AdvokatWatch

M&A-kontor rådgiver i milliardhandel med DBA og Bilbasen: "Dejligt at være med på den"

Moalem Weitemeyer Bendtsen har i samarbejde med stort internationalt advokatfirma rådgivet køber om dansk pakke i omfattende handel, der samlet set løber op i 60 mia. kr. (Opdateret)

Partner og bestyrelsesformand Dan Moalem. | Foto: Gregers Tycho/ERH

Det specialiserede M&A-kontor Moalem Weitemeyer Bendtsen har siddet med som rådgiver i en opsigtsvækkende milliardhandel, hvor de danske online markedsplatforme DBA og Bilbasen er endt på norske hænder.

"Vi er glade for at være med på den her type handler. Investeringer i platforme er noget, vi har været gode til længe, og vi har et godt greb om den her type virksomhedshandler. Derfor er det dejligt at være med på den," siger partner og bestyrelsesformand Dan Moalem i et interview med AdvokatWatch.

Det norske annonceselskab Adevinta har købt markedsplaformen Ebays forretning inden for online markedspladser og rubrikannoncer, Ebay Classifieds Group, der før handlen også ejede Bilbasen og DBA. Prisen løber op i omkring 9,2 mia. dollar, svarende til ca. 60 mia. kr.

Den type handler, vi har lavet, har ikke været coronafølsomme. Og efteråret ser godt ud for os – men det kan ændre sig hurtigt.

Dan Moalem, bestyrelsesformand i Moalem Weitemeyer Bendtsen

Det annoncerede den norske mediekoncern Schibsted i en pressemeddelelse tirsdag.

De danske platforme er dog som en del af handlen solgt videre til den største aktionær i Adevintas ejerkreds – Schibsted. I bytte bliver 26 pct. af Schibsteds aktier i Adevinta overdraget til Ebay, hvilket reducerer Schibsteds ejerskab af Adevinta fra 59 pct. til 33 pct. Derudover har Ebay fået 2,5 mia. dollar i kontanter.

Den danske pakke, som Schibsted køber, værdiansættes til 330 mio. dollar, svarende til 2,2 mia. kr. Advokaterne fra Moalem Weitemeyer Bendtsen har sammen med advokatfirmaet Skadden, Arps, Slate, Meagher & Flom LLP and Affiliates bistået Adevinta med det danske aspekt af opkøbet af Ebay's Classifieds Group.

Moalem-advokaterne rådgav også Schibsted i købet af DBA og Bilbasen.

"Det er en stor sag"

Derudover fik de danske advokater også selskab af flere andre juridiske rådgivere i handlen. Adevinta modtog også rådgivning fra det norske advokatfirma Bahr, mens den norske mediekoncern, Schibsted, foruden Moalem Weitemeyer Bendtsen trak på juridiske kræfter fra Cleary Gottlieb og det norske advokatfirma Weirsholm.

Wachtell, der er et advokatkontor specialiseret i M&A, rådgav Ebay, oplyser Dan Moalem.

Moalem Weitemeyer Bendtsen stillede med et juridisk hold bestående af partnerne Dan Moalem, Tobias Bonde Frost, Thomas Weitemeyer og Pernille Nørkær.

Derudover bidrog advokaterne Rasmus Juel Schiøtt, Poul Guo og Jep Becher Erritsøe Jensen samt de advokatfuldmægtige Sarah Veje Rasmussen, Andreas Selzer, Flora Chieng, og Marcus Alexander Svendsen.

Du har tidligere defineret store salærer som over fem mio. kr. Har I fået det, du kalder et stort salær, i denne handel?

"Jeg kan ikke udtale mig om salæret. Men jeg kan sige, at det er en stor sag," siger Dan Moalem.

Schibsted-koncernen er et af Skandinaviens største medieselskaber, der blandt andet står bag den norske tabloidavis VG og dagbladet Aftenposten samt svenske Aftonbladet og Svenska Dagbladet.

Lige så travlt som 2019

Det er ikke første gang, Moalem Weitemeyer Bendtsen samarbejder med Skadden, Arps, Slate, Meagher & Flom LLP and Affiliates – en advokatvirksomhed med mere end 1700 advokater på 22 kontorer. Det skete nemlig også sidste år, hvor de rådgav DSV i forbindelse med opkøbet af det konkurrerende, schweiziske logistikselskab Panalpina for 4,6 mia. schweizerfranc, hvilket svarer til 30,5 mia. kr.

Det var dog blot en af flere handler, som var med til at gøre 2019 til et "ekstraordinært godt år", som bestyrelsesformanden tidligere har udtalt. Derfor var Moalem-advokaterne også optimistiske omkring M&A-markedet, indtil coronakrisen meldte sin ankomst og for flere advokatfirmaer bremsede den store opkøbsfest.

Og fra Moalem Weitemeyer Bendtsen lød der i april også en vis bekymring for, at kunderne ikke ville foretage flere opkøb igen før efteråret. Men den nervøsitet er imidlertid næsten forsvundet nu.

Vi er verdensmestre i at analysere markedet forkert. Men vi er også ret hurtige til at sadle om.

Dan Moalem, bestyrelsesformand i Moalem Weitemeyer Bendtsen

"Vi har haft lige så travlt og lavet lige så mange handler som sidste år. Vi har været utrolig heldige, da de sager, vi har siddet med, ikke har været coronaramte. Sidste år på den her tid sad vi med DSV's køb af Panalpina, og derfor er vi også ret begejstrede for, at der er mange handler, der gør, at vi ligger på samme niveau som sidste år også omsætnings- og indtjeningsmæssigt," siger Dan Moalem.

Var I overraskede over, hvor mange handler I har haft i år – coronakrisen taget i betragtning?

"Ja. Vi er verdensmestre i at analysere markedet forkert. Men vi er også ret hurtige til at sadle om. Der er også et vist element af held, som man ikke kan se bort fra. Men vi må sige, at vi har en meget stærk pipeline, og lige nu har vi virkelig travlt med flere stærke opgaver," siger Dan Moalem.

Ifølge en rapport fra analysehuset Mergermarket er antallet af handler på verdensplan faldet 32 pct. i første halvår af 2020 sammenlignet med første halvår af 2019, mens værdien af virksomhandler er faldet med 52,7 pct. Det er tal, der bedst kan sammenlignes med finanskrisen i 2008 og 2009, skriver Mergermarket i sin rapport.

Og mens flere store advokathuse mener, at der er god grund til at tro, at det danske marked vil komme sig hurtigere, er forventningen ikke at markedet vil være tilbage på 2019-niveau.

"Den type handler, vi har lavet, har ikke været coronafølsomme. Og efteråret ser godt ud for os – men det kan ændre sig hurtigt. Jeg kan også sagtens forstå dem, der er bekymret for, at der ikke er lige så mange handler resten af året, og vi kan også ende med at ramme 10-15 pct. under 2019-niveauet. Det er måske mere realistisk. Vi er forsigtige optimister," siger Dan Moalem.

(Artiklen er opdateret kl. 11.57 med yderligere oplysninger.)

M&A-markedet blev væltet omkuld under corona: "Vi frygtede nok, at det ville blive værre, end det faktisk blev"

Rapport: Det globale marked for virksomhedshandler er på niveau med finanskrisen 

Mere fra AdvokatWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

AdvokatWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier