AdvokatWatch

Forsvarer for Peter Madsen: Det har været svært at gennemføre en fair rettergang

Forsvarsadvokat Betina Hald Engmark var aldrig i tvivl om, hvorvidt hun skulle forsvare bådskaptajnen Peter Madsen, men stor mediebevågenhed og en folkedomstol har gjort det svært at gennemføre en fair rettergang, mener hun.

Foto: /Ritzau/Scanpix/Mads Claus Rasmussen

Da forsvarsadvokat Betina Hald Engmark lørdag den 12. august 2017 trådte ud af Københavns Byret, var hun ikke forberedt på det chok, der ramte hende.

Anledningen var et grundlovsforhør med ubådskaptajnen Peter Madsen, som havde valgt Betina Hald Engmark som sin forsvarer, og udenfor var der er et "mediecirkus" uden lige. Det fortæller hun i et længere interview med Alt for Damerne.

Hun har aldrig været i tvivl om, hvorvidt hun skulle tage sagen, der siden er blevet kaldt den mest omtalte sag i Danmark i nyere tid. For for hende handler det ikke om skyld eller uskyld, men om at sikre en fair rettergang for en tiltalt person. Og den fair rettergang blev i den grad sat på prøve, mener Betina Hald Engmark, der først og fremmest peger på den store mediebevågenhed og folkedomstolen.

"Jeg synes, at medierne har blæst den her sag op, og det er forkert, for hvis medierne er den fjerde statsmagt, så en af pressens fornemmeste opgaver må jo antages at være med til at sikre, at alle får en retfærdig rettergang. Jeg ved godt, at min klient har haft en særlig rolle i offentligheden, og at han selv tidligere har nydt godt af positiv presseomtale - og selv har søgt presseomtale. Jeg anerkender også, at han på denne baggrund må tåle en hårdere medfart i pressen end en almindelig borger, der tiltales for en alvorlig forbrydelse. Men dette må på ingen måde gå ud over hans ret til en retfærdig rettergang," siger hun til Alt for Damerne.

Foto: /Ritzau/Scanpix/Mads Claus Rasmussen
Foto: /Ritzau/Scanpix/Mads Claus Rasmussen

Her ankommer Betina Hald Engmark til Københavns Byret i straffesagen mod ubådskaptajn Peter Madsen.

Folkedomstolen har vist sig på især de sociale medier, mener hun, hvor hun selv har holdt sig fra at læse kommentarerne om sagen, hende og hendes klient.

Alle kommentarerne har dog ikke været lige lette at undgå, for nogle personer skrev direkte beskeder til hende, fortæller hun. Her har hun blandt andet fået at vide, at hun "var en større psykopat end sin klient," og at hun var "det sygeste menneske." De beskeder, der har haft truende karakter er anmeldt som trusler, siger hun til magasinet.

Det er dog ikke kun "almindelige" personer, der har haft mange meninger om sagen. Betina Hald Engmark fortæller, at hun også har skullet lære at håndtere, at kollegaer fra advokatbranchen udtalte sig om, hvordan de ville have ført sagen, og at det har været svært ikke at opfatte det som kritik, men at de har udtalt sig om noget, "de ikke har haft en fis viden om."

Betina Hald Engmarks klient Peter Madsen blev kendt skyldig i drab, andet seksuelt forhold end samleje af særlig farlig karakter og usømmelig omgang med lig og blev straffet med livstid. Skyldsspørgsmålet er ikke anket, mens strafspørgsmålet er anket til landsretten. Ankesagen i Østre Landsret er berammet til tre dage og starter 5. september.

Anklager fra Kundbysag skal føre ankesag mod Peter Madsen

Anket ubådssag kommer kun til at omhandle straf – ikke skyld 

Efter 16 år som anklager: Jeg har hele tiden vidst, at jeg en dag ville prøve at være advokat

Forsvarsadvokater kalder dom i ubådssag "overraskende" og "bemærkelsesværdig"

Anklager Jakob Buch-Jepsen: Ubådssagen er gået mere ind under huden

Her er anklager og forsvarer i retsopgøret mod Peter Madsen  

Mere fra AdvokatWatch

Ugens bedste historier på AdvokatWatch

To advokatundersøgelser i Helsingør løb med rampelyset i denne uge, der dog også bød på historier om blandt andet provinsadvokater, der slås med generationsskifte.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

AdvokatWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier