Statens udgifter til Kammeradvokaten slår på ny rekord

Særligt tre sager bidrager til en større advokatregning for staten, der i 2020 købte ydelser af sin foretrukne advokat for samlet 575 mio. kr.
Statens forbrug af Kammeradvokaten har vokset sig større gennem årene, og 2020 bød igen på en rekordstor regning. | Foto: Nikolai Linares
Statens forbrug af Kammeradvokaten har vokset sig større gennem årene, og 2020 bød igen på en rekordstor regning. | Foto: Nikolai Linares

Et "væsentligt" forbrug af advokatydelser i forbindelse med den såkaldte EFI-sag, ejendomsskattesystemet og udbyttesagen har igen i 2020 fået statens advokatregning til at stige.

I 2020 kunne advokatfirmaet Poul Schmith/Kammeradvokaten således indkassere samlet 575 mio. kr. fra staten, hvoraf de tre omtalte sager udgjorde 233 mio. kr.

Det viser en ny opgørelse fra Økonomistyrelsen over statens forbrug af Kammeradvokaten for 2020.

Den samlede regning er en stigning på 7 pct. sammenlignet med 2019, hvor statens udgifter til Kammeradvokaten for første gang rundede en halv milliard og landede på 539 mio. kr.

Skatteministeriet er storforbruger

Skatteministeriet var den suverændt største forbruger af Kammeradvokaten, eftersom ministeriet har købt advokatydelser for 350 mio. kr., viser opgørelsen.

Det er særligt Kammeradvokatens rådgivning i forbindelse med udbyttesagen og implementeringen af efterfølgeren til det udskældte inddrivelsessystem EFI, der har kostet staten dyrt.

Mens regningen til Kammeradvokaten i forbindelse med udbyttesagen løb op i 98 mio. kr. sidste år, kostede advokatfirmaets rådgivning i forbindelse med EFI-sagen 92 mio. kr. Advokatregningen i forhold til Ejendomsskattesystemet landede på 44 mio. kr. sidste år.

Desuden er forbruget steget i ministerier som for eksempel Transport- og Boligministeriet, Finansministeriet og Erhvervsministeriet, mens det er faldet i andre ministerier såsom Udenrigsministeriet.

Til den samlede regning på 575 mio. kr. kommer en ikke ubetydelig omsætning for Kammeradvokaten hos statslige selskaber som DSB og Finansiel Stabilitet, der ikke er med i opgørelsen, ligesom statens brug af Kammeradvokaten som kurator heller ikke er medregnet i beløbet.

Trækker man EFI-sagen, ejendomsskattesystemet og udbyttesagen fra det samlede forbrug, ville den offentliggjorte Kammeradvokat-regning dog være faldet med 5 mio. kr. i forhold til 2019, viser opgørelsen.

Det er særligt et øget fokus på konsulentbesparelser og initiativer om konkurrenceudsættelse og hjemtagelse af advokatopgaver, der kan ligge til grund for det generelle fald, vurderer Økonomistyrelsen.

Minister sigter mod Kammeradvokat-afklaring til efteråret

Gennem mange år er statens advokatopgaver i langt overvejende grad gået til advokatfirmaet Poul Schmith, bedre kendt som Kammeradvokaten – og gør det fortsat i dag.

Det har gennem tiden fået både partier og advokatfirmaer til at kritisere statens ordning med Kammeradvokaten for at svække konkurrencen på advokatmarkedet.

I starten af året gik Konkurrencestyrelsen ud og anbefalede et opgør med kammeradvokatordningen i sin rapport om advokatbranchen.

Kammeradvokatordningen bliver i øjeblikket vurderet af Finansministeriet, eftersom finansminister Nicolai Wammen (S) vil gennemgå statens indkøb af juridiske ydelser. Vurderingen forventes at være klar til efteråret.

Statens udgifter til Kammeradvokaten slår rekord og runder en halv milliard kroner

Finansminister sigter mod Kammeradvokat-afklaring til efteråret

Regeringen øger rådgivningskapacitet i Justitsministeriet

Minister slår fast: Flere advokatfirmaer skal have adgang til statens millionopgaver 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også