Advokat ser 2018 som et vendepunkt i sager om økonomisk kriminalitet

2018 kan ende med at blive året, hvor der sker en markant ændring i, hvor hårdt man straffer sager om økonomisk kriminalitet, skriver advokaten Hans Fogtdal i et debatindlæg. Det er særligt det store mediefokus på Danske Bank-sagen og udbytteskattesagen, som har bidraget til en holdningsændring i Danmark, mener han.
Hans Fogtdal, advokat med speciale i erhvervsstrafferet. Tidligere leder af børs- og finansafdelingen i SØIK (Bagmandspolitiet). | Foto: PR
Hans Fogtdal, advokat med speciale i erhvervsstrafferet. Tidligere leder af børs- og finansafdelingen i SØIK (Bagmandspolitiet). | Foto: PR

Den tunge mediedækning af sager om hvidvask, bestikkelse og anden økonomisk svindel i 2018 lader til at have forandret borgernes opfattelse og holdning til økonomisk kriminalitet, etik og "ordentlighed" i erhvervslivet, mener Hans Fogtdal, advokat med speciale i erhvervsstrafferet.

I et debatindlæg på erhvervsmediet Finans udtrykker advokaten, der også er tidligere leder af børs- og finansafdelingen i det danske bagmandspoliti (SØIK), at de rekordmange sager i 2018 kan ende med at blive et afgørende vendepunkt, der fremover dikterer, hvor hårdt man straffer sager om økonomisk kriminalitet.

Det baserer Hans Fogtdal på de politiske udmeldinger om hårdere straf, flere ressourcer til anklagemyndigheden og en styrkelse af SØIK samt et ekstraordinært stort fokus på compliance, som bliver hilst velkommen i erhvervslivet.

"Det bliver spændende at se, om man, når der om mange år skues tilbage på udviklingen i opfattelsen af økonomisk kriminalitet, vil opfatte 2018 som et tipping point eller blot et enkeltstående år med et ekstraordinært mediefokus på denne type sager," skriver Hans Fogtdal.

De sager, der særlig har ændret holdningen i både Danmark og resten af den vestlige verden, er Danske Bank-sagen og udbytteskattesagen, mener Hans Fogtdal. Dertil kommer sagen om Britta Nielsen, der er sigtet for svindel for 111 mio. kr. fra Socialstyrelsen, hvor hun var ansat, samt sager om bestikkelse eller svindel i Hesalight, Atea, OW Bunker og Genan.

Ordentlighed og tillid er alfa og omega i 2019, spår ledelseseksperter

Forsvarsadvokaten til mistænkt storsvindler fåmælt: "Jeg er i kontakt med min klient"  

Advokatfirmaer ser i stigende grad gruppesøgsmål som forretningsområde

Advokaters jagt på Danske Bank får kritik: Et "tag selv-bord" som koster aktionærerne dyrt 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også