Trecifret millionbøde til tysk bank for medvirken i sag om udbytteskat

North Channel Bank har fået en bøde for at deltage i bedrageri mod den danske stat i forbindelse med udbytteskattesagen. Banken er ejet af to tidligere skatterådgivere i KPMG, der er afsløret som bagmænd i formodet svindel med udbytteskat.
Banken modtog bøden ved Retten i Glostrup. | Foto: Jens Dresling
Banken modtog bøden ved Retten i Glostrup. | Foto: Jens Dresling
Af Ritzau og Andreas Vestergaard

Tyske North Channel Bank har erkendt og er idømt en bøde på 110 millioner kroner for groft bedrageri i sag om udbytteskat.

Banken har fået bøden for at være en del af et bedrageri, hvor 1,1 milliarder kroner uretmæssigt blev udbetalt. Det skulle banken have tjent 55 millioner kroner på i gebyrer.

Det skriver Anklagemyndigheden i en pressemeddelelse.

"Det er meget tilfredsstillende, at vi nu har fået den første afgørelse ved domstolene i udbytteskattesagerne, hvor den danske stat er blevet svindlet til at udbetale udbytteskat."

"Samlet er der tale om danmarkshistoriens største bedragerisag, som har påført samfundet og statskassen et meget stort tab," skriver statsadvokat Kirsten Dyrmann fra Bagmandspolitiet i en pressemeddelelse.

North Channel Bank er en relativt lille bank, der tidligere har været omtalt i den store udbytteskattesag, hvor der samlet er trukket 12,7 milliarder kroner ud af statskassen i uretmæssig udbetaling af udbytteskat.

Den tyske bank skulle være brugt af to mænd til at foretage handler, der tillod dem at trække penge ud af statskassen. Banken har medvirket til at lave fiktive aktiehandler, der gav svindlere falsk dokumentation, der lod dem kræve refusion af udbytteskat.

Banken er ifølge Politiken og TV2 tæt forbundet med de to amerikanere med en fortid som skatterådgivere i KPMG, som de to medier søndag identificerede som hidtil ukendte bagmænd i udbytteskandalen.

Banken har siden svindlen fået ny ledelse. Direktør for North Channel Bank Gunnar Volkers skriver ifølge bankens advokat:

"Vi har i de sidste 2,5 år brugt al vores energi på at rydde op i banken, at give den en ny og vedholdende forretningsmodel, samtidig med at vi har arbejdet tæt sammen med myndighederne i Danmark, Belgien og Tyskland for så langt som muligt at få opklaret bankens og visse personers roller i forbindelse med bankens aktiviteter."

"Jeg vil gerne sige, at jeg som repræsentant for bankens nye ledelse er tilfreds med, at vi med domstolens afgørelse kan sætte punktum for sagen."

At North Channel Bank er idømt en bøde betyder ikke, at de bagmænd, der brugte banken, er ude af politiets søgelys.

"Vi efterforsker fortsat intenst, i forhold til om der er grundlag for at få retsforfulgt andre aktører i sagen," skriver Kirsten Dyrmann i pressemeddelelsen.

Tidligere KPMG-rådgivere involveret i sag om svindel med udbytteskat

Skattestyrelsen indgår forlig i udbyttesag

Kammeradvokaten kan forvente mindst 187 mio. kr. i salær i udbyttesag

Advokater fra store dele af verden bistår Skattestyrelsen i udbyttesagen 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også