AdvokatWatch

Mandlige advokater øger lønforspringet til kvindelige kolleger

Uligheden er størst blandt højtlønnede faggrupper som advokater, viser ny undersøgelse, og intet tyder på, at lønforskellen bliver mindre. I de seneste tal går det endda lidt den modsatte vej.

Den gennemsnitlige forskel på mænds og kvinders løn i Danmark er 18 pct. | Foto: Colourbox

Jo højere timeløn beskæftigede har, jo større er forskellen mellem mænd og kvinders løn. Det viser en ny undersøgelse fra Danmarks Statistik, og dermed er der tilsyneladende stadig noget at slås om på kvindernes internationale kampdag, der fandt sted i weekenden.

Den gennemsnitlige forskel på mænds og kvinders løn i Danmark er 18 pct., men dette tal dækker over store forskelle på det danske arbejdsmarked.

Faktisk er det først blandt de 25 pct., der tjener mest, at der er en tydelig lønforskel mellem kønnene, viser undersøgelsen.

Advokater er blandt de faggrupper, der tjener mest, og her taler tallene også deres tydelige sprog. De seneste tal fra 2018 viser, at mandlige advokater fik 504 kr. pr. præsteret time, mens kvinderne fik 455 kr. pr. præsteret time. Det er en forskel på knap 11 pct.

Forskellen var ellers faldet de seneste år fra en forskel på 11 pct. tilbage i 2014 til en lønforskel på knap 9 pct. i 2017. Men i de seneste tal er mændene altså begyndt at trække fra igen.

 

 

Den store lønforskel mellem mænd og kvinder er et tilbagevendende tema i den danske advokatbranche. Blandt andet har en undersøgelse lavet af Institut for Menneskerettigheder og Arbejderbevægelsens Erhvervsråd tidligere vist, at kvindelige jurister over et helt arbejdsliv tjener 9,3 mio. kr. mindre end mandlige jurister.

I Norge er lønsforskellen dog endnu større, viste en undersøgelse tidligere i år. Mens mandlige advokater i Norge i gennemsnit tjener 74.520 norske kr. om måneden, får kvinderne i gennemsnit en månedsløn på 63.830 norske kr. Det er 17 pct. mindre end deres mandlige kolleger.

Analysen fra Danmarks Statistik betragter kun lønmodtagere i alderen 30-59 år, som er ansat på normale vilkår. Hermed indgår ikke for eksempel fleks- og skånejobbere, værnepligtige, byrådsmedlemmer og de fleste topdirektører.

Mandlige advokater tjener markant mere end deres kvindelige kolleger i Norge

Kvindelige partnere banker mændene på lønnen i global advokatkæmpe

Mere fra AdvokatWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

AdvokatWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier