Rigsadvokat: Nu er det straffrit at røbe statens hemmeligheder

Opsigtsvækkende melding fra anklager. Folketinget skal komme med ny lovændring, hvis retstilstand skal ændres.
Rigsadvokat Jan Reckendorff stopper i alt tre meget omtalte straffesager. Der er ikke udsigt til, at de tiltalte, Claus Hjort, Lars Findsen og en tidligere ansat i PET, vil blive fundet skyldige. (Arkivfoto) | Foto: Jens Dresling
Rigsadvokat Jan Reckendorff stopper i alt tre meget omtalte straffesager. Der er ikke udsigt til, at de tiltalte, Claus Hjort, Lars Findsen og en tidligere ansat i PET, vil blive fundet skyldige. (Arkivfoto) | Foto: Jens Dresling

Efter Højesterets kendelser i sagerne mod Claus Hjort og Lars Findsen er det i realiteten straffrit at bryde sin tavshedspligt, når det gælder klassificerede oplysninger.

Det siger landets øverste anklager, rigsadvokat Jan Reckendorff, i en pressemeddelelse onsdag.

Det er op til Folketinget i givet fald at lave en lovændring, hvis retstilstanden skal ændres, lyder hans konklusion.

Stoppet for straffesagerne mod den forhenværende forsvarsminister og den hjemsendte chef for Forsvarets Efterretningstjeneste begrundes af anklagemyndigheden med, at det ifølge FE ikke er betryggende at stille oplysninger om højt klassificerede oplysningerne til rådighed for straffesagerne.

Utrygheden er en konsekvens af, at Højesteret er kommet med flere afgørelser, som går anklagemyndigheden imod. For eksempel skulle de tiltalte have udleveret anklageskriftet. Og sagerne skulle køre delvist for åbne døre.

I onsdagens pressemeddelelse udtaler rigsadvokaten, at det ud fra et retshåndhævelsessynspunkt er et problem, at centrale beviser ikke kan lægges frem.

”Hvis loven ikke kan håndhæves, betyder det i sidste ende, at vi i Danmark reelt kan stå uden et strafferetligt værn mod brud på tavshedspligten om landets mest fortrolige oplysninger,” siger Jan Reckendorff.

”Hvis den retstilstand skal ændres, vil det kræve en lovændring,” fortsætter han.

Højesteret har i kendelser afsagt fredag oplyst, at straffesagerne mod Claus Hjort og Lars Findsen blandt andet drejer sig om et samarbejde mellem FE og den amerikanske efterretningstjeneste NSA om aflytning af datatrafik i kabler.

Dette samarbejde og andre oplysninger er offentligt kendt. Af hensyn til blandt andet Menneskerettighedskonventionen skulle sagerne køre delvist for åbne døre.

Men herefter har FE og anklagemyndigheden onsdag altså trukket i håndbremsen.

Det store tilbagetog omfatter også en straffesag mod en tidligere ansat i PET.

Beslutningen hviler på en bestemmelse i retsplejeloven. Her står, at en påtale kan opgives i de tilfælde, ”hvor videre forfølgning i øvrigt ikke kan ventes at føre til, at sigtede findes skyldig”.

I onsdagens melding forholder rigsadvokat Jan Reckendorff sig ikke til en grundlæggende indvending fra Lars Findsens forsvarere.

De har ifølge Højesterets kendelse påpeget, at anklagemyndigheden afveg fra praksis, da man besluttede overhovedet at rejse straffesagerne.

Det var et nybrud, da justitsministeren valgte at rejse tiltale, selv om efterretningstjenesten ikke vil afklassificere det materiale, der skal indgå som bevis i sagen, har forsvarerne slået fast.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

"Fra en virksomhedsbetragtning har det været en sund proces, men har også givet anledning til flere udtrædelser, end vi normalt ville se," lyder det fra Steen Rode, ledende partner hos Bech-Bruun. | Foto: Nikolai Linares

Fire partnere forlader Bech-Bruun

For abonnenter