Sparekrav forhaler sagerne ved domstolene

Nedskæringer går nu så kraftigt ud over sagsbehandlingstiden og arbejdsmiljøet, at dommere opfordrer politikere til at tænke sig om.
Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
KILDE: POLITIKEN

Danmarks byretter er udsat for et krydspres, hvor stadig færre ansatte skal håndtere flere komplicerede sager. Fra 2008 til 2018 er byretternes personale målt i årsværk reduceret med 17 procent, viser en opgørelse foretaget af Politiken Research.

Det svarer til, at mindst hver sjette ansatte er forsvundet på 10 år. I samme periode har Folketinget vedtaget nye målkrav og strafskærpelser, som sætter byretterne på overarbejde. Det skriver Politiken mandag.

Til Politiken fortæller dommere fra Aarhus Byret, hvordan krydspresset har medført, at de føler sig som "enmandsorkestre" i retssalen. Retssekretærerne er sparet væk, så dommerne skal selv løse en række sekretær- og it-opgaver, samtidig med de skal lede retten og træffe afgørelser. Det forlænger sagsbehandlingstiderne og forværrer arbejdsmiljøet.

Landets øvrige byretspræsidenter tilslutter sig bekymringerne. Det siger Hjørrings byretspræsident Niels Otto Jensen, der efter aftale udtaler sig på vegne af dem alle.

"Der er opstået en ubalance mellem dommerarbejdet og det traditionelle sekretærarbejde. Det betyder, at dommerne sidder og laver noget arbejde, som vi billigere kunne få lavet på sekretærsiden. Hvis dommerne havde tid til at passe deres egentlige arbejde, kunne de behandle flere sager. Så man får længere sagsbehandlingstider, end vi burde have, fordi vi får denne forskydning," siger han til Politiken.

Denne artikel er videreformidlet af Ritzau på vegne af Politiken.

Advokat angriber Domstolsstyrelsen for "uduelige" it-systemer 

Advokater hænger fast i tungt retssagssystem: "Jeg har ikke tålmodighed til at sidde på den portal"

Retspræsident kaldt til møde om mobning i dommergruppe

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også