AdvokatWatch

Dommerformand: Teledata vil stadig være et godt bevis

Oplysninger fra telemaster vil stadig være væsentlige beviser i landets retssale, selv om mulige fejl i teleoplysninger kan have givet forkerte domme i syv år. Det siger Mikael Sjöberg, formand for Dommerforeningen, til Dagbladet Information.

Mikael Sjöberg, formand for Dommerforeningen. | Foto: Ritzau Scanpix/Keld Navntoft.

Sagen om mulige fejl i teleoplysninger, der betyder, at 10.000 straffesager fra de seneste syv år nu skal gås efter i sømmene, ærgrer formand for Dommerforeningen, Mikael Sjöberg. Han ser med stor alvor på sagen, fordi teleoplysninger ofte indgår som en central del af bevisførelsen, men selv om troværdigheden har lidt et knæk, vil de fortsat være et væsentligt bevis, vurderer han over for Dagbladet Information

"Fremover vil man nok lige kigge over brillekanten og sige, er det nu rigtigt? Vi får nok lidt mere diskussion om teleoplysningerne, end vi har haft før. Det vil vi nok have et stykke tid, og det er kun godt nok. Men jeg kan ikke forestille mig andet, end at man vil bruge teledata igen, for det er og bliver et godt bevis," siger Mikael Sjöberg til mediet.

Mandag kom det frem, at en fejl i politiets it-systemer betyder, at domme, hvor teleoplysninger er indgået siden 2012, skal gennemgås igen. Frygten er, at fejlen kan have påvirket udfaldet, så uskyldige kan være blevet dømt, mens skyldige kan være blevet frikendt. Det er et "tveægget sværd", mener Mikael Sjöberg. 

Flere forsvarsadvokater kalder i Berlingske nyheden for en "skandale". Der venter nu et omfattende arbejde med at gennemgå de mange sager, og det er uvist, hvornår arbejdet vil være afsluttet, skriver Rigsadvokaten i en orientering til Advokatrådet.

It-fejl kan have givet forkerte domme i syv år

Juraprofessor: It-fejl fører næppe til mange genoptagelser

Søren Pape Poulsen blev først orienteret om it-fejl mandag

Lobbyist forudså fejl i brug af teleoplysninger for 10 år siden 

Mere fra AdvokatWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

AdvokatWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier