AdvokatWatch

Rigsadvokat var tavs om teleskandale til efter valget

Otte dage før folketingsvalget 5. juni var Rigsadvokaten klar til at oplyse om fejl i telebeviser, men orienteringen faldt først efter valget. Politikere er oprørte over forløbet.

It-fejl har rejst tvivl om oplysninger fra telemaster i over 10.000 straffesager. | Foto: Ritzau Scanpix/Tobias Nicolai

Senest under valgkampen stod det helt klart for Rigsadvokaten, at sagen om de fejlagtige teledata havde et så væsentligt og principielt omfang, at det øvrige retssamfund måtte orienteres. Alligevel ventede Rigsadvokaten til efter folketingsvalget med at oplyse om sagen.

Rigsadvokaten sendte således midt under valgkampen, 29. maj, en mail til Advokatrådets strafferetsudvalg og Landsforeningen af Forsvarsadvokater. Her oplyste den øverste chef for anklagemyndigheden, at der var en særlig problemstilling, som han ville orientere forsvarerne om. Rigsadvokaten foreslog to mødetidspunkter, 6. juni og 11. juni, henholdsvis en og seks dage efter folketingsvalget.

Mødet blev afholdt 6. juni, og på mødet orienterede Rigsadvokaten og Rigspolitiet forsvarerne om den it-fejl, der nu har rejst tvivl om det tekniske bevismateriale i 10.700 straffesager siden 2012. Landets dommere og Folketinget vidste intet, før sagen kom frem i offentligheden 17. juni. Det var 102 dage efter 8. marts, hvor Rigspolitiet havde rettet fejlen i sit it-system.

"Det her er en skandale af dimensioner. Et er, at det overhovedet kunne ske, men at man derudover holder landets dommere hen i uvidenhed i over 100 dage, og at man skubber orienteringen til den anden side af valget, er helt vanvittigt og et kæmpe fejlskud. Sagen sætter hele vores grundlæggende tillid til retssystemet på spil," siger SF’s it-ordfører, Lisbeth Bech Poulsen.

Enhedslistens retsordfører, Rosa Lund, siger, at Rigsadvokaten har truffet en "meget problematisk" og "ekstremt politisk" beslutning ved at udskyde oplysningen til efter valget. Også Venstres retsordfører finder sagen "betænkelig".

(Denne artikel er formidlet af Ritzaus Bureau på vegne af Politiken.)

Domstolene hørte først om teleskandale efter 102 dage 

Dommerformand: Teledata vil stadig være et godt bevis

Juraprofessor: It-fejl fører næppe til mange genoptagelser

Lobbyist forudså fejl i brug af teleoplysninger for 10 år siden

It-fejl kan have givet forkerte domme i syv år 

Mere fra AdvokatWatch

Ugens bedste historier på AdvokatWatch

To advokatundersøgelser i Helsingør løb med rampelyset i denne uge, der dog også bød på historier om blandt andet provinsadvokater, der slås med generationsskifte.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

AdvokatWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier