Små advokatfirmaer finder smutveje i presset marked

En AdvokatWatch-opgørelse viser, at 15 mindre advokatkontorer fordelt over hele landet har forbedret både egenkapital og indtjening siden 2013.
Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
AF ANNA BERNSEN

Konsolidering, specialisering, volumen. Det er nogle af advokatbranchens mest markante tendenser, men andre veje er også farbare.

Der er nemlig fremgang at spore i regnskaberne hos nogle af landets mindste advokatkontorer. Det viser en stikprøve, som AdvokatWatch har foretaget blandt 15 forskellige advokatkontorer med tre, fire eller fem advokater ansat.

Advokatkontorerne har forbedret bruttofortjenesten med næsten 5 procent, mens resultatet før skat er steget med 11 procent siden 2013, viser AdvokatWatchs gennemgang.

I perioden 2013 til 2017 er de 15 advokatkontorers egenkapital i gennemsnit vokset med hele 54 procent, et tegn på at advokatkontorerne foretrækker at beholde deres midler i firmaet, fremfor eksempelvis at udbetale dem til ejerne.

Et af de advokatkontorer, som især har polstret sig bedre over de seneste år, er Ajour Advokater, som har kontor i Odense. I 2013 lå advokatkontorets egenkapital på ca. 777.000 kr., men i 2017 var posten vokset til 2,9 mio. kr.

De 15 advokatkontorer har leveret bedre resultater på trods af, at også udgifterne til personale er steget med 7 pct. i samme periode.

Faresignaler i nogle regnskaber

Stikprøven viser dog også enkelte faresignaler i nogle af virksomhedernes regnskaber.

Det gælder eksempelvis for de advokatkontorer, der har tre advokater ansat. Her er personaleomkostningerne siden 2013 steget med 13 pct., mens resultatet før skat er faldet med 11 pct.

I denne kategori er der dog også stærke sundhedstegn. Det skyldes, at de fem advokatkontorer samtidig har formået at hæve egenkapitalen med 68 pct., mens bruttofortjenesten er steget med 22 pct.

AdvokatWatch har de seneste uger sat fokus på Danmarks mindre advokatkontorer som ligger uden for de større byer.

Fusion førte til højere specialisering i nordsjællandsk advokatkontor

Fra vicedirektør til lokal advokat: ”Det er sjovt at have sin egen forretning”

Holbæks lokale advokat er vidne til provinsens forandring: "Beslutningskraften flytter ud af byen" 

Efter 29 år i advokatfirma startede han egen forretning: "Det har været en kæmpe forløsning"

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også