AdvokatWatch

Advokater får laveste lønstigning i flere år

Der er ingen lønfest blandt de danske advokater, der har fået den laveste stigning i fire år, viser nye tal fra Djøf Advokat. Udviklingen overrasker formand Mathias Krarup, siger han til AdvokatWatch. Han hæfter sig ved, at arbejdstiden ikke er blevet kortere.

Mathias Krarup, formand for Djøf Advokat.

Mens lønstatistikken fra Djøf Advokat sidste år meldte om lønfest blandt landets advokater, kommer tallene med en anderledes flad fornemmelse i år. Stigningen er den laveste i fire år, viser nye tal fra Djøf.

I perioden fra september 2017 til september 2018 har advokater ansat i et advokatfirma fået en stigning på 2,4 pct. Sidste år lå stigningen på 7,3 pct. Faktisk skal man helt tilbage til perioden 2013/2014 for at finde en mindre stigning. Dengang lå den på 0,6 pct.

Udviklingen undrer formand for Djøf Advokat, Mathias Krarup, der hæfter sig ved, at arbejdstiden hos de ansatte advokater ikke er gået ned.

”Advokater får flotte lønninger. Ingen tvivl om det. De kan bare ikke stå alene, og man bliver nødt til at se dem i lyset af, at advokater arbejder rigtig meget. Derfor synes jeg heller ikke, at det er en prangende lønstigning,” siger han til AdvokatWatch.

Indtil videre har året ellers været præget af opsving og meldinger om gunstige konjunkturer i advokatbranchen. Særligt inden for M&A og fast ejendom har advokaterne meldt om markeder, der buldrede afsted. Formanden for Djøf Advokat mener, at der på trods af medvind kan være en vis tilbageholdenhed blandt andet på grund af øget konkurrence fra andre brancher.

”Det kan være udtryk for en tendens, hvor advokatbranchen er afventende over for den udvikling, der er og kommer til at ske,” siger Mathias Krarup.

Holder øje med udvikling

Formanden lægger ikke skjul på, at løntallene overrasker ham. Samme statistik viser nemlig også, at den gennemsnitlige arbejdstid for advokater ansat i et advokatfirma ligger stabilt på 46 timer om ugen i gennemsnit. 33 pct. af advokaterne oplyser, at de arbejder 50 timer om ugen eller mere. For advokater ansat i firmaer med over 50 jurister, er det lige godt halvdelen, der har en arbejdsuge på 50 timer eller mere.

”Jeg kan ikke forestille mig, at det er starten på en tendens, hvor lønningerne nu bliver pressede. Hvis det kommer til at ske, kan jeg kun forestille mig, at der også kommer en nedgang i den i forvejen meget høje arbejdstid. Det skal hænge sammen,” understreger Mathias Krarup.

”Det er en interessant udvikling, og vi holder bestemt øje med, hvad det skyldes,” tilføjer formanden.

Den gennemsnitlige bruttoløn for advokater ansat i et advokatfirma med under 1 års anciennitet ligger nu på 64.690 kr., mens gennemsnitslønnen for en advokat med over fem års anciennitet er på 79.940 kr. For senioradvokater, juniorpartnere og associerede partnere hedder den gennemsnitlige månedsløn 92.536 kr.

Selvom lønnen umiddelbart syner høj, så opfordrer Mathias Krarup sine medlemmer til ikke at sælge sig selv for billigt.

”Vi ser det som en vigtig opgave at gøre vores medlemmer opmærksomme på, at de kan og bør forholde sig kritisk. Arbejdsmarkedet er rigtig godt, og advokatbranchen tjener styrtende med penge, så vores medlemmer skal være bevidste om deres eget værd,” siger han.

”Lægger man rigtig mange timer på sit kontor, skal man også honoreres for det. Så jeg vil gerne opfordre til, at advokaterne er kritiske,” lyder det fra formanden.

Opsving giver heftig lønfest i advokatbranchen 

Formand for Djøf Advokat: Det er tid til selvransagelse

Djøf: Der skal mere god ledelse i advokatbranchen

Djøf advarer mod hårde advokatindgreb

Fagforbund kritiserer advokatfirmaer for at mangle fleksibilitet og nytænkning 

 

Mere fra AdvokatWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

AdvokatWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier