Eks-advokat i hård kritik af branchen: Glittet facade krakelerer i mødet med virkeligheden

Advokatfirmaerne bør bruge færre penge på studiemesser og PR-indsatser og i stedet investere pengene i lederudvikling og HR-medarbejdere med indflydelse, skriver en tidligere advokat i et læserbrev i Djøf Bladet. Det kunne stoppe de mange stressmeldinger, lyder det.

Søvnproblemer, voldsom hjertebanken, koncentrationsbesvær, sygemelding og psykologsamtaler.

Sådan starter Frederik Waaben, tidligere advokat og i dag politisk konsulent, sin beskrivelse af tiden som advokatfuldmægtig og senere advokat. Det sker i et læserbrev i Djøf Bladet.

Drømmen om ansættelse på et advokatkontor var gået i opfyldelse, men blev hurtigt ledsaget af stresssymptomer. Opgaverne, der konstant tikkede ind på alle tidspunkter af døgnet, og de lange arbejdstider, som langt overstiger EU's arbejdstidsdirektiv på 48 timer om ugen, var to faktorer, som i høj grad bidrog til stress, skriver Frederik Waaben.

Men det, den tidligere advokat ligger mest vægt på, er, at advokatfirmaerne ledes af partnere og advokater, "der er dygtige jurister og forretningsmænd, men ikke nødvendigvis dygtige ledere." Problemet opstår, fordi firmaerne kan vælge og vrage blandt kandidater, lyder det. Firmaerne tilbyder en potentiel envejsbillet til eliten, hvor det faglige miljø er i top, og branchen nyder godt af en kulturel, amerikansk inspireret "glorificering", skriver den tidligere advokat.

"Den glitrende facade krakelerer desværre ofte i møder med virkeligheden. Et københavnsk advokatkontor er meget langt fra et afsnit af "Suits" (amerikansk tv-serie om et prestigefyldt advokatkontor, red.), og de høje lønninger bliver et lille plaster på såret, når filmen knækker. Det trækker lange spor at blive udsat for stress i en ung alder. Advokatfirmaerne har et ansvar, for lange arbejdstider kombineret med dårlig ledelse er simpelthen urimelige vilkår," lyder det fra Frederik Waaben i læserbrevet.

Han opfordrer advokatfirmaerne til at bruge færre penge på studiemesser og PR-indsatser, men i stedet investere pengene i lederudvikling og HR-medarbejdere med indflydelse. Og partnerrekruttering bør i højere grad ske på baggrund af lederevner, lyder det. Den enkelte ansattes velbefindende bør ikke bero på, om vedkommende er heldig eller uheldig i tildelingen af leder, mener Frederik Waaben.

Djøf: Unge talenter vil have god ledelse 

Djøf er bekymret: De store advokatfirmaer pisker de unge jurister for hårdt

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også