Tidligere KPMG-rådgivere involveret i sag om svindel med udbytteskat

To tidligere skatterådgivere i revisions- og rådgivningsvirksomheden KPMG er nu afsløret som bagmænd i en gruppe, der formodentligt har trukket milliarder ud af den danske statskasse i sagen om svindel med udbytteskat. 
Foto: Genrefoto/Colourbox
Foto: Genrefoto/Colourbox

Det er ikke kun finansmanden Sanjay Shah, der står bag den formodede svindel med udbytteskat.

TV2 og Politiken har sammen med en række udenlandske medier fundet frem til to amerikanske forretningsmænd i skikkelse af Matthew Stein og Jerome Lhote, der tilsyneladende har ladet sig inspirere af Shahs metoder og trukket mere end 4 milliarder kroner ud af den danske statskasse.

De to forretningsmænd med bopæl i New York City har begge arbejdet som skatterådgivere i det globale revisions- og rådgivningsselskab KPMG, inden de startede firma sammen og via en lang række små pensionsfonde trak milliarder ud af den danske statskasse. Cirka 80 såkaldte enkeltmands pensionsplaner i USA blev brugt som afsendere af de mange ansøgninger om at få udbytteskat tilbage. 

Mens 52-årige Stein er uddannet advokat, er Lhote på 45 år uddannet inden for jura og økonomi fra franske universiteter. De to ejer i dag ejendomme for et trecifret millionbeløb og har desuden tre banker, som blev brugt til at producere diverse dokumenter i forbindelse med udbetaling af udbytteskat. 

Bech-Bruun rådgav bank

Den ene bank, tyske North Channel Bank, har i tre omgange fra 2014 via et tysk advokatfirma modtaget skriftlig rådgivning fra det danske advokatfirma Bech-Bruun. Rådgivningen omhandlede ifølge Politiken reglerne for at få udbytteskat tilbage i Danmark. 

Rådgivningen har vakt kritik, men Simon Evers Hjelmborg, managing partner i Bech-Bruun, har tidligere over for Politiken afvist, at advokatfirmaet kendte til ulovligheder i den tyske bank.

"Havde vi haft grund til at tro, at banken ville begå ulovligheder, havde vi naturligvis ikke påtaget os at rådgive. Det har efterfølgende angiveligt vist sig, at en del af de oplysninger fra banken, som vi lagde til grund, ikke var rigtige, og at transaktionerne blev gennemført på en anden måde, end vi blev præsenteret for. Og så har det jo ikke længere noget med vores rådgivning at gøre," sagde han til avisen.

Bech-Bruun har siden tabt en sag i Advokatnævnet, fordi firmaet påtog sig at lave en advokatundersøgelse af, hvad der skete i Skat i forbindelse med udbyttesagen. Sagen er taget videre til byretten.

Skattestyrelsen har i forbindelse med udbyttesagen sagsøgt 476 personer og selskaber i otte lande: USA, Storbritannien, Tyskland, Canada, Tyskland, Luxembourg, Malaysia, Dubai og Danmark.

Fyret Bech-Bruun-advokat bliver ny partner i Lundgrens

Bech-Bruun afviser at stå på mål for sine advokaters ageren i udbyttesag 

Advokatsalærer i udbyttesag ventes at nå 2 milliarder kroner

Skatteministeriet beskyldes for at bruge ufine kneb i opgør med Bech-Bruun 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også