Erfaren skatteadvokat risikerer konkurskarantæne i højtprofileret sag

Konkurskarantæne. Det kan blive konsekvensen for en mangeårig partner i et stort københavnsk advokathus, hvis en afgørelse i Sø- og Handelsretten ikke falder ud til hans fordel. Fredag er der hovedforhandling i en retssag, hvor fronterne er trukket op med store profiler på hver sin side.
Fredag mødes parterne til hovedforhandling i Sø- og Handelsretten, der er Danmarks største skifteret. | Foto: Ritzau Scanpix/Casper Christoffersen.
Fredag mødes parterne til hovedforhandling i Sø- og Handelsretten, der er Danmarks største skifteret. | Foto: Ritzau Scanpix/Casper Christoffersen.

Et opgør med staten kan få store konsekvenser for advokat Michael Amstrup, der er partner i advokatfirmaet Lundgrens i København.

Ved Sø- og Handelsretten har Skat indstillet den erfarne advokat med speciale i skat og revisoransvar til konkurskarantæne for sin rolle i en sag om konkurs og insolvens. Hans forsvar dirigeres af Ole Spiermann, der er advokat og partner i Bruun & Hjejle og ledede Danske Banks interne undersøgelse af hvidvasksagen.

Over for AdvokatWatch er Michael Amstrup fåmælt om situationen. Han konstaterer blot, at sagen har verseret længe og henviser derudover til sin advokat. Ole Spiermann har dog heller ikke nogen kommentarer til sagen.

Det er Kammeradvokaten med partner Boris Frederiksen i front, der fører sagen på vegne af staten, fremgår det af retslisten i Sø- og Handelsretten.

Opbakning fra baglandet

Hos Lundgrens vækker statens advokats ageren undren. Det fortæller managing partner Thomas Stampe, der er fortrøstningsfuld inden fredagens hovedforhandling ved erhvervslivets domstol.

"Når sagen skal behandles i Sø- og Handelsretten, skyldes det, at vi er uenige i Kammeradvokatens betragtninger, og vi er overraskede over, at de overhovedet vil føre sagen," siger Thomas Stampe til AdvokatWatch.

Han mener ikke, at sagen belaster firmaet, men bakker derimod op om sin kollega.

"Den pågældende partner nyder opbakning fra advokatfirmaet Lundgrens," siger Thomas Stampe.

Michael Amstrup, der tidligere blandt andet har været partner i Dahl Advokatfirma, blev en del af ejerkredsen hos Lundgrens i 2010.

Hvis afgørelsen går imod ham, kan han så blive siddende som equity-partner i Lundgrens?

"Jeg vil ikke udtale mig om hypoteser. Nu afventer vi afgørelsen, og så forholder vi os til den," lyder svaret fra Thomas Stampe.

Det har ikke været muligt at træffe Boris Frederiksen fra Kammeradvokaten for en kommentar.

Besejrede staten i Højesteret

Michael Amstrup fik sin beskikkelse som advokat i 1987 og har møderet for landsret såvel som Højesteret. Her vandt han i 2016 en skattesag mod Skatteministeriet på vegne af sin klient A Invest. Det var en omstødelse af landsrettens afgørelse, og Skatteministeriet blev dømt til at betale 185.000 kr. i sagsomkostninger til A Invest.

Konkurskarantæne betyder, at en person i en periode får et forbud mod at deltage i ledelsen af en virksomhed, hvori den pågældende ikke hæfter personligt og ubegrænset for virksomhedens forpligtelse.

Lundgrens-partneren besidder en række bestyrelsesposter, som han i tilfælde af konkurskarantæne vil være tvunget til at fratræde. Den erfarne skatteadvokat vil dog fortsat kunne sidde med som equity-partner i Lundgrens, forklarer advokat Anders Braad, der er medlem af foreningen Danske Insolvensadvokater.

"De fleste advokatkontorer med flere deltagere driver deres virksomheder som partnerselskaber. De er ligesom aktieselskaber kendetegnet ved at have et ledelseslag, hvor kun en del af ejerne deltager, og derfor kan du sagtens være medejer uden at sidde i ledelsen," siger Anders Braad, der udtaler sig generelt og ikke om den konkrete sag, til AdvokatWatch.

Af virksomhedsregistret fremgår det, at Lundgrens netop er et partnerselskab med en direktion og en bestyrelse, som Michael Amstrup ikke indgår i.

Flere sager fra Skat

De seneste år har budt på en stor stigning i antallet af personer, som bliver idømt en konkurskarantæne. Ved udgangen af 2018 var 2572 personer ifølge tal fra Erhvervsstyrelsen idømt en konkurskarantæne mod 296 personer ved udgangen af 2015, skriver Avisen Danmark. Der er blandt andet kommet langt flere sager fra Skat.

"Vi har oplevet en stigning i antallet af sager fra Skat. Især de sidste par år, hvor det virkelig har taget fart," siger Jan Bruun Jørgensen, advokat og bestyrelsesmedlem i foreningen Danske Insolvensadvokater, til mediet.

Michael Amstrup er ikke den eneste profilerede advokat, der står over for en karantænesag.

I et spektakulært efterspil til konkursboet Kaldred Grusgrav, som AdvokatWatch beskrev i en række artikler i oktober, er der indledt en karantænesag mod selskabets tidligere bestyrelsesformand, advokat Svend-Aage Dreist Hansen. Dreist Hansen, der er adm. direktør og partner i advokatfirmaet Dreiststorgaard i Køge, afviser dog alle anklager.

På få år er antallet af konkurskarantæner eksploderet

Kurator i konfliktfyldt konkursbo kræver advokatregning tilbagebetalt

Sø- og Handelsretten får ny retspræsident

Antallet af personer i konkurskarantæne når nye højder

Konkursbo eksploderer i politianmeldelse og krav om konkurskarantæne 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også