Mulig opsplitning af revisionskæmper varsler angreb på advokater i Storbritannien

Hvis de store revisionskæmper bliver tvunget ud i en opsplitning i Storbritannien, vil der komme langt større pres på advokatbranchen, vurderer advokater.
Foto: PR.
Foto: PR.

En potentiel opsplitning af de store revisionshuse i Storbritannien bør få en advarselslampe til at lyse hos advokatfirmaerne.

Det vurderer flere advokater med erfaring fra revisionsfirmaerne over for branchemediet Legal Week.

I kølvandet på kollapset af Storbritanniens næststørste entreprenørfirma, Carillion, der gik i frivillig likvidation i januar, fremsatte det britiske parlament i sidste uge en skarp kritik af revisions- og konsulentbranchens såkaldte 'Big Four', KPMG, Deloitte, EY og PwC.

En rapport fra parlamentet konkluderer, at Carillions kollaps var en konsekvens af et marked, der "arbejder for Big Four-firmaerne men svigter den bredere økonomi". Rapporten opfordrer de britiske konkurrencemyndigheder til at overveje en opsplitning af firmaernes revisions- og konsulentforretninger.

Og sker det, vil det ifølge flere advokater, der tidligere har arbejdet for revisionsfirmaerne, betyde langt stærkere konkurrence med advokatfirmaerne. På grund af faren for interessekonflikter kan de juridiske afdelinger i Big Four i dag ikke tilbyde rådgivning til firmaer, der i forvejen er kunder i revisionsafdelingen. Men med en opsplitning bliver den forhindring fjernet, og dermed vil revisionsfirmaernes advokater frit kunne byde på opgaver hos en enorm mængde nye firmaer.

"Fordi reglerne ikke tillader dem at yde juridisk rådgivning til revisionsklienter vil en opsplitning give de juridiske afdelinger i Big Four muligheden for at udvide deres klientbase," siger en advokat, der tidligere var ansat i PwC, til Legal Week.

Penge og ressourcer

"Hvis de kunne gå efter de eksisterende revisionskunder har Big Four 99 pct. af FTSE 100 (aktieindeks med de 100 mest værdifulde selskaber på London-børsen, red.) som klienter. Når du har folk som Big Four med ressourcer og penge til at investere i at få et område til at vokse, så må man ultimativt se det som en bekymring," siger advokaten til Legal Week.

Ifølge Financial Times modtog de fire store revisions- og konsulenthuse tilsammen 51 mio. pund, ca. 435 mio. kr., fra Carillion i de seneste 10 år forud for selskabets fallit. KPMG var ekstern revisor, Deloitte var intern revisor, EY ydede turnaround-rådgivning. PwC blev udpeget som oprydder efter kollapset og sendte en regning til kreditorerne på 20 mio. pund, ca. 170 mio. kr., for otte ugers arbejde.

EY førende i Danmark

I Danmark har de store revisions- og konsulenthuse ikke markeret sig specielt hårdt på juridiske ydelser. EY er længst fremme og er under ledelse af den tidligere Accura-advokat Henrik Kany gået fra at være tre medarbejdere i den juridiske afdeling for seks år siden til 17 i dag. Deloitte mødte stor modstand fra advokatbranchen, da virksomheden i 2011 etablerede en juridisk afdeling, som til sidst blev lukket efter pres fra brancheorganisationerne Danske Advokater og Advokatsamfundet.

Sidste år konkluderede analysefirmaet ALM Intelligence i en rapport, at de fire store revisionsfirmaer er en alvorlig trussel for advokatfirmaer, særligt i Europa.

KPMG-chef venter øget revisor-angreb på advokater 

EY opruster i kampen mod advokatfirmaer  

Advokatrådet åbner for større ejerskab i advokatfirmaer til ikke-advokater 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også