Advokatfirmaer afviser at følge Bech-Bruuns ligestillingsmål

Bech-Bruun står alene blandt landets store advokatfirmaer med sit erklærede mål om, at hver anden nye partner inden for en årrække skal være kvinde. Det er ikke nødvendigvis den bedste målestok, mener DLA Pipers ledende partner.
Bech-Bruun står alene blandt store advokatfirmaer med en målsætning om, at halvdelen af nye partnere i løbet af en årrække skal være kvinder. | Foto: Nikolai Linares
Bech-Bruun står alene blandt store advokatfirmaer med en målsætning om, at halvdelen af nye partnere i løbet af en årrække skal være kvinder. | Foto: Nikolai Linares

Det lader ikke til, at Bech-Bruuns nye målsætning for kvinder i partnerkredsen bliver en ny standard i advokatbranchen.

Bech-Bruun har meldt ud, at mindst hver tredje nye partner i perioden 2021-2025 skal være kvinde, mens der i 2026-2030 skal optages det samme antal mænd og kvinder i partnerkredsen. Men den nye målsætning får ikke umiddelbart andre til at følge trop.

"Vi optager partnere på grundlag af kvalifikationer og potentiale og uden skelen til køn, alder, etnicitet, nationalitet, osv. Vi opererer derfor heller ikke med et specifikt måltal hvad angår kønsfordelingen ved partneroptagelse," udtaler ledende partner i Kromann Reumert, Anders Stubbe Arndal, i et mailsvar til AdvokatWatch.

To ud af de tre partnere, Kromann Reumert har optaget i år, er mænd, men ifølge Anders Stubbe Arndal er der en lige kønsfordeling blandt firmaets directors, senioradvokater og advokater.

"Det giver grund til at tro, at vi fremover vil se optagelse af flere kvindelige partnere hos os, men vi arbejder ikke med et specifikt måltal på området," udtaler han.

Ingen mål for kvindelige partnere

Andelen af kvindelige partnere i de ti største advokatfirmaer ligger ifølge en optælling, AdvokatWatch lavede tidligere på året, på 15,5 pct., og stort set alle store advokatfirmaer har en ambition om at øge diversiteten og forbedre kvinders karrieremuligheder.

Men en rundspørge blandt de ti største advokatfirmaer, som AdvokatWatch har lavet, viser, at hverken Kromann Reumert, Gorrissen Federspiel, Plesner eller DLA Piper arbejder med konkrete mål for kvinder i partnerkredsen.

"Med de tiltag, vi har iværksat, tror vi på, at vi vil se flere udnævnelser af kvindelige partnere på sigt. Vi har ikke fastsat måltal for vores optag i partnerkredsen," skriver ledende partner i Gorrissen Federspiel, Martin André Dittmer.

Horten, Accura, Lundgrens og Advokatfirmaet Poul Schmith/Kammeradvokaten er ikke vendt tilbage på AdvokatWatchs henvendelse.

Bruun & Hjejle har et mål om at komme op på 20 pct. kvinder, lyder det fra ledende partner Karsten Kristoffersen.

"Vi forventer at komme meget tæt på den målsætning allerede næste år. Du kan sige, at vi kommer fra et lavt udgangspunkt, og vi vil bestemt arbejde med nye målsætninger. Vi vil gerne omfavne diversitet generelt, og vi har iværksat en lang række initiativer, ligesom at flere vil komme til," udtaler han.

Ifølge AdvokatWatchs optælling er andelen af kvindelige partnere hos Bruun & Hjejle 13 pct.

Ikke nok at se på partnerkredsen

Debatten om ligestilling i advokatbranchen har været i gang længe, for mens kvinder for længst har overhalet mændene på jurastudiet, sidder mænd stadig tungt på branchens topposter.

Det er en vigtig debat, mener Martin Lavesen, ledende partner i DLA Piper. Men det nytter ikke at se snævert på kønsfordelingen i partnerkredsene, mener han.

"Det siger sig selv, at der er lang vej endnu, når kun cirka hver syvende partner er en kvinde, men når det er sagt, tror jeg også, det er vigtigt, at andelen af kvindelige partnere ikke står alene som målestok for kvinder i ledelse i advokatbranchen," skriver Martin Lavesen.

DLA Piper gennemførte ifølge Martin Lavesen sidste år en intern undersøgelse om karriereønsker blandt firmaets advokatfuldmægtige og yngre advokater.

Undersøgelsen viste blandt andet, at 36 pct. af kvinderne i høj grad eller meget høj grad havde et ønske om at blive partner, mens 57 pct. af kvinderne svarede, at de i høj eller meget høj grad ønsker at have personaleansvar.

"Tallene viser, at langt flere kvinder end den andel af kvindelige partnere, vi ser på tværs af branchen i dag, er interesseret i at blive partner, men nok så vigtigt også, at der findes andre definitioner af ledelse end partnerrollen," skriver Martin Lavesen og tilføjer:

"Frem for at sætte som målsætning at vi skal nå ligestilling på partnerniveau inden for en given tidsramme, har vi derfor i første omgang valgt at interessere os for, hvordan vi gennem nye karriereveje kan få flere kvindelige advokater i andre ledende roller end partnerrollen alene."

Senest har Advokatrådet meldt sig ind i debatten ved at varsle en undersøgelse af den skæve kønsfordeling i toppen af advokatfirmaerne.

Bech-Bruun klar med konkrete mål for kvinder i partnerkredsen

Stilstand i advokatfirmaers partnerkredse: "Det er ikke godt nok"

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også