Mia Wagner fik nok af at være advokat: "Man bliver salærrytter"

ADVOKATFAMILIERNE:  Dybt inspireret af sin godt eksponerede far – og forbillede – valgte Mia Wagner at blive advokat. Hun blev partner i farens advokatfirma Wagner Advokater i Viborg, inden de i fællesskab kvittede advokatfaget for at begive sig ud på et andet familieeventyr. AdvokatWatch fortsætter sin artikelserie om advokatfamilier.
"Jeg valgte at blive advokat, fordi jeg blev enormt inspireret af min far. Jeg ville gerne gøre nytte – og hjælpe til. Det ligger i min DNA," siger Mia Wagner, der i dag er adm. direktør i Freeway-koncernen. | Foto: Trine Willer
"Jeg valgte at blive advokat, fordi jeg blev enormt inspireret af min far. Jeg ville gerne gøre nytte – og hjælpe til. Det ligger i min DNA," siger Mia Wagner, der i dag er adm. direktør i Freeway-koncernen. | Foto: Trine Willer

"Vi sad en aften foran brændeovnen i Pedal-Ove-rummet og blev enige om, at vi ikke ville være advokater længere."

Det var i 2016. Mia og Morten L. Wagner havde slået sig ned i rummet, der ca. 30 år tidligere var omdannet til et egentligt war room i forbindelse med den såkaldte Pedal-Ove-sag. Kontoret, blev det kaldt.

Kort fortalt endte sagen med, at Ove Thomas Hansen blev frikendt for mordet på sin fraskilte kone efter at have afsonet 8 år ud af en dom på 12 års fængsel. Den unge forsvarsadvokat Morten L. Wagner var manden, der rensede fritidsmusikeren fra Frederikshavns navn. En opsigtsvækkende sag, der samtidig var en iøjnefaldende sejr for retssikkerheden.

"Jeg har stor respekt for det, han har udrettet," siger Mia Wagner i et interview med AdvokatWatch.

Hun valgte at følge sin fars profilerede fodspor og endte som partner i advokatfirmaet Wagner Advokater, inden far og datter i fællesskab valgte at kvitte advokatgerningen for i stedet at begive sig ud i et andet familieeventyr med Freeway-koncernen, som blandt andet står bag Dating.dk, Plusbog.dk og Lejebolig.dk.

"Man bliver salærrytter. Man kan ikke sige nej til en opgave, fordi man hele tiden skal hente sit salær hjem. Derudover bliver man hurtigt forført af, at man skal have en helvedes masse sager, fordi man kan mærke det på bundlinjen, og så kommer man til at give arbejdet uforholdsmæssigt meget plads," siger Mia Wagner, der for godt fem år siden måtte lade sig overmande af stress.

I en artikelserie retter AdvokatWatch blikket mod advokatfamilier, hvor advokatgerningen nærmest er gået i arv til den næste generation. I serien sætter de blandt andet ord på, hvorfor de har valgt at følge i familiens juridiske fodspor, og hvad der driver dem som advokater.

Forbillede

Mia Wagners far var en uudtømmelig inspirationskilde for datteren, der fra første parket fulgte med i sin fars arbejde under opvæksten i landejendommen i Viborg, hvor familien flyttede ind i 1981.

"Jeg er vokset op med en masse sindssygt spændende røverhistorier. Min far gik jo meget i retten og kom hjem fuldstændig tændt af den hellige ild. Det var ligesom at høre nogen kommentere en fodboldkamp, når han fortalte, hvad der var sket. Jeg var sindssygt nysgerrig for at blive en del af den verden," siger hun.

Mia Wagner var ikke den eneste, der fulgte i hælene på sin far. Ud af søskendeflokken på fire kom tre jurister. De to mellemste valgte at blive advokater.

"Jeg valgte at blive advokat, fordi jeg blev enormt inspireret af min far. Jeg ville gerne gøre nytte – og hjælpe til. Det ligger i min DNA," siger Mia Wagner.

Den 41-årige nu forhenværende advokat, der i dag er adm. direktør i familieforetagendet Freeway, som hendes far og bror ejer, lagde imidlertid ud med at læse medicin, inden hun søgte ind på jurastudiet. Et valg, hun traf efter at have arbejdet i receptionen i sin fars advokatfirma.

"Det slog hovedet på sømmet at opleve, at folk med ofte ret store problemer ringede ind, og vi havde muligheden for at hjælpe dem."

Landskendt far

Jura fyldte alt i Mia Wagners barndom. Hendes far tog arbejdet med hjem og diskuterede gerne sine sager med familien. På "kontoret" under Pedal Ove-sagen, der var klistret til med billeder, post-its og sagsakter, gav hendes mor et nap med. Hendes forældre arbejdede med sagen i fem år. Børnene måtte også komme i rummet, og Mia Wagner beskriver en "ekstremt rummelig" barndom, hvor børnene blev mødt med respekt og lydhøre ører.

