Kammeradvokatens rivaler i sjældent politisk opråb om "unfair" konkurrence

Advokatbranchens topchefer, der ellers generelt holder sig ude af den politiske debat, står nu skulder ved skulder. Kammeradvokatordningen skaber unfair konkurrence – og statens praksis for indkøb af juridiske ydelser bør ændres, lyder det samstemmigt.
Statens forbrug via kammeradvokatordningen steg sidste år 5 pct. til 608 mio. kr. Forbruget er mere end fordoblet på ti år. | Foto: Marcus Emil Christensen
Statens forbrug via kammeradvokatordningen steg sidste år 5 pct. til 608 mio. kr. Forbruget er mere end fordoblet på ti år. | Foto: Marcus Emil Christensen

I et usædvanligt opråb kræver hovedparten af topcheferne for landets største advokatfirmaer nu, at politikerne tager livtag med kammeradvokatordningen.

Hidtil har de fleste advokatfirmaer stået i ly af især Dansk Erhverv, der længe har krævet et opgør med Kammeradvokaten, men nu griber topcheferne selv megafonen.

”Staten bør gøre præcis ligesom alle andre større indkøbere af advokatydelser i Danmark: nemlig sørge for konkurrenceudsættelse af sine indkøb, så den sikrer sig konkurrencedygtige vilkår,” lyder det fra Anders Stubbe Arndal, ledende partner i Kromann Reumert.

Finansminister Nicolai Wammen (S) har lovet, at han til efteråret vil komme med et udspil om, hvordan staten fremover skal købe juridiske ydelser.

I dag foregår langt hovedparten via den kammeradvokataftale, som advokatfirmaet Poul Schmith har med staten. Og flere partier på Christiansborg vil have staten til at opsige aftalen for at spare på advokatregningen til Poul Schmith, der er blevet mere end fordoblet de seneste ti år.

Ser frem til udspil

Der har også længe været hvisket om et opgør med Kammeradvokaten i advokatbranchen, og i en rundspørge, som AdvokatWatch har lavet blandt de største advokatfirmaer, tager topchefer for Kromann Reumert, Plesner, Gorrissen Federspiel, DLA Piper, Horten og Lundgrens nu bladet fra munden.

”Konkurrence er grundlæggende et sundt princip – det gælder også i advokatbranchen,” slår Martin Lavesen, ledende partner i DLA Piper, fast.

Han ser derfor frem til Wammens lovede udspil, men som AdvokatWatch skrev mandag, bliver det store spørgsmål, om et folketingsvalg vil sætte en stopper for det længe ventede politiske arbejde med kammeradvokatordningen.

I advokatbranchen ville endnu en forsinkelse være en stor sten i skoen hos Poul Schmiths konkurrenter, der især ser to problemer med kammeradvokatordningen.

Dels vil flere firmaer gerne have del i den betydelige omsætning på mindst 600 mio. kr. om året, som Poul Schmith får ind fra staten.

Det gælder blandt andre Horten, der længe har haft en offensiv strategi på markedet for offentlige kunder, der rundt regnet udgør 1,5 mia. kr. om året – svarende til godt en tiendedel af det samlede danske advokatmarked.

”Vi ser gerne, at mere sendes i udbud, og vi vil gerne byde ind med attraktive tilbud, hvor det kan give mening for os,” lyder det fra Christian Gregersen, ledende partner i Horten.

Flere modeller i spil

Nok så vigtigt mener advokatcheferne, at Poul Schmith kan bruge den faste indtægt fra staten til at gå i kødet på konkurrenterne på det private marked, hvor advokatfirmaet traditionelt ikke har stået specielt stærkt.

”En fremtidig ordning bør håndtere disse åbenbare unfair forhold – det kunne være ved større grad af konkurrenceudsættelse, men det kunne også være at begrænse mulighederne for at være andet end statens advokat,” foreslår Niklas Korsgaard Christensen, ledende partner i Plesner.

Nicolai Wammen har endnu ikke løftet sløret for, hvordan han mener, statens indkøb af juridiske ydelser bør organiseres. Og blandt Folketingets partier er der delte meninger.

Venstre mener for eksempel, at staten bør opsige kammeradvokataftalen for i stedet at sende opgaverne i udbud blandt flere advokatfirmaer, mens SF hellere ser, at staten hjemtager mange af opgaverne, så de bliver løst af statsansatte jurister.

Heller ikke blandt advokatfirmaernes topchefer er der enighed om, hvilken model der er bedst.

”Det vigtigste er, at man generelt sikrer en fair og reel konkurrence, som det gælder i resten af advokatbranchen,” mener Martin André Dittmer, ledende partner i Gorrissen Federspiel.

Han ser flere mulige modeller. Blandt andet kunne man ifølge Dittmer genindføre en mere klassisk kammeradvokatordning, hvor ét firma håndterer statens sager, men i øvrigt ikke driver anden advokatvirksomhed.

Gorrissen Federspiel-chefen ser også muligheder i en ordning med for eksempel tre advokatkontorer i et panel, som staten kunne udbyde opgaverne til, eller en kombination, hvor de vigtigste områder hjemtages, mens der laves udbud på de større områder.

Få opgaver går til andre advokater

Ministerierne kan allerede i dag udbyde opgaver til andre advokatfirmaer end Poul Schmith – og gør det også fra tid til anden. Det er dog fortsat sjældent, og ”statens køb hos andre advokater end Kammeradvokaten udgør fortsat en lille andel af det samlede indkøb”, konkluderede Konkurrencerådet i en rapport sidste år.

Dengang anbefalede Konkurrencerådet ”øget konkurrence om statens indkøb af juridisk bistand”, og det råd håber advokatfirmaerne nu, at finansministeren vil lytte til.

”Staten er Danmarks suverænt største indkøber af advokatydelser og kan utvivlsomt få markant bedre vilkår samlet set, hvis staten forstod at udnytte denne unikke position gennem konkurrenceudsættelse,” mener Anders Stubbe Arndal fra Kromann Reumert.

”Det synes jeg i øvrigt staten har en særlig forpligtelse til, når det er vores skattekroner, den bruger. Jeg savner endnu at møde en begavet økonom, som siger, at monopoler sikrer konkurrencedygtige priser og vilkår.”

Poul Schmiths ledende partner, Jens Bødtcher-Hansen, har gentagende gange forsvaret ordningen, som, han mener, giver staten nogle fordele i forhold til blandt andet habilitet, da Poul Schmith har forpligtet sig til først og fremmest at være på statens side.

”Jeg håber, at der snart kommer ro om ordningen, og at debatten bliver nuanceret. Der er mange, der støtter ordningen,” sagde Jens Bødtcher-Hansen blandt andet i et interview med AdvokatWatch sidste år.

Der er da også blandt embedsfolk en udbredt tilfredshed med Kammeradvokaten, viser undersøgelser ifølge Konkurrencerådets rapport.

Kammeradvokatens rygrad står i skudlinjen – men topchefen er fortrøstningsfuld

Folketingsvalget kan spænde ben for længe ventet politisk opgør om Kammeradvokaten

Finansminister sigter mod Kammeradvokat-afklaring til efteråret

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også