Advokatbranchen skruer op for pro bono: "Mange har følt et ekstra behov for at værne om standens gode navn og ry"

PRO BONO-ADVOKATERNE: Advokatbranchen øger indsatsen på pro bono-området, viser ny undersøgelse. Advokathusene lægger flere pro bono-timer, indgår i faste partnerskaber med eksempelvis Læger Uden Grænser og idrætsforeninger. I en ny serie sætter AdvokatWatch fokus på udviklingen i pro bono-arbejdet og dem, der udfører det.
Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
AF MAIKEN REIMER RØNNEBERG (RESEARCH: PETER FØRBY KAPPEL)

Ulønnet pro bono-arbejde har altid eksisteret i advokatbranchen, hvor nogle ser det som en del af advokaters dna. Men de seneste år har pro bono-arbejdet taget fart og har fået lov til at fylde endnu mere blandt de danske advokatkontorer.

Det viser en rundspørge foretaget af AdvokatWatch blandt de 30 største advokatfirmaer i Danmark målt på bruttofortjeneste.

Det er blevet til flere pro bono-timer, faste samarbejdspartnere for pro bono-arbejde og en CSR-rapport opdateret med beskrivelser af advokatkontorernes pro bono-indsats.

Det voksende fokus på pro bono-arbejde er noget brancheorganisationerne Danske Advokater og Djøf Advokat har lagt mærke til.

"Vi har en stor efterspørgsel på nye initiativer fra vores medlemmer, jurister og rådgivere, der gerne vil bidrage med pro bono-arbejde. Og det er særligt intensiveret henover det sidste års tid," siger Mathias Krarup, formand for Djøf Advokat.

Det frivillige arbejde er enormt givende for advokaterne, lyder det fra formanden, der dog også påpeger, at branchen det sidste år måske er begyndt at arbejde særligt hårdt for at flytte fokus fra "de brodne kar".

Det har ikke skortet på uheldige sager fra advokatbranchen de seneste år. Fra Harlang-sagen og Schlüter-sagen til sagen om forsvarsadvokater, der uddelte reklamegaver til indsatte i landets fængsler. Foruden Bech-Bruuns rolle i udbytteskattesagen.

"Der har været en rigtig massiv og ærgerlig omtale af advokatbranchen af de her ærgerlige sager med nogle af de såkaldte brodne kar. Man har set, at der er kommet én sag mere og så én mere. Derfor tror jeg også, at mange har følt et ekstra behov for at værne om advokatstandens gode navn og ry. Det kan have en ekstra effekt på, at man gerne vil hjælp mere til i samfundet. Men det er kun positivt, synes vi," siger Mathias Krarup.

Fordobling af pro bono-timer

Antallet af pro bono-timer er steget henover de sidste fem år, viser svarene, som AdvokatWatch har modtaget, og mange kontorer gearer op til at lægge endnu flere timer i år. Selv om der er store spring fra et mindre kontor som Norrbom Vinding, der ifølge firmaets hjemmeside har 36 ansatte, til en af advokatscenens helt store som Bech-Bruun, lader alle til at skrue op for indsatsen i 2019.

Norrbom Vinding estimerer mere end en fordobling i pro bono-indsatsen fra 135 timer sidste år til op mod 300 timer i år. Og hos Bech-Bruun forventer man at gå fra 1750 pro bono-timer til 2500 timer. Det frivillige arbejde har fyldt meget i branchen de sidste 10-15 år, lyder det fra Danske Advokaters formand, som har mere end 30 års erfaring som advokat.

"Jeg er helt overbevist om, at der er et voksende fokus på pro bono-arbejde, og det er en tendens, der breder sig blandt flere og flere firmaer," siger Jørgen Kjergaard Madsen, der dog vurderer, at advokatkontorerne ikke kan blive ved med at øge indsatsen, og at de store firmaer er ved at nå en grænse.

Selv om behovet for pro bono er stort, og firmaerne modtager et væld af henvendelser fra organisationer, der ønsker gratis juridisk bistand, vil advokathusene også have fokus på at drive en god forretning, forklarer formanden.

