Millioner på vej til hvidvasksekretariatet i SØIK

I en ny politisk aftale om bekæmpelse af hvidvask er der lagt op til en kapitalindsprøjtning på samlet 15 mio. kr. til Finanstilsynet, Bagmandspolitiets hvidvasksekretariat og Erhvervsstyrelsen. Aftalen forventes at falde på plads onsdag.
Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
Af Thomas Bo Christensen

Der er som udgangspunkt lagt op til en kapitalindsprøjtning på samlet 15 mio. kr. til Finanstilsynet, Bagmandspolitiets hvidvasksekretariat og Erhvervsstyrelsen i en ny politisk aftale om bekæmpelse af hvidvask.

Men beløbet er stadig til forhandling, og det forventes først at falde på plads onsdag, hvor den finansielle forligskreds præsenterer en pakke med flere initiativer. Det erfarer FinansWatch.

Som udgangspunkt er der lagt op til, at Finanstilsynet tilføres 6 mio. kr. årligt, mens Erhvervstyrelsens indsats på området styrkes med 3,2 mio. kr. om året. Desuden er der lagt op til, at hvidvasksekretariatet i SØIK, også kendt som Bagmandspolitiet, skal styrkes med seks årsværk, ligesom enheden skal tilføres ressourcer til mere effektive it-systemer.

Det skulle samlet løbe op i 15 mio. kr., men ifølge FinansWatchs oplysninger kan beløbene altså nå at blive ændret, ligesom det også er muligt, at forligskredsen finder frem til et beløb, der siden øges i forbindelse med finanslovsforhandlingerne.

Holder tæt om beløb

Ingen af de politikere, som FinansWatch og søstermediet PolicyWatch har talt med, ønsker at kommentere de konkrete beløb.

"Jeg kan ikke sige noget om beløbene, men blot sige, at vi gerne ser, at der sker et substantielt løft på området," udtaler SF’s erhvervsordfører Lisbeth Bech Poulsen.

Tidligere mandag eftermiddag udtalte Venstres ordfører Torsten Schack Pedersen, at han heller ikke ville kommentere beløbene, før aftalen er endelig og præsenteres onsdag.

"Der er flere penge til de relevante myndigheder. Så har jeg i hvert fald ikke sagt noget, der ikke er bund i," sagde erhvervsordføreren til PolicyWatch.

Minister afviser færdig aftale

Erhvervsminister Rasmus Jarlov (K) har ikke ønsket at kommentere forligskredsens aftale og de lækkede hovedpunkter, som FinansWatch har beskrevet her, og som der ifølge FinansWatchs oplysninger skulle være opbakning til.

Men i et tweet udtaler ministeren, at der rigtig nok vil være justeringer i forhold til det, som er sluppet ud i offentligheden:

"Jeg kan bekræfte, at vi forhandler om en hvidvaskstrategi. Jeg kan også bekræfte, at der ikke er en aftale endnu, og at det udkast, som nogen har lækket til pressen, ikke bliver den endelige version," skriver Rasmus Jarlov.

Netop spørgsmålet om myndighedernes manglende ressourcer har været et tilbagevendende tema i debatten om bekæmpelsen af hvidvask, som især har været foranlediget af sagen om hvidvask i Danske Banks estiske filial. Danske Bank selv offentliggør sin undersøgelse af sagen onsdag – samme dag, som den finansielle forligskreds altså offentliggør den nye hvidvaskpakke.

Den finansielle forligskreds består af Venstre, De Konservative, Liberal Alliance, Dansk Folkeparti, Socialdemokratiet, De Radikale og SF.

(Denne historie er leveret af AdvokatWatch' søstermedie FinansWatch).

Efter kritik for langsom sagsbehandling: Statsanklager lover højere fart i SØIK

Rigsrevisionen kritiserer SØIK for langsom sagsbehandling 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også