Forsvarsadvokater kritiserer medier for at dømme på forhånd i voldtægtssag

Medierne dømmer på forhånd ved at stramme overskrifterne, lyder kritikken fra forsvarsadvokaternes formand i en aktuel sag.
”Pressen omtales ofte som den fjerde statsmagt, og hvis pressen fælder en dom, kan det have en afspejlende effekt,” siger Kristian Mølgaard, formand for Danske Forsvarsadvokater.
”Pressen omtales ofte som den fjerde statsmagt, og hvis pressen fælder en dom, kan det have en afspejlende effekt,” siger Kristian Mølgaard, formand for Danske Forsvarsadvokater.

Foreningen af Danske Forsvarsadvokater kritiserer medierne for at dømme en række tiltalte på forhånd i en aktuel voldtægtssag.

Det skriver fagbladet Journalisten.

Danske Forsvarsadvokaters formand, Kristian Mølgaard, mener flere medier i deres overskrifter dømmer de fire tiltalte på forhånd, fordi det ikke fremgår af overskriften, at der er tale om en tiltale og ikke en dom.

”Pressen omtales ofte som den fjerde statsmagt, og hvis pressen fælder en dom, kan det have en afspejlende effekt på måden, sagen opfattes af domstolene. Noget andet er, at for den der måtte blive frifundet, er det et problem, at man ofte allerede er identificeret med en skyldafgørelse,” siger Kristian Mølgaard til Journalisten.

Bedøvede kvinde

I den aktuelle sag er fire mænd tiltalt for at have voldtaget en 19-årig kvinde. Anklagemyndighedens påstand er, at de fire mænd bedøvede kvinden og herefter udsatte hende for forskellige seksuelle krænkelser, som de filmede og lagde på Snapchat.

DR har omtalt sagen under overskriften "Fire mænd dopede 19-årig og filmede voldtægt på snapchat: "Det er meget, meget groft"", mens TV Midtvests overskrift hedder ”Dopede kvinde og voldtog hende: - Noget vi sjældent ser i Danmark”. Politikens Lokalaviser har omtalt sagen med overskriften ”Grusom voldtægt af kvinde blev filmet og delt på nettet”.

Ændrede overskrift

TV Midtvest og Politikens Lokalaviser fastholder deres overskrifter, mens DR ændrede sin rubrik kort efter publicering, så det af rubrikken fremgår, at der er tale om tiltaler.

”Vi mente ikke, at overskriften var retvisende. Hvis man læste overskriften i sig selv, kunne man få indtryk af, at sagen var afgjort, og det er den jo ikke. Eftersom en del brugere kun læser rubrikkerne, skal de være retvisende og præcise,” forklarer nyhedschef i DR, Thomas Falbe, over for Journalisten.

Forsvarer for Peter Madsen: Det har været svært at gennemføre en fair rettergang 

Advokatfirmaer vinder pyrrhussejr i energislagsmål 

Flere advokatfirmaer undersøger søgsmål mod Danske Bank 

Københavns Byret er inhabil i sag mod Pusher Street-anklager 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også