"Det kan være det samlede pro bono-arbejde vil stige, fordi der er advokatvirksomheder, som ikke har gjort helt så meget tidligere, der nu bliver opmærksom på det ved den øgede omtale og de mange gode eksempler. På den måde kan der komme en hel del mere pro bono-arbejde ud af det," siger Jørgen Kjergaard Madsen.

Pro bono indgår i CSR-rapporter

Flere advokater har over for AdvokatWatch forklaret, at advokater yder pro bono, fordi de sidder med en unik juridisk værktøjskasse, hvor de med få redskaber kan løfte en stor opgave for både privatpersoner og organisationer, som de ellers ikke ville kunne klare selv.

Alle medarbejdere fra sekretærer til fuldmægtigere og helt op til den ledende partner yder pro bono, lyder svarene fra advokatfirmaerne i AdvokatWatchs rundspørge.

"Det er det rigtige at gøre. Man får en særlig glæde og inspiration, når man er med i sådan nogle pro bono-projekter og mærker eller ser, at det gør en forskel med den hjælp," siger Jørgen Kjergaard Madsen.

Men det øgede pro bono-fokus i advokatbranchen kan også være ansporet af den politiske og mediemæssige bevågenhed, mener Jørgen Kjergaard Madsen.

"Det er jo ret interessant, hvad der sker i øjeblikke både i relation til den finansielle sektor, men også i advokatsektoren, hvor der bliver råbt meget højt fra politisk og i andre sammenhænge om større ansvarlighed og samfundsengagement," siger Jørgen Kjergaard Madsen og tilføjer:

"Men der må jeg bare sige, at vi i advokatbranchen i lang tid har brugt rigtig meget energi og ressourcer på pro bono-arbejde."

Firmaerne gør derimod mere ud af at skilte med pro bono-arbejdet i CSR-rapporter nu. Enkelte advokathuse begyndte at inkludere pro bono i en CSR-politik tilbage i 2009, mens mange advokathuse har fulgt trop og inkorporeret det de sidste par år, viser de svar AdvokatWatch har modtaget.

"Samfundet, medierne og politikerne har haft større fokus på, hvordan vi bidrager til samfundet som branche og viser ansvar. Derfor har man været motiveret til at lægge det frem, være mere åben og kommunikere direkte om pro bono på hjemmesider og i CSR-rapporter," siger Jørgen Kjergaard Madsen, der dog afviser, at det er en markedsføringsteknik over for klienter.

"Pro bono er ikke noget, hvor man går ud og slår på stortromme og fremhæver, hvor meget man bidrager med eller bruger det til at markedsføre sig over for klienterne," siger Jørgen Kjergaard Madsen.

Donationer til velgørende formål

Samtidig er pro bono-arbejdet også blevet mere organiseret end nogensinde før, viser AdvokatWatchs undersøgelse.

Det er blevet til faste samarbejdspartnere såsom Læger Uden Grænser, Planbørnefonden, SOS Børnebyerne, Dansk Flygtningehjælp og idrætsforeninger, der får gratis bistand til udarbejdelse af diverse kontrakter.

Og blandt de helt store advokatfirmaer er fokus blevet indsnævret yderligere. Kromann Reumert har valgt at koncentrere pro bono-ydelserne om børn, unge og uddannelse samt menneskerettigheder, oplyser firmaet.

Derudover er donationer til velgørende formål også blevet en måde at vise samfundsansvar på. Det ses ifølge Danske Advokater blandt flere og flere advokatfirmaer.

Advokatfirmaet Dahl oplyser til AdvokatWatch, at firmaet af "strategiske årsager" ikke udfører pro bono. I stedet har Dahl valgt at donere omkring en halv million kroner om året til en række velgørende formål og foreninger som De Danske Hospitalsklovne.

Antallet af frivillige advokatvagter er dykket med en fjerdedel på 15 år

Retshjælpen Fyn vil turnere landet med gratis rådgivning i bus  

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også