Heunicke erkender at udkast til epidemilov ikke er perfekt

Under debat kommer minister med bud på, hvordan kontrol med regeringen kan forbedres med ny epidemilov.
Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) er onsdag i hasteforespørgsel om en ny epidemilov. | Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) er onsdag i hasteforespørgsel om en ny epidemilov. | Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
AF RITZAU

De seneste uger har demonstranter larmet foran Christiansborg for at gøre opmærksom på deres modstand mod regeringens forslag til en ny epidemilov.

Og larmen kan tydeligt høres i Folketingssalen, hvor sundhedsminister Magnus Heunicke (S) onsdag er i forespørgselsdebat om en kommende epidemilov.

Han er blevet indkaldt af en samlet blå blok, der forsøger at lægge yderligere pres på regeringen for at få ændret i det lovforslag til en ny epidemilov, som regeringen har sendt i høring.

Fra talerstolen erkender Magnus Heunicke, at udkastet til et lovforslag langt fra er perfekt.

"Selv om en ny epidemilov fortsat skal sikre handlemuligheder, så er det vigtigt, at vi sikrer, at der er parlamentarisk kontrol og åbenhed. Vi er opmærksomme på, at flere af Folketingets parter har udtrykt ønske herom," siger sundhedsministeren.

"Regeringen er enig. Hverken den lov vi har i dag, og det udkast, der blev sendt i høring, er perfekt. Der er plads til forbedringer."

Den nye epidemilov skal erstatte den hastelov, som blev stemt igennem sent om aftenen 12. marts. Det var, dagen efter at statsminister Mette Frederiksen (S) lukkede landet ned.

Hasteloven har givet den siddende sundhedsminister en række vidtgående beføjelser. Det har den socialdemokratiske regering med udkastet forsøgt at gøre mere permanente.

Men så snart det blev sendt i høring i midten af november stod det dog klart, at der ikke var opbakning til forslaget.

Til dagens forespørgselsdebat har Magnus Heunicke en række forslag til ændringer med. De skal styrke den parlamentariske kontrol.

Et forslag går på at indføre et krav om, at nye restriktioner skal forelægges et folketingsudvalg, før en minister kan udstede restriktioner.

Det gælder blandt andet regler om, hvorvidt en sygdom skal kategoriseres som samfundskritisk, forsamlingsforbud, lukning af forretninger, skoler, plejehjem og så videre.

Statsministeren sagde i Folketingssalen den 17. november, at regeringen gerne vil inddrage alle Folketingets partier i forhandlinger om en ny epidemilov.

Men ifølge B.T er kun regeringens støttepartier indtil videre blevet inddraget i den videre proces.

Det er uforståeligt for Venstres sundhedsordfører, Martin Geertsen.

"Vi forstår simpelthen ikke regeringens måde at behandle Folketingets partier på. Den her sag er alt for vigtigt til blokpolitik," siger han fra talerstolen.

På vegne af Venstre, Dansk Folkeparti, De Konservative, Liberal Alliance og Nye Borgerlige læser han en udtalelse til vedtagelse op.

Med udtalelsen vil partierne pålægge regeringen at indkalde til brede forhandlinger om en ny epidemilov omgående.

Desuden ønsker partierne, at en ny epidemilov træder i kraft snarest muligt og ikke indeholder mulighed for tvangsvaccination.

Tænketank: Epidemilovsforslag lader regering beholde magten

SF vil have nyt politisk organ som del af ny epidemilov

Topjurister udpeger huller i grundloven

Justitia-direktør: Ny epidemilov giver minister for stor magt

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også