"Vi er en meget retorisk familie, der godt kan lide diskussionen og samtalen. Et af mine bedste barndomsminder var frokost i weekenden. Vi kunne bare blive ved med at snakke, og vi snakkede så længe, så jeg til sidst faldt i søvn ved bordet. Når vi tog på bilferie, skiftedes vi til at have "vagten" på passagersædet, som gik ud på at holde mor eller far vågen, og så kunne man ellers bare få lov til at snakke løs," husker hun.

Morten L. Wagner blev hurtigt en profileret forsvarsadvokat. Her ses han i februar 2000 efter domfældelse af sin klient Lars Lee Leif Anborg-Nielsen, som blev idømt livsvarigt fængsel for drabet på Susan Rasch Ipsen. | Foto: Ritzau Scanpix/Bo Amstrup
Morten L. Wagner blev hurtigt en profileret forsvarsadvokat. Her ses han i februar 2000 efter domfældelse af sin klient Lars Lee Leif Anborg-Nielsen, som blev idømt livsvarigt fængsel for drabet på Susan Rasch Ipsen. | Foto: Ritzau Scanpix/Bo Amstrup

Morten L. Wagner havnede i Viborg i 1976, fordi han ikke kunne få job andre steder. Han gjorde sin entré i advokatfirmaet Videbech & Holt, som han senere fortsatte under eget navn. Den 28-årige københavner fik hurtigt sit gennembrud, da han som advokatfuldmægtig sendte politiet på sporet af den forsvundne Karl Kristian Christensen Jensen – bedre kendt som Karl Skomager. Det førte til opklaringen af et 12 år gammelt drab. Han blev siden kendt i en række andre sager, men omtalen i medierne fyldte ikke meget inden for hjemmets fire vægge.

"Sagerne fyldte, og han knoklede. Han har altid været ekstremt engageret i sine sager, men selv om arbejdet fik lov at fylde så meget, fandt han en måde at være til stede på – blandt andet ved at involvere os i det," fortæller Mia Wagner og fortsætter:

"Min far var eneforsørger. Når vi andre sad og så en film om fredagen, sad han for eksempel i sofaen og læste sagsakter. Han havde en flyttekasse med ringbind med, når vi var på skiferie, og så læste han sagsakter, mens vi stod på ski. På den måde var han med, selv om han arbejdede sindssygt meget."

Overtog sin fars livsværk

I 2003 begyndte Mia Wagner i sin fars advokatfirma som fuldmægtig. Hun var den eneste af børnene, der valgte at træde ind i Wagner Advokater. Hendes fire år ældre søster var i firmaet en kort overgang som nyuddannet, men blev i stedet anklager hos Anklagemyndigheden i København. På den måde endte de på hver sin side af strafferetten.

"Allerede da jeg valgte at læse jura, lå det i kortene, at jeg skulle ind i familiefirmaet. Det virkede som det rigtige at gøre. Jeg havde selvfølgelig nogle overvejelser i forhold til, om jeg skulle arbejde et andet sted først, og set i bagklogskabens lys havde det nok været en god idé, fordi det ville have været gavnligt at lære, hvordan andre driver en advokatvirksomhed," forklarer Mia Wagner, der fik sin beskikkelse som advokat i 2008.

Fem år senere blev hun partner og adm. direktør i Wagner Advokater, som frem til lukningen var ejet ligeligt af Morten L. Wagner og Mia Wagner.

Var der en forventning om, at du også skulle blive advokat – og lå der deri en forventning om, at du skulle overtage familiefirmaet og føre det videre?

"Ja. Det har der nok været. Min far har præget mit arbejdsliv rigtig meget, og han har altid haft en drøm om at have en familievirksomhed. Det fik han så også med Freeway, men den drøm kendte jeg da udmærket godt."

Der var fire advokater på advokatkontoret, som hovedsageligt beskæftigede sig med strafferet. Familieret blev også en større del af den juridiske palette på datterens vagt.

"Strafferetten er en fantastisk disciplin, som jeg som nørd følte mig hjemme i. Vi har en retsplejelov med meget klare spilleregler og en meget tydelig struktur, hvor teori og praksis går hånd i hånd. Kulminationen på en retssag er meget tilfredsstillende. Du får en stor gåde, som du har nogle værktøjer til at løse, og så får du et resultat," siger Mia Wagner og tilføjer:

"Familieretten er ligesom strafferetten meget retssalspræget, og jeg kom til at holde af at gå i retten. Juraen er vores sidste bastion, når vi ikke kan finde ud af at agere sammen, og samtidig er der et menneskeligt aspekt, fordi du hjælper folk med at komme igennem vanskelige konflikter."

Holdet bag Freeway. Morten O. Wagner (tv.), grundlægger og ejer, Mia Wagner, adm. direktør, og Morten L. Wagner (th.), bestyrelsesformand og ejer. | Foto: Jesper Aagaard
Holdet bag Freeway. Morten O. Wagner (tv.), grundlægger og ejer, Mia Wagner, adm. direktør, og Morten L. Wagner (th.), bestyrelsesformand og ejer. | Foto: Jesper Aagaard

Gad ikke mere

I 2014 var Mia Wagner enlig mor til to efter en skilsmisse samt advokat og partner i advokatfirmaet. Hun ignorerede hyletonerne og koncentrationsbesværet, indtil hun en dag holdt på parkeringspladsen uden for sit kontor – ude af stand til at flytte sig.

"Set i bakspejlet burde jeg for længst have sygemeldt mig. Men jeg blev bare ved, og jeg stoppede først, da min krop stoppede mig, fordi jeg simpelthen ikke kunne bevæge mig," siger Mia Wagner, som endte med at være sygemeldt i otte måneder, inden hun så småt vendte tilbage til arbejdet.

I sidste ende blev hun træt af livet som advokat. Et liv, hvor det er svært at sige nej til arbejde, når klienterne kalder, og hvor man selv sidder med det fulde ansvar.

"Det er en særlig stor udfordring at være advokat, og det belaster familien. Min far formåede at finde en måde at få det til at hænge sammen på. Det hjalp også, at min mor var hjemmegående. Men man er en ensom ulv som advokat. Man kan godt have et advokatkontor med kolleger, men i sidste ende er det altid dig alene, der har det fulde ansvar for en opgave. Når man samtidig er advokat i en biks som vores, må man selv reparere opvaskemaskinen og skifte elpæren."

Efter skilsmissen delte Mia Wagner hus med sine forældre. De boede i hver sin halvdel af huset i et slags kollektiv i den 500 kvm store landejendom, hvor hun voksede op. I tiden op til lukningen af Wagner Advokater brugte far og datter mange lange aftener på at drøfte fremtiden, inden de en efterårsaften i 2016 befandt sig i Pedal Ove-rummet foran brændeovnen

"Vi havde fået nok af at være advokater, og da jeg først fik sagt det tydeligt nok, kunne vi komme videre," siger hun og uddyber:

"Min far passede advokatbiksen mest for min skyld, og jeg passede den mest for hans skyld, så det var mest af alt en lettelse endelig at blive enige om, at vi ikke længere skulle være advokater."

Hvad mener du med, at han passede advokatforretningen for din skyld, og du passede den for hans skyld?

"Det var min fars livsværk, men det ville jo ophøre, hvis jeg ikke valgte at føre det videre. Jeg syntes, at det var et stort ansvar. Jeg havde dedikeret mit liv til det, men jeg kunne ikke få butikken til at køre rundt alene, så det ville have været en udfordring for mig, hvis han stoppede."

Havde du en forventning om at få en hjælpende hånd fra din storesøster, som jo også er advokat, i den situation, hvor det var dig, der stod med hele ansvaret for jeres fars livsværk?

Mia Wagner tøver. Så svarer hun:

"Nej. Det var mig, der var partner og direktør. Det har jeg ikke tænkt på."

Da beslutningen om at dreje nøglen om var truffet, måtte Mia Wagner næste dag fortælle det til medarbejderne – heriblandt en sekretær, der havde været ansat siden 1984, og som havde holdt Mia Wagners lillesøster som baby.

"Det var skelsættende for mig. Jeg syntes, jeg havde et ansvar for mine klienter og mine ansatte, og det var nok derfor, at jeg var lang tid om endelig at tage beslutningen," siger Mia Wagner.

Klarer juraen selv

Wagner-familiens planer om at overtage Freeway-koncernen var begyndt at tage form på det tidspunkt, hvor Mia og Morten L. Wagner lukkede advokatfirmaet. Freeway-projektet havde ifølge Mia Wagner for længst overhalet advokatforretningen i forhold til potentiale. Det gjorde formentlig også afskeden med Wagner Advokater nemmere, at der var et andet projekt, som familien kunne kaste sig over, vurderer hun.

41-årige Mia Wagner bor i Viborg med sin kæreste, to døtre og to bonusbørn. | Foto: Jakob Hansson
41-årige Mia Wagner bor i Viborg med sin kæreste, to døtre og to bonusbørn. | Foto: Jakob Hansson

I januar 2017 overtog familien Wagner det fulde ejerskab af Freeway-koncernen. Ledelsen består ud over Mia Wagner af hendes far, bror og storesøster.

Man kan godt sige, at koncernen har sin egen juridiske afdeling, selv om Mia og Morten L. Wagner ikke længere har deres advokatbestallinger. Den ældste søster, der også er direktør i selskabet Room Service, som er ejet af Freeway, har stadig sin advokattitel. Det er hende, der som udgangspunkt tager sig af de større juridiske opgaver.

"Vi kommer aldrig til at hyre eksterne advokater. Jeg har min egen opfattelse af, hvordan en juridisk problemstilling skal løses, så hvis vi gjorde noget andet, ville vi ansætte nogle flere jurister og lave en egentlig inhouse-afdeling," forklarer Mia Wagner.

Læs andre artikler i artikelserien "Advokatfamilierne" her:

Tvivl om firmaets fremtid fik tredje generation til at tage over alligevel

"Der var masser af kærlighed men samtalerne var meget juridiske"

Jacob Federspiel: Jeg har truffet mine egne valg

Nyudklækket advokat er landet hos sin far: "Vi blev enige om at det godt kunne lade sig gøre" 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også