AdvokatWatch

Mere vidnebeskyttelse nægter bandemedlemmer adgang til retten

Der er flertal for regeringens lovforslag om øget beskyttelse af vidner. Det førstebehandles tirsdag.

Justitsminister Søren Pape Poulsen vil gøre det nemmere at vidne ved at forbyde bestemte personer adgang i retssale. | Foto: Ritzau Scanpix/Tariq Mikkel Khan.

Det skal fremover være nemmere at vidne i Danmark. Derfor skal bestemte personer for eksempel kunne nægtes adgang til landets retssale.

Bestemte personer dækker eksempelvis over bandemedlemmer.

Tirsdag førstebehandles regeringens lovforslag om øget beskyttelse af vidner. Der er i forvejen flertal for lovforslaget. Både Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti bakker nemlig op.

Det glæder justitsminister Søren Pape Poulsen (K).

"I vores retssamfund er vidners vilje til at afgive forklaring i selv de mest alvorlige sager af helt afgørende betydning. Derfor førstebehandler vi i dag et lovforslag, der skal gennemføre regeringens vidnepakke, der blandt andet skal sikre bedre vidnebeskyttelse og muligheden for at nægte bestemte personer adgang til retssalen," siger Pape i en skriftlig kommentar.

I vores retssamfund er vidners vilje til at afgive forklaring i selv de mest alvorlige sager af helt afgørende betydning.

Søren Pape Poulsen, justitsminister

Lovforslaget har blandt andet mødt kritik fra forsvarsadvokater. Eksempelvis mener Landsforeningen af Forsvarsadvokater i et høringssvar, at forslaget rammer for bredt.

Også Advokatrådet finder det "retssikkerhedsmæssigt betænkeligt", hvis retten på forhånd skal træffe afgørelse om udelukkelse af bestemte personer eller grupper af personer fra et retsmøde.

Den eller de udelukkede personer vil ifølge Advokatrådet ikke have mulighed for at blive hørt vedrørende beslutningen.

Den kritik deler DF ikke. Retsordfører Peter Kofod Poulsen (DF) mener, at Danmark skal være mere ihærdige for at beskytte vidner, der stiller sig op, og som er med til at sætte kriminelle i fængsel.

Lovforslaget er et led i udmøntningen af 12 initiativer for at styrke indsatsen mod banderelateret kriminalitet. 

De blev præsenteret i august sidste år. To af initiativerne vedrører beskyttelse af vidner. 

/ritzau/

Anklager fjernet fra stor hashsag: Nu skal den gå om 

Anklager får mavepuster af Michael Juul i sag om bandeleder

Mere fra AdvokatWatch

Ugens bedste historier på AdvokatWatch

To advokatundersøgelser i Helsingør løb med rampelyset i denne uge, der dog også bød på historier om blandt andet provinsadvokater, der slås med generationsskifte.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

AdvokatWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier