EU er "seriøst bekymret" over tilbageholdelse af advokat i Iran

Den iranske advokat Nasrin Sotoudeh er tilbageholdt i Iran, hvor hun risikerer at blive sigtet for blandt andet spionage. Anholdelsen vækker bekymring i EU.
Iransk advokat har forsvaret kvinder i en sag om tørklæder og er tilbageholdt. Det vækker bekymring i EU | Foto: Ebrahim Noroozi /Scanpix
Iransk advokat har forsvaret kvinder i en sag om tørklæder og er tilbageholdt. Det vækker bekymring i EU | Foto: Ebrahim Noroozi /Scanpix

Advokaten Nasrin Sotoudeh er fortsat tilbageholdt i Iran, og det vækker bekymring i EU.

Det skriver det britiske medie Guardian.

"EU er seriøst bekymret over anholdelsen af den fremtrædende iranske advokat og 2012-prismodtager af Europa-Parlamentets Sakharov-pris," siger en EU-talsmand til Guardian.

"Vi har kontaktet de iranske myndigheder om sagen for at få mere information om hendes situation. Vi vil fortsætte med at følge problemet tæt," lyder det videre fra EU.

Sotoudeh blev arresteret i juni i forbindelse med en strammere linje over for forsvarsadvokater, som er involveret i sager, der anses som følsomme for Irans nationale sikkerhed.

Den 55-årige advokat risikerer blandt andet at blive sigtet for spionage, efter hun har ført en række sager for kvinder, der er blevet arresteret for at tage deres tørklæder af hovederne og vifte med dem i forbindelse med en demonstration. Kvinderne blev arresteret for at trodse hijab-lov.

Det er ikke første gang, at Nasrin Sotoudeh er blevet anholdt. I 2011 blev hun idømt 11 års fængsel, blandt andet for at handle imod national sikkerhed og sprede propaganda mod Iran. Hun blev dog løsladt i september 2013.

 EU går i clinch med Polens retssystem

Polske højesteretsdommere går til EU-domstolen for at undgå tvangspension

Endnu et land går med i EU's fælles anklagemyndighed 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også