Tidligere Mærsk-advokater vil erobre markedsandele med hær af lejejurister

To jurister med en fortid i advokathuse som Plesner og Bech-Bruun har droppet advokattitlerne for at stifte Resolva Law. Det skal signalere, at det ikke er et traditionelt advokatkontor, der melder sig på banen, fortæller stifterne. Udlån af jurister til virksomheder er en del af konceptet.
Mikkel Falkenberg var partner hos Plesner, inden han var med til at stifte Resolva, som han tegner udadtil. | Foto: Pawel Wedrowski
Mikkel Falkenberg var partner hos Plesner, inden han var med til at stifte Resolva, som han tegner udadtil. | Foto: Pawel Wedrowski

Forestil dig at låne en film i Blockbuster og sende den retur, når du har set den. Bare med jurister i stedet for film.

Sådan kan man i grove træk opsummere en central del af forretningsmodellen hos Resolva Law, som er navnet på en ny spiller på markedet for juridiske ydelser.

Det ene ben i Resolva Law er således udlejning af juridiske lejesvende – eller lawyer on demand, som det hedder på Resolvansk. Det går ud på, at deres jurister kan blive hyret til at indgå som integrerede juridiske rådgivere ude hos kunderne i kortere eller længere perioder.

Bag Resolva Law står de to tidligere Mærsk-advokater Mikkel Falkenberg og Søren Fink, som også har en fortid i nogle af landets største advokatfirmaer Plesner, Bech-Bruun og Lett (nu DLA Piper).

"Vi har arbejdet på begge sider, og vi kan se, at der er et stort behov ude hos virksomhederne for ydelser, som ikke er snævert juridiske, men mere kommercielle og operationelle," siger Mikkel Falkenberg til AdvokatWatch.

"Vi tror virkelig på konceptet, og ambitionerne er store i den forstand, at vi vælger at springe ud i det her projekt."

Det er ifølge stifterne en moderne tilgang til juridisk rådgivning, fordi det foregår på stedet ude i virksomhederne.

"Dermed er man tæt på oplysningerne, processerne og de mennesker, der skal leve med løsningerne og rådgivningen i virksomheden bagefter," siger Søren Fink.

Kan virksomhederne ikke bare ansætte deres egne jurister, hvis de har brug for hjælp til juridiske opgaver?

"Jo, det kan du sige," svarer Mikkel Falkenberg, som forklarer:

"Virksomheder har altid en forventning om, hvad der kommer til at ske i løbet af året, men der kommer altid nogle projekter ind fra højre, som der lige pludselig ikke er ressourcer til at løse, og dem har man brug for hjælp til at løse."

Vi ser jo jævnligt også udstationeringer fra advokatfirmaer. Hvordan differentierer jeres udlån af jurister til kunderne sig i forhold til det?

"Vores jurister har typisk længere erfaring fra inhouse-roller, og de kan derfor meget selvstændigt tilrettelægge og løse selv omfattende opgaver i samarbejde med relevante faggrupper i virksomheden," siger Mikkel Falkenberg.

"Mig bekendt er det typisk unge jurister, der udlånes fra de store advokatkontorer til deres største klienter," tilføjer han.

Det andet ben i forretningen hviler på en mere klassisk tilgang som eksterne rådgivere vedrørende kontrakter, transaktioner og compliance.

Ikke længere advokater

Gennem hele karrieren har Mikkel Falkenberg og Søren Fink beholdt deres advokattitler. Alligevel har de valgt ikke blot at etablere en advokatvirksomhed, selv om det indgik i overvejelserne.

"Resolva er ikke en traditionel advokatvirksomhed, og det vil vi gerne signalere til markedet, fordi vores ydelser og tilgang er anderledes end på advokatkontorerne," siger Mikkel Falkenberg, som suppleres af sin makker:

"Vi fører ikke retssager, så den møderet, der knytter sig til advokattitlen, er ikke relevant for vores forretning, og derfor har vi ikke behov for den," forklarer Søren Fink.

Mikkel Falkenberg og Søren Fink lærte hinanden at kende i 2005 hos Mærsk. I efteråret 2019 begyndte idéen om Resolva at tage fart. På det tidspunkt var Falkenberg partner hos Plesner, mens Fink havde titel af Company Secretary & Chief Audit Committee Officer i A.P. Møller – Mærsk.

Inspirationen er hentet i udlandet, hvor de nævner Axiom, Factor, Plexus og United-Lex som nogle af de store spillere på markedet for alternative udbydere af juridiske tjenester.

"Det er en forretningsmodel, som man ser nogle virksomheder udvide til en række lande, så det kan man godt med den model, men vores fokus er Danmark," siger Mikkel Falkenberg.

