Advokatregningen for opgør med bankledelser nærmer sig en halv milliard

Opgøret med tidligere ledelser i krakkede banker har foreløbig kostet staten 472 mio. kr. Oprydningsselskabet Finansiel Stabilitet har stirret sig blind på sager, der ikke længere er grundlag for, mener advokater.
Foto: Liselotte Sabroe
Foto: Liselotte Sabroe

Opgøret med ledelserne fra en række krakkede banker har nu kostet skatteyderne tæt på en halv mia. kr. i advokatregninger.

Det fremgår af årsregnskabet fra Finansiel Stabilitet, det statslige selskab, der har samlet stumperne op efter en stribe konkursramte banker og nu kører ansvarssager mod de tidligere ledelser.

Samlet har Finansiel Stabilitet brugt 323 mio. kr. på advokater til at rejse erstatningskrav mod ledelserne i otte banker, fremgår det af 2017-regnskabet. Dertil kommer, at Finansiel Stabilitet er blevet pålagt at betale sagsomkostninger på i alt 149,5 mio. kr. i sagerne vedrørende Amagerbanken og Roskilde Bank, som begge blev tabt. Disse sager er anket, og advokatregningen er således ikke endeligt placeret.

Flere advokater, der repræsenterer medlemmer af de tidligere bankledelser, mener, at Finansiel Stabilitet burde indstille skydningen, efter at sagerne er blevet afgjort i første instans.

”Der er brugt rigtig mange penge, og jeg synes ikke, der har været en rimelig grund til at bruge dem. Det er, som om den oprindelige beslutning om at kaste sig ud i de her sager har fået en sådan styrke, at det er svært at bakke. Efterhånden som man finder ud af, hvad der virkelig er i sagerne, og hvor de står erstatningsretligt, så er det, som om man ikke kan vende tilbage og tage en rationel beslutning om at stoppe, mens legen er god,” siger Asger Tue Pedersen, partner i Lind Advokater og forsvarer for tidligere ledelsesmedlemmer i både Roskilde Bank, EBH og Amagerbanken.

Samfundets interesse

En række banker, blandt andet Amagerbanken, Roskilde Bank og EBH Bank, gik konkurs som følge af en aggressiv udlånspolitik, der detonerede under finanskrisen. 

Arvid Andersen, forsvarer for den tidligere særdeles magtfulde Roskilde Bank-direktør Niels Valentin Hansen, mener ikke fortsættelsen af sagerne mod ledelserne harmonerer med hensynet til samfundets interesser. 

"Jeg har helt åbent sagt, at det ikke skal udvikle sig til et beskæftigelsesprojekt for velbjergede advokater," siger Arvid Andersen, der påpeger, at samfundet har væsentlige udgifter både til at betale for Finansiel Stabilitets advokater og for de forsvarer, der er beskikket til de anklagede.

Enormt mange mennesker har tabt enormt mange penge på de her banker, der er gået ned. Er det ikke fair nok, at Finansiel Stabilitet vil gå hele vejen for at få placeret et ansvar?

”Jo, det kan man sige er fair nok. Men man kan diskutere, om den måde, man gør det på, er den mest hensigtsmæssige? Er det hensigtsmæssigt i den skala, man gør det, er det de rigtige sager, man har valgt ud, og har man sagsøgt de rigtige personer?," siger Arvid Andersen.

Foto: Thomas Lekfeldt/Scanpix
Foto: Thomas Lekfeldt/Scanpix

Arvid Andersen

"En ting er at placere et ansvar, en anden ting er, at man synes jo, det er lidt åndssvagt bare at forsøge at placere et ansvar uden at få nogle penge hjem,” siger Arvid Andersen.

Sager skæres til

Henrik Bjerre-Nielsen, adm. direktør i Finansiel Stabilitet, påpeger, at Finansiel Stabilitet kun fører erstatningssager, hvis man anser det for mere sandsynligt at vinde end at tabe.

”Derfor er der kun rejst erstatningssager mod de tidligere ledelser m.v. i syv af de 12 nødlidende banker og sparekasser, som Finansiel Stabilitet overtog under finanskrisen. Sagerne skæres løbende til, hvis der fremkommer nye oplysninger. De sager, som Finansiel Stabilitet har anket, er blevet mindre i omfang,” oplyser Henrik Bjerre-Nielsen i en mail til AdvokatWatch.

I Finansiel Stabilitets årsregnskab skriver selskabet, at det har ”fokus på at tilrettelægge en hensigtsmæssig og omkostningsmæssig fokuseret proces for prøvelse af klage- og retssager samt proklamakrav samtidig med, at der foretages en juridisk korrekt behandling af sagerne”.

Henrik Bjerre-Nielsen mener netop, at samfundet har en interesse i, at Finansiel Stabilitet kører dem videre i retssystemet.

”Finansiel Stabilitet fører også erstatningssagerne mod de tidligere ledelser mv. fordi vi anser dem for at have en samfundsmæssig interesse, herunder fordi der er skærpede ansvarskrav til ledelse og revision i finansielle virksomheder,” oplyser Henrik Bjerre-Nielsen.

Klø til Gorrissen Federspiel

Blandt de advokatfirmaer, der har kørt sag for Finansiel Stabilitet, er Gorrissen Federspiel, der fik gevaldige klø i offentligheden, efter at den tidligere ledelse i Roskilde Bank blev frikendt i landsretten. Østre Landsret fandt, at topledelsen, anført af Niels Valentin Hansen, havde optrådt både uforsvarligt og ansvarspådragende, men fordi Finansiel Stabilitet ikke havde opgjort tabene tilstrækkelig detaljeret, blev ingen straffet. Sagen er nu anket til Højesteret, hvor Gorrissen-partner Lotte Eskesen har overtaget sagen fra den hidtidige sagsansvarlige partner, Christian Alsøe.

Advokater med kendskab til området, som AdvokatWatch har talt med, vurderer dog, at Finansiel Stabilitet bærer sin del af ansvaret for, at der ikke kunne opgøres tilstrækkeligt præcise tabstal i landsretten.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også