Byret lukker dørene i sag mod Claus Hjort Frederiksen

Den tidligere forsvarsministers forsvarer har straks kæret kendelsen om, at retssagen mod Claus Hjort Frederiksen skal foregå bag lukkede døre.
Claus Hjort Frederiksen er tiltalt for i fem tilfælde at være kommet med udtalelser, der efter anklagemyndighedens opfattelse er en overtrædelse af straffelovens paragraf 109 om videregivelse af statshemmeligheder. Arkivfoto fra 3. maj 2023 | Foto: Emil Nicolai Helms/Ritzau Scanpix
Claus Hjort Frederiksen er tiltalt for i fem tilfælde at være kommet med udtalelser, der efter anklagemyndighedens opfattelse er en overtrædelse af straffelovens paragraf 109 om videregivelse af statshemmeligheder. Arkivfoto fra 3. maj 2023 | Foto: Emil Nicolai Helms/Ritzau Scanpix
af ritzau

Når retssagen mod tidligere forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen begynder til november får offentligheden og pressen ikke lov til at overvære retsmøderne.

For de bliver for lukkede døre.

Det har en dommer i Københavns Byret afgjort, oplyser dommeren i et kort retsmøde fredag.

Claus Hjort Frederiksens forsvarer, René Offersen, har straks kæret kendelsen til landsretten. Også de fremmødte journalister vil have beslutningen ændret af landsretten.

Byretten har afsat 12 retsmøder til at behandle selve straffesagen mod den 75-årige tidligere Venstre-minister. Det første retsmøde er planlagt til 7. november og det sidste til den 12. december.

Nægter sig skyldig

Claus Hjort Frederiksen er tiltalt for i fem tilfælde at være kommet med udtalelser, der efter anklagemyndighedens opfattelse er en overtrædelse af straffelovens paragraf 109 om videregivelse af statshemmeligheder.

Han nægter sig skyldig.

Hvad han har sagt, og hvornår han har sagt det, holder anklagemyndigheden skjult. Den del er nemlig slettet i det anklageskrift, som pressen har fået aktindsigt i.

Det vil kunne skade Danmarks forhold til fremmede magter, hvis oplysningerne kom offentligt frem, lyder det

Derfor kom anklagemyndigheden også med anmodningen om at lukke dørene under selve straffesagen.

”Anklagemyndigheden vil fremlægge højt klassificerede oplysninger,” sagde statsadvokat Jakob Berger Nielsen i et retsmøde i forrige uge, hvor spørgsmålet om dørlukning blev drøftet.

Claus Hjort Frederiksen selv ønsker, at sagen mod ham skal foregå i fuld offentlighed. Han har tidligere sagt, at straffesagen udelukkende bygger på hans deltagelse i den offentlige debat.

Han var ikke selv til stede i retten fredag, men har efter fredagens kendelse sat sig til tasterne på Facebook.

”Dørene til min retssag skal efter byrettens afgørelse i dag være lukket for offentligheden. Det er jeg bestemt ikke tilfreds med, for det er vigtigt for mig, at offentligheden ved selvsyn kan få indsigt i, hvad det er jeg har gjort, der ifølge justitsministeren er landsskadelig virksomhed,” skriver han.

Det bliver nu op til landsretten at afgøre spørgsmålet.

”Vi er i gang, næste runde bliver i landsretten med tre dommere,” skriver Hjort.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også