AdvokatWatch

Støjberg-forsvarer om historisk rigsretssag inden dom: "Den har fyldt alt"

Forsvaret af Inger Støjberg i rigsretssagen har trukket store veksler hos René Offersen, og den erfarne advokat har kunnet mærke presset. Det fortæller han på tærsklen til dom.

"Det har været krævende gang på gang at møde foran 13 højesteretsdommere," siger René Offersen, der her ses ankomme til endnu et retsmøde i Eigtveds Pakhus på Christianshavn i København. | Foto: Jens Dresling

Ville du stadig have betalt penge for at få lov til at føre sagen?

"Jeg har stadigvæk den begejstring over opgaven, og det har været et stort privilegie at føre sagen, men det har fyldt på en helt anden måde, end jeg kunne forudse."

Sådan siger René Offersen på tærsklen til dommen i rigsretssagen, hvor han gennem de seneste måneder har forsvaret tidligere udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg med næb og kløer.

Da det kom frem i februar, at han sammen med makkeren Jonas Christoffersen og Nicolai Mallet fra Dahl skulle dirigere forsvaret for Støjberg i den kun sjette rigsretssag i danmarkshistorien, sagde den erfarne procesadvokat netop, at han ville have betalt penge for at få lov til at føre sagen.

En sag, som fuldstændig har "slugt" andet halvår af 2021.

"Den har fyldt alt, siden jeg gik på sommerferie i starten af juli, og der er ikke én dag – heller ikke i weekenderne – hvor jeg ikke har arbejdet på den sag," siger René Offersen.

Det er ikke en beklagelse, tilføjer han, og adspurgt, hvorvidt han fortryder, lyder svaret "overhovedet ikke".

"Det har været en helt enestående oplevelse – ikke mindst fagligt."

Ingen bryder sig om dårlig omtale

I Rigsretten har forsvarerne lagt arm med anklagerduoen bestående af Jon Lauritzen og Anne Birgitte Gammeljord fra henholdsvis DLA Piper og Rovsing & Gammeljord.

I løbet af de seneste måneder har advokaterne kæmpet en benhård kamp om at overbevise Rigsrettens 26 dommere – 13 højesteretsdommere og 13 politisk udpegede dommere – om deres synspunkter i sagen, hvor Støjberg er anklaget for som minister i 2016 at iværksætte og fastholde en ulovlig instruks om adskillelse af alle asylpar, hvor den ene var mindreårig.

Anklagerne går efter fængselsstraf, mens forsvaret har plæderet for frifindelse i den historiske sag, som har trukket massiv mediebevågenhed, og hvor der falder dom på mandag 13. december kl. 13.

Det har ikke været angstprovokerende, men jeg har skullet trække på de yderste ressourcer, og jeg har kunnet mærke presset.

René Offersen, advokat og forsvarer for Inger Støjberg

Men selv for en rutineret advokat med flere højesteretssager under bæltet er 30 retsmøder foran nogle af landets ypperste jurister en opslidende affære.

"Det har været krævende gang på gang at møde foran 13 højesteretsdommere, som fører Højesterets kultur og arbejdsform med over i Rigsretten. Samtidig har man en krævende klient – og et højtbegavet menneske – der forventer noget af én, ligesom den massive medietilstedeværelse lægger et pres," siger René Offersen.

"Hvis noget går forkert, vil man læse om det, og lige meget hvor mange gange man har måttet være i medierne, bryder man sig ikke om dårlig omtale," tilføjer den 57-årige advokat, der blandt andet har forsvaret tidligere Farum-borgmester Peter Brixtofte i Brixtofte-sagen.

Har det været angstprovokerende, selv om du er en erfaren herre?

"Det har ikke været angstprovokerende, men jeg har skullet trække på de yderste ressourcer, og jeg har kunnet mærke presset."

Afbrudt af formanden

Sagen gik for alvor i gang 2. september, og det har ifølge Offersen været tre intense måneder, hvor de især har lagt kræfter i vidneafhøringerne, som de fordelte imellem sig.

"Nicolai (Mallet, red.) ville gerne afhøre Støjberg, og jeg ville for eksempel gerne afhøre Lykke Sørensen (afdelingschef og daværende topjurist i Udlændingeministeriet, red.)."

"Man har dog også brug for pauser på grund af det tætte program, så vi deltes også om nogle afhøringer, hvor den ene havde hovedansvaret, mens den anden fulgte op bagefter," forklarer René Offersen.

Forsvareren fremhæver det som et højdepunkt at få skåret anklageskriftet til under de indledende manøvrer i juni.

"Det var en psykologisk vigtig sejr på et tidligt stadie, som også betød meget for Inger Støjbergs tillid til os," siger René Offersen.

Retsmøderne i den historiske rigsretssag har fundet sted i Eigtveds Pakhus på Christianshavn i København. Her har Støjberg (til højre i billedet) været flankeret af sine forsvarsadvokater René Offersen og Nicolai Mallet. | Foto: Thomas Borberg
Retsmøderne i den historiske rigsretssag har fundet sted i Eigtveds Pakhus på Christianshavn i København. Her har Støjberg (til højre i billedet) været flankeret af sine forsvarsadvokater René Offersen og Nicolai Mallet. | Foto: Thomas Borberg
Omvendt var det et rap over nallerne, da Rigsrettens formand, højesteretspræsident Thomas Rørdam, afbrød deres afhøring af den socialdemokratiske minister og tidligere udlændingeordfører Dan Jørgensen.

"Vi havde bedt om at få afsat en time til afhøringen ud af i alt 30 retsmøder, men efter 30 minutter syntes formanden ikke, at der kom noget væsentligt frem, og så blev det standset dér."

"Det viser samtidig, hvorfor det er krævende at møde foran en stor gruppe højesteretsdommere. Hvis man havde bedt om en time i for eksempel landsretten, ville dommerne nok bare have lukket ørerne den sidste halve," siger Offersen.

Han er netop nu i gang med en sag over tre dage i byretten, der handler om en aktieoverdragelsesaftale. Om en uge står den imidlertid på juleferie, hvor planen, hvis coronasituationen tillader det, er en familieferie til Sri Lanka, hvor batterierne skal lades op igen.

Ville du kunne tage en ny rigsretssag i januar?

"Jeg skal i Højesteret i januar, men til februar ville jeg helt sikkert være klar igen. Sådan er det at være advokat. Du får aldrig nok. Mere vil have mere."

Op til dommen har AdvokatWatch kontaktet de fem advokater i rampelyset, som AdvokatWatch også portrætterede frem mod kickoff i september.

Mens Lauritzen og Mallet først vil sætte ord på oplevelsen, når dommen er faldet, er hverken Gammeljord eller Christoffersen vendt tilbage på AdvokatWatchs henvendelse.

Rørdam om votering i Rigsretten: "Vores opgave er som i en straffesag"

Fem advokater spiller helt centrale roller i historisk rigsretssag

Engageret advokat fuld af temperament skal forsvare Støjberg med næb og kløer 

Mere fra AdvokatWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier