Højtprofileret advokat dømt i erstatningssag mod Amagerbanken

Direktør og syv bestyrelsesmedlemmer i den krakkede Amagerbanken dømmes i Østre Landsret til at betale 225 mio. kr. i erstatning. (Opdateret)
Foto: /ritzau/Jens Dresling/
Foto: /ritzau/Jens Dresling/
Af Ritzau og Andreas Vestergaard

Den tidligere topchef og syv bestyrelsesmedlemmer i den krakkede Amagerbanken skal betale 225 mio. kr. i erstatning til staten.

Det har Østre Landsret afgjort onsdag.

Det drejer sig blandt andre om adm. direktør Jørgen Brændstrup og bestyrelsesformand N.E. Nielsen, advokat og partner i advokatfirmaet DLA Piper.

Dermed er dommen ændret fra byretten, der i 2017 frikendte ledelsen for ansvar. 

Det var staten, der lagde sag an mod topfolkene i banken med krav om erstatning på 375 mio. kr. 

Sagen har handlet om bankledelsens ansvar for et enkelt stort udlån til tre erhvervsmænd til et boligprojekt i København og efterfølgende valutaspekulation, da værdien af projektet begyndte at skride. 

En af idémændene bag projektet var eksbokseren Hans Henrik Palm. Det gik under navnet "Østerfælled-ejendommen" og blev anlagt på Østerbro i København. 

Værdien blev nedskrevet voldsomt efter finanskrisen, men i stedet for at trække i bremsen fik kunderne mulighed for at dække tabet gennem valutaspekulation for lånte penge. 

Landsretten finder det ansvarspådragende, at ledelsen i 2009 forlængede kreditten, så valutaspekulation kunne fortsætte.

Derudover er de dømte bestyrelsesmedlemmer Villy Rasmussen, Henrik Zimino, Carsten Dan Ehlers, Henrik Ole Håkonsson, Kent Madsen, Jørgen Christian Brændstrup og Jesper Michael Buster Reinhardt. 

De dømte skal som udgangspunkt betale lidt over 28 mio. kr. hver især. De kan dog slippe billigere.

Formand Niels Erik Nielsen skal nemlig holde de øvrige medlemmer af ledelsen fri, såfremt hans bestyrelsesansvarsforsikring dækker erstatningen. 

To medarbejdervalgte bestyrelsesmedlemmer er blevet frifundet. 

Det samme er en direktør, fordi statens oprydningsselskab Finansiel Stabilitet, der overtog Amagerbanken, ifølge Østre Landsret har udvist "passivitet".

Det skyldes, at han blev genansat i en funktionærstilling efter Amagerbankens konkurs, indtil Finansiel Stabilitet overtog resterne af banken. 

I den forbindelse blev der ikke taget stilling til, om der skulle rejses erstatningskrav. Derfor er han frifundet.

(Artikel opdateret kl. 12 med yderligere oplysninger.)

N.E. Nielsen dømt til millionerstatning: "Det er noget rigtigt møg" 

Finansiel Stabilitet skifter advokat i Amagerbanken-retssag

Finansiel Stabilitet undrer sig over kurator-regning efter Amagerbanken 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

Troels Tuxen, partner hos Bech-Bruun, har som kurator allieret sig med kapitalfond i sagen, hvor Christian Stadil, hans far og en tidligere direktør i familiens konkursramte rederi er blevet sagsøgt. | Foto: Pr / Bech-bruun

Ugens bedste historier på AdvokatWatch