Byret afviser ønske fra Claus Hjort om nævningesag

Forsvareren for den tidligere minister mener, at straffesag er politisk og derfor skal behandles af nævninger.
Ved valget i efteråret genopstillede Claus Hjort Frederiksen (V) ikke til Folketinget. Det banede vejen for, at anklagemyndigheden kunne rejse straffesagen mod ham. | Foto: Linda Johansen
Ved valget i efteråret genopstillede Claus Hjort Frederiksen (V) ikke til Folketinget. Det banede vejen for, at anklagemyndigheden kunne rejse straffesagen mod ham. | Foto: Linda Johansen
AF RITZAU

Straffesagen mod Claus Hjort Frederiksen skal behandles af en dommer og to lægdommere. Det har Københavns Byret bestemt fredag formiddag, oplyser retten.

Dermed har retten afvist den tidligere forsvarsministers ønske om, at sagen skal afgøres af et nævningeting med et argument om, at sagen er politisk.

I et nævningeting er der flere dommere end normalt. Seks lægdommere medvirker som nævninger, og desuden er der tre juridiske dommere.

Claus Hjort er tiltalt for at have røbet oplysninger om statshemmeligheder. Han nægter sig skyldig.

I november og december skal byretten afgøre, om der er beviser for tiltalen, men forud for den såkaldte hovedforhandling skal flere spørgsmål om processen afklares.

Det ene drejer sig om selve procesformen. Og her har Hjort Frederiksens forsvarer, advokat René Offersen, altså ønsket nævninger, fordi det ifølge ham er en politisk sag.

I retsplejeloven står, at nævninger skal træffe afgørelse i sager ”vedrørende politiske lovovertrædelser.”

Men byretten er altså ikke enig i, at betingelsen for nævninger er opfyldt.

Desuden skal det på forhånd afklares, om dele af sagen eller den hele skal behandles bag lukkede døre. Det ventes afgjort i et retsmøde 3. maj.

I øvrigt skal spørgsmålet om nævninger eller ej videre til Østre Landsret. Advokat René Offersen oplyser, at fredagens kendelse er appelleret.

Tiltales for fem lækager

Fem gange skal Claus Hjort Frederiksen have røbet statshemmeligheder, påstår anklagemyndigheden i den kommende straffesag.

Fredag har Statsadvokaten i Viborg frigivet en kopi af anklageskriftet til medierne, og heri kan man læse, at der er rejst tiltale om overtrædelse af straffelovens paragraf 109 ved fem forskellige lejligheder.

Men statsadvokaten har ikke givet fuld indsigt.

Der er ikke datoer i den redigerede udgave, og det fremgår heller ikke, hvad den tidligere minister skal have sagt.

Desuden har statsadvokaten fjernet oplysninger om, til hvem Claus Hjort skal have givet de angiveligt hemmelige oplysninger.

Det har tidligere været fremme, at sagen formentlig blandt andet skyldes hans medvirken i programmet Lippert på TV 2 News.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

"Fra en virksomhedsbetragtning har det været en sund proces, men har også givet anledning til flere udtrædelser, end vi normalt ville se," lyder det fra Steen Rode, ledende partner hos Bech-Bruun. | Foto: Nikolai Linares

Fire partnere forlader Bech-Bruun

For abonnenter