AdvokatWatch

Topjurister udpeger huller i grundloven

Grundloven beskytter ikke borgernes rettigheder godt nok og bør opdateres, mener flere advokater og jurister i Djøfs såkaldte jurapanel.

Grundloven bør opdateres, mener flere af landets førende jurister. | Foto: Colourbox

Grundloven halter bagefter i beskyttelsen af borgerne, lyder konklusionen i en ny undersøgelse fra fagforeningen Djøfs såkaldte jurapanel, der består af 51 af landets førende jurister, skriver Berlingske.

Næsten halvdelen – 49 pct. – mener, at grundloven ikke er tidssvarende, når det gælder "de beskyttede individuelle rettigheder", og flere efterlyser blandt andet, at loven bliver stærkere i forsvaret for ligestilling, ytringsfrihed og privatliv.

"Den svarer for lidt til det samfund, vi er i dag, og de normer, vi har besluttet, det skal basere sig på," siger Jens Elo Rytter, professor i forfatnings- og menneskeret på Københavns Universitet og formand for Djøfs jurapanel, til avisen.

42 pct. mener dog, at grundloven, der stammer fra 1849, og som senest blev ændret for 70 år siden, er tidssvarende, men flere af regeringens støttepartier i form af De Radikale og Enhedslisten vil ifølge Berlingske ændre loven.

Jurapanelet blev oprettet tidligere i år, og i maj udtrykte tre ud af fire i panelet bekymring for retssikkerheden som følge af politikernes tiltag under coronakrisen.

Justitia-direktør: Ny epidemilov giver minister for stor magt

Topjurister bekymrede for retssikkerheden 

Mere fra AdvokatWatch

Ugens bedste historier på AdvokatWatch

Den længe ventede beretning fra Minkkommissionen løb med rampelyset, men ugen bød også på historier om blandt andet nye advokatetiske regler, et tørlagt marked for børsnoteringer og en ny udbudslov.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

AdvokatWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier