"Der var masser af kærlighed men samtalerne var meget juridiske"

ADVOKATFAMILIERNE: Kåre Traberg Smidt er femte generation af advokater i sin familie. Den juridiske palette hos Adacta Advokater, som han ejer og driver med sin kone og stedmor, afspejler forgængernes tilgang til faget. Hans far, Laue Traberg Smidt, er et forbillede på godt og ondt, fortæller han i AdvokatWatchs artikelserie.
"Jeg er helt sikker på, at der var blevet lagt et andet pres på mine brødre, hvis jeg ikke havde valgt at blive advokat," siger Kåre Traberg Smidt, der ejer familieforetagendet Adacta Advokater i København. | Foto: Søren Kuhn
"Jeg er helt sikker på, at der var blevet lagt et andet pres på mine brødre, hvis jeg ikke havde valgt at blive advokat," siger Kåre Traberg Smidt, der ejer familieforetagendet Adacta Advokater i København. | Foto: Søren Kuhn

"Alle bliver opfordret til at holde sig langt væk, men vi har en uskreven regel om, at der er én per generation, der skal være advokat."

Kåre Traberg Smidt blev repræsentanten for den femte generation af advokater i familien. Han ejer Adacta Advokater i København. Et firma, han tidligere har haft sammen med sin far, Laue Traberg Smidt. Nu kører han advokatkontoret sammen med sin kone og sin stedmor. Det ligger på Østerbro. Klienterne er privatpersoner, og det juridiske menukort består af strafferet, familieret og menneskeret. AdvokatWatch har sat sig ned med den 47-årige advokat på hans kontor.

"Straffe- og menneskeret handler om at hjælpe og gøre en forskel. Det bunder nok i en irriterende retfærdighedssans. Irriterende forstået på den måde, at det kan være ret tidskrævende, men det er fantastisk, at man kan løse folks problemer via både regler og tolkning," siger Kåre Traberg Smidt og tilføjer med et smil:

"Jeg er gammel officer, så jeg kender i øvrigt ikke til problemer. Der findes kun udfordringer eller løsninger."

Smilet afløses af en mere seriøs mine, når han sætter flere ord på sin motivation for advokatfaget.

"Samfundet er bygget op omkring nogle regler, som er utrolig interessante både at følge udviklingen i, men også at kunne have en indflydelse på."

I en artikelserie retter AdvokatWatch blikket mod advokatfamilier, hvor advokatgerningen nærmest er gået i arv til den næste generation. I serien sætter de blandt andet ord på, hvorfor de har valgt at følge i familiens juridiske fodspor, og hvad der driver dem som advokater.

I indgangen bliver man mødt af et stort maleri af Kåre Traberg Smidts farfar. Han var advokat og borgmester i Store Heddinge på Stevns lidt syd for Køge. At portrættet er det første, man møder hos Adacta Advokater, afspejler på mange måder tilgangen til advokatgerningen i den grå/blå bygning, hvor de yder meget retshjælp.

"Jeg prøver at gøre advokatbistand så normalt og tilgængeligt som muligt. Det har min far også gjort, og det stammer fra min farfar, som var manden, man gik til i Store Heddinge. Og man behøvede ikke at have audiens på hverken advokat- eller borgmesterkontoret."

I huset på Øster Farimagsgade – et solidt stenkast fra Søerne i København – holder advokatfirmaet til i stueetagen. Ovenpå bor Kåre Traberg Smidt sammen med sin kone og to drenge. Den ældste søn er lige fløjet fra reden.

Samfundsbevidst kollektiv

Kåre Traberg Smidt voksede op i det, han beskriver som et kollektiv. På ydre Østerbro boede hans far og stedmor – begge advokater – på førstesalen i den nedlagte malerfabrik på 600 kvm, som hans forældre havde købt inden skilsmissen. I stueetagen boede hans biologiske mor med Claus Clement Pedersen – bedre kendt som Tømrerclaus, der var en musikalsk multikunstner.

Parret i stueetagen, der senere flyttede til Frederiksberg, repræsenterede den mere flippede tilværelse med en stærk tilknytning til Christiania, mens den "pæne opvækst" foregik hos juristerne ovenpå.

"Når det blev for vildt, kom jeg hjem til Laue, der selv var en flipper, men også advokaten i det etablerede jurasamfund," siger Kåre Traberg Smidt.

Kåre Traberg Smidt (th.) slog pjalterne sammen med sin far, Laue, og stedmor, Ulla, som nyuddannet jurist i 2005. Dette billede af dem er fra 2009. | Foto: Privat
Kåre Traberg Smidt (th.) slog pjalterne sammen med sin far, Laue, og stedmor, Ulla, som nyuddannet jurist i 2005. Dette billede af dem er fra 2009. | Foto: Privat

I hjemmet blev der holdt Politiken, Børsen, "Berlingeren" og Information. Der var altid gæster, og om middagsbordet sad der gerne 10-15 mennesker.

"Der blev ikke rigtig spurgt ind til, hvordan det var gået i skolen. Der var masser af kærlighed, men samtalerne var meget juridiske, faktuelle og samfundsfaglige," siger Kåre Traberg Smidt, der i dag også er politisk aktiv som medlem af Borgerrepræsentationen i Københavns Kommune og folketingskandidat for Alternativet.

Han husker særligt en episode med en lille dreng, der var kommet til Danmark som politisk flygtning med sin mor. Drengen kom meget i hjemmet og blev en slags ekstra bror for Kåre Traberg Smidt, der er den næstældste i en drengeflok på fire.

"Det ene øjeblik deltog han i en diskussion om Schlüter (daværende statsminister Poul Schlüter, red.) for så at skraldgrine af Bamse og Kylling sekundet efter. Det var nærmest skizofrent, men det var meget tydeligt, at han var et produkt af vores familie."

Far i vælten

Jura var ikke Kåre Traberg Smidts førstevalg. Den tidligere officer kastede sig i stedet over medicinstudiet, inden han fandt familiens fodspor igen.

"På et eller andet niveau var det en plan b, men jeg har aldrig været uinteresseret i jura. Jeg har egentlig altid tænkt, at jeg godt kunne tænke mig at læse jura, men jeg blev advaret imod det af familien, fordi de mente, at jeg skulle prøve noget andet, når nu de havde gjort det i flere generationer," siger Kåre Traberg Smidt og fortsætter:

"Der er selvfølgelig en del familietradition, og jeg synes, at det er fascinerende at holde et håndværk i hævd. Jeg er stor fan af, at man for eksempel bliver tømrer som sin far og går ind i familievirksomheden."

Forventningen om, at næste generation løber videre med advokatfaklen, harmonerer ikke umiddelbart med de advarsler, som tilsyneladende blev uddelt. At man ikke direkte har opfordret til det, er imidlertid ikke ensbetydende med, at det ikke har været ønskværdigt.

"Det handler om at skabe den selvstændige lyst til faget. Man har jo fået det ind med modermælken i forvejen. Alle generationer er blevet doktrineret til, hvad der er retfærdigt, og hvad der ikke er – man skal kræve sin ret lige fra ligestilling til etnicitet til seksualitet," forklarer menneskeretsadvokaten og tilføjer:

"Jeg er helt sikker på, at der var blevet lagt et andet pres på mine brødre, hvis jeg ikke havde valgt at blive advokat."

Kåre Traberg Smidt afsluttede jurastudiet i 2005. Den nyuddannede jurist stod i en situation, hvor en fuldmægtigstilling på 80 timer om ugen var uforeneligt med privatlivet. Samtidig havde Laue Traberg Smidt som tidligere folketingspolitiker genetableret sig som advokat efter en række år med direktørposter og en stilling som generalsekretær for Red Barnet, hvor han røg ud efter stor virak om både hans person og embedsførelse.

Laue Traberg Smidt er i det hele taget en person, som har været i vælten og ofte været genstand for pressens søgelys. I sit politiske virke gik han for eksempel imod Erik Ninn-Hansen, der endte med at gå af som justitsminister som følge af sin rolle i Tamilsagen.

I 2008 blev Laue Traberg Smidt idømt 30 dages betinget fængsel for at have misbrugt sin stilling som advokat. Han blev dog frifundet for de mest alvorlige forhold i Københavns Byret. Det tidligere folketingsmedlem har i årenes løb også indkasseret et hav af bøder fra Advokatnævnet for brud på advokaternes etiske regler.

Har gjort ondt

Kåre Traberg Smidt slog pjalterne sammen med sin far og stedmor, Ulla Paabøl, og trådte ind som fuldmægtig på deres advokatkontor, der lå på Lygten i Københavns Nordvestkvarter

"Laue betyder rigtig meget for mig, og jeg har altid haft et rigtig godt forhold til ham. Som officer får man dog en vis regelopdragelse og derigennem en holdning om, at man skal bekæmpe uretfærdigheder inden for reglerne og kun lige gå til grænsen, hvor jeg synes, at han nogle gange er gået for langt eller er blevet for farverig. Det er dér, jeg har haft mine konflikter med ham eller er blevet gnaven på ham, hvis han har været for vild. Jeg kan godt forstå ham, når han bliver utilfreds med en betjent eller en sagsbehandling, hvor han skriver et rabiat brev til en styrelse. Jeg er med ham hele vejen, og jeg er også selv gået for langt en gang imellem," siger Kåre Traberg Smidt og uddyber:

"Det har gjort, at jeg har set meget op til ham både politisk og juridisk, men det har også lært mig, at det gør ondt at blande sig. Det gør rigtig ondt. Og det gør rigtig ondt på familien. Jeg har set fra første parket, hvordan det næsten kunne rive en familie fra hinanden at blande sig i samfundsdebatten."

Adacta Advokater på Øster Farimagsgade på Østerbro i København, hvor Kåre Traberg Smidt bor ovenpå med sin familie. | Foto: Privat
Adacta Advokater på Øster Farimagsgade på Østerbro i København, hvor Kåre Traberg Smidt bor ovenpå med sin familie. | Foto: Privat

Laue Traberg Smidt er i dag 74 år gammel. Han er ikke længere en del af Adacta Advokater, men han har stadig sin bestalling og tager sager, når gamle klienter henvender sig. Og så giver han gerne sønnike og co. en hjælpende hånd, hvad enten det drejer sig om at hente børnebørn eller tage et møde i retten for et af sine familiemedlemmer i Adacta Advokater.

"Vi har holdt sammen, fordi vi er en stærk familie, men det har gjort ondt, og nogle af mine brødre har reageret hårdere end andre, hvor jeg føler, jeg har haft en forståelse for hans valg, fordi jeg ligner ham rigtig meget. Jeg ser ham helt sikkert som en rollemodel, som dog også kan lave fejl. Det er en rollemodel på godt og ondt. Der er konsekvenser, men det har også været med til at forme os rigtig meget, så jeg er meget glad for, at jeg stadig den dag i dag har så tæt kontakt med ham."

Kåre Traberg Smidt er dog træt af, at han stadig skal belastes af – og forholde sig til – sin fars sager.

"Det er som om, man arver andres sager – eller liv – og det er lidt at holde folk i en bestemt fure, særligt når jeg ikke har en aktie i det. Det er ikke godt nok, men pressen har gjort det i mange år, og jeg mener reelt ikke, at det er etisk."

Savnede retssalen

I 2010 blev Kåre Traberg Smidt adm. direktør for firmaet, da det blev stiftet med sit nuværende navn og en ejerkreds bestående af Kåre og Laue Traberg Smidt samt Ulla Paabøl. I mellemtiden havde Kåre Traberg Smidts kone, Louise Traberg Smidt, også sluttet sig til familieforetagendet.

Med Kåre Traberg Smidt ved roret fik firmaet pludselig vokseværk. Det var et ønske for ham at vokse. Det betød et hav af ansættelser og nye, større lokaler. Forretningen i "Bazaren", som de kaldte kontoret, var indbringende, men selve arbejdet som advokat gled i baggrunden for direktøren.

"Vi var ni advokater til sidst samt en masse administrative medarbejdere, og jeg brugte al min tid på at diskutere løn og toiletruller, men jeg kom ikke i retten, og det savnede jeg virkelig meget."

Han begyndte i stedet at drømme om et mindre sted – en slags lægepraksis, som han kalder det. I 2013 faldt de over et dødsbo på Østerbro, og så slog de til. Adacta Advokater blev et foretagende med tre advokater. I dag har de ansat en studentermedhjælper, men så er der heller ikke plads til flere. I forbindelse med skiftet ville Kåre Traberg Smidt gerne gå en anden retning. En vej, der ikke inkluderede hans far.

"Jeg ser min far hver dag – både privat og til dels i forbindelse med arbejde – og vi har et fantastisk forhold. Vi skal bare ikke have en virksomhed sammen. Min far er som sagt meget farverig – måske til tider også for farverig – og der har vi nok forskellige temperamenter og måder at gøre tingene på. Der har i mange år været en fin sammenhæng, men eftersom det med tiden er blevet mit skib, som jeg sejler, gav det mening, at vi gik hver til sit," forklarer Kåre Traberg Smidt.

Han lyser pludselig helt op, da han gennem det store vinduesparti ser sin ældste søn på 19 år med retning mod kontoret.

"Han er i livgarden ligesom sin far og skal på vagt på Rosenborg," fortæller Kåre Traberg Smidt med tydelig stolthed i stemmen, inden han kan slå armene om sin søn.

"Jeg kører ham gerne til kasernen så meget, som jeg kan, fordi jeg gerne vil opleve det igen. Jeg fik ikke nok selv. Jeg var livgarder, men nåede aldrig på vagt, fordi jeg skiftede til officersskolen halvvejs gennem min værnepligt," fortæller han bagefter.

Traberg Smidt-familien var meget lykkelige, da de endelig fandt deres
Traberg Smidt-familien var meget lykkelige, da de endelig fandt deres "lægepraksis". Her ses Kåre Traberg Smidt (tv.) med sin kone Louise og sine to ældste drenge Nåkve og Trygve , da de i 2013 købte huset på Østerbro, hvor de i dag både har advokatfirma og privatbolig. | Foto: Privat

Må ikke blive for sutsko-agtigt

Undervejs i vores samtale faktatjekker han råbende årstal m.m. med sin hustru, der sidder på kontoret på den anden side af entréen. De har begge været engagerede i den såkaldte Umbrella-sag, som handler om deling af krænkende videomateriale mellem en masse fortrinsvis unge mennesker. De har optrådt som forsvarere i prøvesagerne og sidder lige nu med en stak nye opgaver i forbindelse med sagskomplekset.

Der bliver også plads til en kæk bemærkning i ny og næ, og der er ingen tvivl om, at Kåre Traberg Smidt er glad for det, de har sammen i huset på Øster Farimagsgade.

"Vi skal huske, at det er et advokatkontor, så det må ikke blive for sutsko-agtigt. Det er en udfordring, men jeg synes også, at vi løser det fint. Når børnene kigger ned, ved de godt, at der bliver holdt møde, når døren er lukket," siger han og fortsætter:

"Vi er ikke et advokatkontor med karme af mahogni. Det har vi aldrig været, og det ønsker vi heller ikke at blive. Jeg synes faktisk, at det er meget befriende, at vi er en familie, som hjælper hinanden med alt. Når det er sagt, kan man selvfølgelig også komme til at bide hovedet af hinanden en gang imellem."

Hvorvidt hans egne drenge forfølger en karriere som advokat, ved han ikke. Den ældste har talt om det, men de er i alt 11 børn i den næste generation, så arven skal nok blive videreført, lyder det skråsikkert fra Kåre Traberg Smidt.

"Der er otte andre at tage af, og jeg er slet ikke i tvivl om, at en af dem bliver advokat."

Læs de andre artikler i artikelserien "Advokatfamilierne" her:

Jacob Federspiel: Jeg har truffet mine egne valg

Tvivl om firmaets fremtid fik tredje generation til at tage over alligevel

Nyudklækket advokat er landet hos sin far: "Vi blev enige om at det godt kunne lade sig gøre" 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også