Sag mod Claus Hjort om hemmeligheder begynder i november

Københavns Byret ventes at skulle bruge 12 retsmøder til at behandle straffesag mod tidligere minister. 
Straffesagen mod Claus Hjort kommer angiveligt til at strække sig frem til december. | Foto: Gregers Tycho
Straffesagen mod Claus Hjort kommer angiveligt til at strække sig frem til december. | Foto: Gregers Tycho
Ritzau

Straffesagen mod Claus Hjort Frederiksen kommer for retten til november. Det skriver Politiken tirsdag.

Mediet angiver ingen kilde til oplysningen, som man har erfaret. 

Københavns Byret oplyser imidlertid til Ritzau, at første dag er 7. november og sidste dag er 12. december.

Der skal være afsat 12 retsmøder til at afvikle sagen mod det tidligere folketingsmedlem og tidligere forsvarsminister i Københavns Byret. 

Hvis planen holder, ser det ud til, at straffesagen mod Claus Hjort kan blive afgjort før sagen mod den hjemsendte chef for Forsvarets Efterretningstjeneste, Lars Findsen.

Den mangeårige Venstre-politiker er tiltalt for at have givet oplysninger om statens hemmeligheder.

Også Lars Findsen er tiltalt efter samme bestemmelse i straffeloven, 109, som sidst er taget i brug for godt 40 år siden.

I begge tilfælde kræver anklagemyndigheden fængsel, og begge nægter sig skyldige.

Anklagemyndigheden har afvist at give pressen adgang til de præcise beskrivelser af de påståede lovovertrædelser. De to tiltalte har heller ikke selv fået lov til at beholde kopier af anklageskrifter, har det tidligere været fremme.

Men flere medier har berettet, at begge sager drejer sig om, at der skal være givet oplysninger om et samarbejde mellem FE og en amerikansk efterretningstjeneste om at tappe oplysninger fra telekabler. Og påstanden er så, at de to har røbet hemmeligheder om statens sikkerhed.

Claus Hjort blev sigtet i december 2021 efter blandt andet at have medvirket i programmet Lippert på TV 2 News. Tiltalen blev rejst i februar.

Hans forsvarer, René Offersen, hævder, at sagen er politisk, og at et nævningeting derfor bør behandle sagen. Det vil sige, at tre dommere og seks lægdommere skal afsige dom i stedet for blot en enkelt dommer og to lægdommere.

Lars Findsen er tiltalt for at have talt over sig i forhold til den tidligere rigspolitichef Torsten Hesselbjerg, journalister og familiemedlemmer. Denne sag er langt mere omfattende end den mod Claus Hjort.

Denne sag blev for nylig af Højesteret flyttet fra Københavns Byret til Retten i Lyngby. Her har man tilsyneladende endnu ikke fastsat datoer til hovedforhandlingen. Men åbenbart skal der findes 28 retsdage i kalenderen.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også