jeg mener faktisk, at der også tidligere har været stillet spørgsmål om dette," siger Peter Skaarup.

Socialdemokratiets retsordfører ønsker også, at justitsministeren forholder sig til kritikken.

"Vi vil have en plan for, hvordan man får rettet op på det her, og ikke bare lade det stå til, for så hober sagerne sig bare op, og ventetiden bliver endnu længere," siger Trine Bramsen, der vil adressere sagen på et møde i politiforligskredsen.

"Justitsministeren må komme til en politiforligskreds. Det har han ikke gjort endnu, men det ville da være rimeligt, hvis han gjorde, når han konstaterer, at der er de her mangler," siger Trine Bramsen.

Hos Venstre ønsker man ikke at forholde sig til kritikken, før man har drøftet ressourcerne og arbejdets omfang hos SØIK med justitsministeren, og der ligger en afklaring, oplyser partiets retsordfører Preben Bang Henriksen til AdvokatWatch. Han understreger dog, at det er vigtigt at sikre sig, at SØIK har de nødvendige ressourcer for at kunne udføre arbejdet.

De lange sagsbehandlingstider kan have konsekvenser for både enkeltpersoner, virksomheder og institutioner, og derfor er der vigtigt, at der hurtigt strammes op på området, mener Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet.

"Man risikerer at sætte folk i en gabestok i lang tid, og det er jo ikke rimeligt," siger Peter Skaarup.

I har egentlig bedt justitsministeren forholde sig til lignende kritik tidligere. Mener I, at justitsministeren har gjort nok?

"Der kan aldrig være gjort nok, når man har en enhed, der har så lange sagsbehandlingstider. Selvfølgelig kan der være nogle gode forklaringer på, hvorfor de er så lange. Men de overskrider klart den vejledende sagsbehandlingstid, så der kan ikke være gjort nok, og det skal blive bedre. Det skal være sådan, at vi får afklaret de har sager væsentlig hurtigere," siger Peter Skaarup.

Justitsministeren har ikke ønsket at stille op til interview til denne artikel og ej heller ønsket at give et skriftligt svar.

Rigsrevisionen kritiserer SØIK for langsom sagsbehandling

Efter kritik for langsom sagsbehandling: Statsanklager lover højere fart i SØIK 

Mere fra AdvokatWatch

Nyt EY-panel skal bane vejen for opsplitning

150 partnere luftede i sidste uge deres bekymring over revisionsfirmaets storstilede plan om at splitte rådgiver- og revisionsdelen op i to seperate firmaer. Nu skal et nyt panel sikre, at planen går gnidningsfrit igennem.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

AdvokatWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier