Advokatrådet: Droppede sager om læk af statshemmeligheder skal granskes

”Vi mener, at sagerne og processerne har rejst nogle meget alvorlige og kritiske spørgsmål i offentligheden omkring, hvordan vores retssamfund er indrettet,” lyder det fra Advokatrådets formand.
Advokatrådet med formand Martin Lavesen i spidsen har fulgt sagerne tæt de seneste år. | Foto: Stine Bidstrup
Advokatrådet med formand Martin Lavesen i spidsen har fulgt sagerne tæt de seneste år. | Foto: Stine Bidstrup
Af Ritzau

Advokatrådet mener, at en kommende undersøgelse af de droppede sager mod Lars Findsen, Claus Hjort Frederiksen og en tidligere PET-ansat bør klarlægge myndighedernes håndtering.

Det siger rådets formand, Martin Lavesen, i en pressemeddelelse torsdag.

”Vi mener, at sagerne og processerne har rejst nogle meget alvorlige og kritiske spørgsmål i offentligheden omkring, hvordan vores retssamfund er indrettet, og hvordan og inden for hvilke rammer myndighederne kan føre sager af denne karakter,” udtaler han.

Han mener, at det er nødvendigt for at genetablere tilliden til systemet, lyder det videre.

Onsdag valgte Anklagemyndigheden at droppe sagerne. Det blev begrundet med, at Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) ikke mener, at fortrolige oplysninger kan fremlægges under sagerne.

Højesteret har afgjort, at sagerne ikke udelukkende skal køre for lukkede døre. Derfor mente FE ikke, at de fortrolige oplysninger, som sagerne handler om, kunne fremlægges.

Uden de fortrolige oplysninger mener Anklagemyndigheden ikke, at det er muligt at løfte bevisbyrden.

Justitsminister Peter Hummelgaard (S) sagde onsdag, at regeringen ønskede at udvide en undersøgelseskommission om sagen. Hvis kommissionen udvides, skal den også undersøge, om der har været usaglige hensyn.

Advokatrådet har ikke lagt sig fast på, om det er den bedste model, lyder det. Det vil rådet drøfte i den kommende tid.

”Vi synes, det er meget bemærkelsesværdigt, at sagerne nu er droppet. Til trods for, at Højesteret har givet mulighed for at føre sagen med delvist lukkede døre, og at dokumenter efter konkret vurdering fra rettens side vil kunne udtages, har man fra Anklagemyndighedens side stadig ikke ønsket at føre sagen,” 

”Det kalder også på en nærmere undersøgelse af beslutninger og hensyn, som myndighederne har foretaget,” lyder det fra Martin Lavesen.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

"Fra en virksomhedsbetragtning har det været en sund proces, men har også givet anledning til flere udtrædelser, end vi normalt ville se," lyder det fra Steen Rode, ledende partner hos Bech-Bruun. | Foto: Nikolai Linares

Fire partnere forlader Bech-Bruun

For abonnenter