Uheldig timing

De to ejer Resolva ligeligt, og virksomheden lægger fra land med knap 25 jurister, der er tilknyttet som konsulenter på freelancebasis. De blev rekrutteret i løbet af årets første måneder, inden Resolva-stifterne i marts var parat til at angribe kunderne, som er mellemstore og store virksomheder.

"Det var ikke den bedste timing, fordi corona brød ud på det tidspunkt, så det har selvfølgelig været et drønuheldigt tidspunkt at starte en virksomhed på," siger Mikkel Falkenberg.

"I de sidste fire uger har vi dog kunnet mærke, at samfundet er ved at vågne op igen, og vi har haft mange kundemøder," tilføjer han.

Falkenberg fortæller, at der på nuværende tidspunkt kun er en "håndfuld" af deres konsulenter i sving.

"Det hænger sammen med, at der på grund af coronakrisen har været meget lukkede døre i forhold til eksterne omkostninger i marts og april, hvilket advokatbranchen formentlig også har oplevet," siger han.

En undersøgelse fra Dansk Industri viser, at 90 pct. af virksomhederne i rådgiverbranchen, som blandt andet dækker advokater og konsulenter, forventer en nedgang i omsætningen som følge af coronakrisen, der generelt har påført erhvervslivet dybe sår.

Bredt felt af konkurrenter

Hos Resolva definerer de konkurrenterne som alle, der leverer juridiske ydelser i Danmark. Det gælder selvfølgelig advokatkontorer, men også revisions- og konsulenthuse, som har varer på hylderne, der tenderer juridisk rådgivning, som Søren Fink formulerer det.

De vil blandt andet konkurrere på pris.

"Omkostningerne på juristsiden er måske sammenlignelige, men advokatkontorer har langt flere omkostninger i forhold til for eksempel husleje, overskudsdeling og markedsføring, som vi ikke har i samme grad, og derfor kan vi gøre det billigere," siger Mikkel Falkenberg.

Han fortæller, at prisniveauet for at få en jurist ud i den såkaldte lawyer on demand-tjeneste ligger mellem 1000-1800 kr. i timen.

I Mikkel Falkenbergs tidligere omgivelser i Kobbertårnet på Amerika Plads i København, hvor Plesner holder til, ryster toppen ikke i bukserne over den nye spiller på markedet.

"Vi ser ikke Resolva som en konkurrent, men som en spændende nytænkning inden for juridisk rådgivning, og vi bakker fuldt ud op om Mikkels initiativ," siger Tom Kári Kristjánsson, managing partner hos Plesner, til AdvokatWatch.

"Vores fokus er at bistå, hvor der er en kompleksitet, som indebærer, at man har brug for at kombinere specialer på kryds og tværs, og Resolva vil være med til at løse et behov hos virksomhederne, men ikke det behov, som vi dækker, når vi rådgiver vores klienter," forklarer han.

Forskellige prismodeller

Netop pris er et tema hos indkøberne af juridisk bistand, og AdvokatWatch har tidligere beskrevet, hvordan flere chefjurister presser på for et opgør med den traditionelle timesatsmodel.

Hos Resolva har de flere prismodeller på menuen.

"Vi er ret fleksible, så vi kan operere med timepriser, månedspriser og faste priser forudsat, at vi kan definere nogle klare rammer for de givne opgaver," siger Mikkel Falkenberg og forklarer:

"Hvis opdraget drejer sig om en opgave, hvor en jurist er ude i flere måneder for at løse en opgave, er det for eksempel naturligt, at vi aftaler en fast månedspris."

Vil det sige, at kunden bestemmer, eller vil der være nogle ydelser, hvor det for eksempel vil være timepris?

"Vi har flere forskellige muligheder på hylden, så det er et spørgsmål om at finde ud af, hvad der bedst egner sig til opgaven, og hvad kunden foretrækker."

På advokatkontorerne er de imidlertid også begyndt at lege med alternative prismodeller og tilgange til rådgivningen.

Hos Advokatgruppen har tidligere chefjurist Anders Birch Poulsen for eksempel brygget et koncept, der går ud på at bringe advokaterne tættere på klienterne, som skal have mulighed for at købe ydelser til faste priser eller abonnementsordninger, mens Kirk Larsen & Ascanius har varslet en ny prismodel i forbindelse med konkurser.

Tidligere chefjurist i spidsen for ny satsning hos Advokatgruppen 

Chefjurister presser på for andre faktureringsmodeller end timesatsmodellen

Advokat: Regel spænder ben for den frie prisaftale mellem klient og advokat 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også