AdvokatWatch

Regeringens finanslovsudspil sender flere penge til domstolene

De hårdt pressede domstole står i regeringens finanslovsudspil til at få tilført ekstra penge de kommende år. Men det er langt fra nok til at løse problemerne, siger Dommerforeningens formand.

Justitsminister Nick Hækkerup (S) byder partierne velkommen til forhandlinger om ny politireform i Justitsministeriet tirsdag 25. august 2020. | Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Justitsminister Nick Hækkerup (S) er klar med en økonomisk krykke til domstolene, der er i knæ under presset fra en voksende sagsbunke.

Konkret har regeringen afsat 13,3 mio. kr. ekstra årligt i 2021-2023 til domstolene i sit finanslovsudspil. Pengene skal målrettes de sagsbunker, der voksede under forårets coronanedlukning af domstolene.

"Styrkelsen betyder, at retterne vil kunne ansætte flere jurister og andet personale til at håndtere de næsten 3000 sager, der har hobet sig op på grund af nedlukningen," skriver Justitsministeriet i en pressemeddelelse.

Men coronabunken udgør kun en lille del af det sagspres, der hviler på domstolene.

Som AdvokatWatch skrev mandag, er komplekse sager som blandt andet banksagerne efter finanskrisen stærkt medvirkende til, at antallet af ekstra retsdage hos landsretterne næsten er blevet fordoblet på fire år – fra 853 ekstra retsdage i andet kvartal i 2015 til 1619 ekstra retsdage i andet kvartal i 2019.

Samtidig forventes sagspresset at vokse yderligere, når regeringen som en del af sit politiudspil vil styrke anklagemyndigheden. Det vil ifølge Dommerforeningens formand Mikael Sjöberg sende flere sager til de i forvejen pressede domstole.

Derfor er dommerformandens jubel over de nye midler også stærkt afdæmpet.

"Det er selvfølgelig positivt, for vi savner ressourcer. Men jeg må også sige, at det desværre overhovedet ikke hjælper på de problemer, vi har. Det her er ikke løsningen," siger Mikael Sjöberg til AdvokatWatch.

"Det her løser ikke de strukturelle problemer, der kun bliver større ved, at man vil tilføre anklagemyndigheden ressourcer, så den kan halvere sin sagsbunke, der i øjeblikket er på 40.000 sager," tilføjer han.

Regeringen er i øjeblikket ved at forhandle politiforlig med de øvrige partier. Mikael Sjöberg har i et brev bedt politikerne om at inddrage domstolenes økonomi i forhandlingerne, men indtil videre har justitsministeren afslået at åbne yderligere op for pengeposen.

Massive banksager har lagt tungt pres på domstolene i årevis

Dommerformand i brev til minister: Politiudspil øger sagsbunke hos domstole

Anklagere og dommere frygter øget pres: Vil have domstolene med i politireform

Mere fra AdvokatWatch

Ugens bedste historier på AdvokatWatch

Der kom politisk fokus på uklar advokatregning i stort anlagt erstatningssag mod Bech-Bruun i denne uge, der også bød på historier om blandt andet advokatbranchens ledelseshovedbrud og specialistområdet for sager om børnebortførelser.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

AdvokatWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier