Gorrissen vil have fat i iværksættere med gratis rådgivning

En ny konkurrence for iværksættere, hvor vinderen får juridisk rådgivning hos Gorrissen Federspiel for 150.000 kr., skal i bedste fald skaffe advokatfirmaet en ny type af klienter, lyder det fra partner og initiativtager Lasse Søndergaard Christensen.
Lasse Søndergaard Christensen er partner hos Gorrissen Federspiel og initiativtager til firmaets nye iværksætterprogram Sunburst. | Foto: Gorrissen Federspiel PR
Lasse Søndergaard Christensen er partner hos Gorrissen Federspiel og initiativtager til firmaets nye iværksætterprogram Sunburst. | Foto: Gorrissen Federspiel PR

Med en fribillet på 150.000 kr. til juridisk rådgivning forsøger Gorrissen Federspiel nu at komme i kontakt med en helt ny potentiel kundegruppe. Advokatfirmaet har for første gang iværksat initiativet Sunburst, der er et program målrettet start-up virksomheder, hvor hovedpræmien er juridisk rådgivning til en værdi af 150.000 kr. Håbet er at kunne fastholde virksomhederne som senere betalende klienter.

"Vores ønske rent kommercielt er at få lov at være med i de tidligere stadier af virksomhedens liv for at få en chance for at være med på de senere stadier. Det betyder også, at vi helst ikke slipper de her virksomheder på noget tidspunkt. Den gratis fribillet hører op, når de 150.000 kr. er brugt, men vores tanke er egentlig stadigvæk at holde dem tilknyttet," fortæller partner i Gorrissen Federspiel og ophavsmand til projektet, Lasse Søndergaard Christensen, der til daglig leder afdelingen for IP og digital business.

Han sammenligner Gorrissen Federspiel med de store banker, der på et eller andet tidspunkt har sagt nej til at låne en iværksættervirksomhed penge.

"Vi er lidt i samme båd. Hvis du er en lille virksomhed og kommer til os, men vi siger, at vi desværre ikke kan hjælpe, er de væk, og så skal der noget til, før de kommer tilbage igen, når de har fået en vis størrelse," siger han og tilføjer:

"Vi ved, at de små kommer hurtigt op og bliver betydningsfulde, så vi vil prøve at hjælpe lidt længere nede fra virksomhedens tidligere liv," forklarer han.

Programmet udspringer af "grelle eksempler"

Initiativtageren kommer sammen med et erhvervspanel til at udpege én vinder blandt de deltagende virksomheder, men hvis det viser sig, at der er flere gode projekter, kan der blive tilknyttet flere virksomheder, som vil få en eller anden form for hjælpende hånd.

Lasse Søndergaard Christensen fortæller, at idéen med at yde rådgivning til iværksættervirksomheder kommer, efter firmaet har set "grelle eksempler" på digitale forretningsmodeller typisk i forbindelse med fintech og bank & finansiering, hvor der er stor regulering.

"Her har det vist sig, at nogle af de forretningsmodeller, som de yngre virksomheder er baseret på, slet ikke er lovlige typisk på grund af en finansiel regulering. Det er klart, at det er uheldigt, når man tror, at man har fundet på noget genialt, som lige er ved at blive taget ind på markedet, og så viser det sig, at det aldrig nogensinde kan gennemføres," konstaterer Lasse Søndergaard Christensen.

Derfor så han også en mulighed for at tilbyde den ofte lidt dyrere juridiske rådgivning tidligere i en virksomheds liv. Den juridiske rådgivning til vindervirksomheden er inddelt i to ben. Der er først og fremmest det defensive hensyn, hvor Gorrissen Federspiel går ind og kigger på, om virksomheden kan det, de gerne vil, eksempelvis om hele forretningsmodellen er bygget på lovligt et grundlag, og om der er andre virksomheder, der allerede har rettigheder til det. Viser det sig, at forretningsmodellen er holdbar, går rådgivningen over i den defensive fase, der handler om at beskytte sin forretning. 

Alle jurister kan blive involveret

Selvom Sunburst er blevet til med digitale virksomheder som katalysator, kan alle virksomheder inden for alle brancher deltage i konkurrencen, understreger Lasse Søndergaard Christensen. Det betyder selv sagt også, at alle advokater og jurister i advokatfirmaet kan blive involveret i projektet.

"Det er egentlig hele Gorrissens palette, der bliver stillet til rådighed. Hvis det viser sig, at det er skat, der er det største problem, fordi virksomheden måske er dansk placeret, men har sine aktiviteter i Ukraine, så er det det, vi stiller til rådighed. Hvis det viser sig, at det er noget med patenter, så er det det, vi stiller til rådighed," siger Lasse Søndergaard Christensen.

Med Sunburst-programmet har Gorrissen Federspiel nu taget de første spæde skridt mod start-up miljøet. Det skal dog ikke tolkes som en del af en større strategisk ændring hos advokatfirmaet, fastslår partneren.

"Nu vil vi i første omgang måle på, om det kan blive en succes for virksomhederne og for os selv. Vi skal lige have lov til at mærke, om de ting, vi kan, er godt for det innovative miljø. Hvis det er godt, har det vores interesse. Hvis ikke, skal vi ikke stå i vejen for andre," siger han.

Ansøgningsfristen for konkurrencen er 1. december. Hvornår Gorrissen Federspiel er klar med en vinder afhænger af, hvor mange virksomheder, der deltager, lyder det fra Lasse Søndergaard Christensen.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også