Skæv barselsfordeling giver mandlige jurister langt højere livsindkomst

Mandlige jurister tjener 9 mio. kr. mere end kvindelige gennem arbejdslivet, viser analyse.
Foto: Colourbox
Foto: Colourbox

Mandlige jurister tjener langt mere end deres kvindelige kolleger gennem livet, og den skæve fordeling af barselsorloven er en stor del af forklaringen. Det skriver Djøfbladet.

Djøf'ere har Danmarks største kønsforskelle i disponibel livstidsindkomst, viser en analyse fra AE-Rådet, der opgør den samlede indkomst i perioden fra man er 18 til 80 år. En mandlig jurist eller politolog henter over livet 9,3 mio. kr. mere hjem end en kvindelig, en forskel på 36 pct. En mandlig polit tjener 9,2 mio. kr. mere, mens forskellen blandt humanister ifølge analysen blot er 0,6 mio. kr.

Barsel er skævt fordelt

Den skæve fordeling af barselsorloven er en af de helt store årsager til, at Djøf-kvinderne kommer bagud på point i forhold til løn, siger Djøfs arbejdslivspolitiske chef, Edith Jakobsen.

"En stor del af vores kvindelige medlemmer tager ikke bare det meste af orloven. De søger også oftere end mændene de offentlige stillinger, hvor lønnen er lavere, men fleksibiliteten større, og hvor de håber på bedre at kunne holde en normal 37-timers arbejdsuge. Og de søger og får i mindre omgang chefjobbene, selvom de er lige så kvalificerede som deres mandlige kolleger," siger hun.

I sig selv koster et eller flere barselsorlovsforløb ikke ni mio. kr. på livslønnen. Men tallene i AE-Rådets analyse cementerer, at Djøf-kvinderne betaler regningen for hensynet til familielivet i to-karrierefamilien, mener Edith Jakobsen.

Forskning viser, at en anden vigtig faktor er, at mænd i højere grad end kvinderne får jobs i den private sektor, hvor lønningerne er højere end i det offentlige.

USA's højest betalte chefjurist scorede 45 mio. kr. sidste år 

Britiske advokatfirmaer kritiseres for "pinagtig langsom" indsats for lige lønninger 

Her får advokater den bedste løn i USA og Danmark

Udbrydere efter to år som selvstændige: Frihed, gode klienter og økonomi i topklasse 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også