Stor forskel på coronahåndtering i retterne afføder frustration hos forsvarsadvokater

Der er store forskelle på coronareglerne hos landets retter, hvor nogle gennemfører selv større sager, mens andre går i nødberedskab. Det afføder frustration, lyder det fra forsvarsadvokaterne, der gerne vil inddrages mere.
Retten i Holstebro vil efter planen gennemføre en stor sag om fiskekvoter med ti tiltalte i næste uge. | Foto: Ernst van Norde
Retten i Holstebro vil efter planen gennemføre en stor sag om fiskekvoter med ti tiltalte i næste uge. | Foto: Ernst van Norde

Hos Retten i Holstebro håber retspræsident Christian Schou i næste uge at kunne gennemføre en stor sag om fiskekvoter med ti tiltalte, mens Retten i Roskilde er gået i nødberedskab og kun gennemfører de allermest kritiske sager.

Landets retter har fastlagt vidt forskellige coronaretningslinjer, og det kan være svært for advokater og tiltalte at navigere i, advarer Kristian Mølgaard, formand for Danske Forsvarsadvokater.

"Det er selvfølgelig en svær situation. Men det er klart, at forskellig praksis afføder frustration," siger Kristian Mølgaard til AdvokatWatch.

Det er ifølge forsvarsadvokaten ikke mindst de klienter, der sidder i fængsel, der oplever frustration, fordi der ikke er nogen forudsigelighed i, hvornår deres sager bliver afviklet.

I foråret gik domstolene i nødberedskab, efter regeringen lukkede landet ned. Men det har efterfølgende affødt heftig kritik af regeringen for at blande sig i domstolenes anliggender og derved træde ind over magtens tredeling.

Derfor er det denne gang op til de enkelte retter at fastlægge coronaretningslinjer, og sådan bør det også være, mener Kristian Mølgaard.

"Det er rigtigt nok, at det er retterne, der individuelt skal træffe afgørelsen. Men samtidig mener jeg også, at det, der er forsvarligt i den ene retskreds, formentlig også er forsvarligt i den anden," siger han.

Vil inddrages mere

Kristian Mølgaard efterspørger derfor en højere grad af koordinering og ensretning mellem retterne, ligesom han mener, at advokaterne bør inddrages mere i beslutningerne om, hvilke sager der bliver aflyst, og hvordan man rent praktisk kan gribe sagerne an.

"Jeg er ked af, når jeg modtager en aflysning uden at have været inddraget i forhold til beslutningen," siger Mølgaard og tilføjer:

"Det er vanskeligt at forholde sig til en aflysning og formidle det videre til klienter, hvis man ikke helt ved eller kan forstå, hvorfor sagen er aflyst."

Det er Danmarks Domstoles såkaldte krisestab, der består af Domstolsstyrelsens direktion, en række retspræsidenter og Dommerforeningens formand, der står for at lave overordnede anbefalinger til retterne i forhold til coronarestriktioner.

Anbefalingerne går blandt andet på, at retterne forsøger at overholde afstandskravet på to meter. Men der er forskel på, hvordan retterne griber det an, medgiver Domstolsstyrelsens direktør, Kristian Hertz.

"Vi arbejder for at sikre så ensartede og trygge rammer for sagsafviklingen som muligt. Men der er forskel på sagerne og forholdene i de enkelte retter, og det er den enkelte ret og de enkelte dommere, der – baseret på de generelle anbefalinger – beslutter hvordan sagsafviklingen skal håndteres i lyset af covid-19-situationen," udtaler han i et skriftligt svar til AdvokatWatch.

Retspræsident går i nødberedskab

Det er også lokale forhold, som for eksempel høj befolkningstæthed og høje lokale smitttal, der har fået Jørgen Lougart, der er retspræsident for Retten i Roskilde, til at gå i nødberedskab. Men det handler også om de enkelte retspræsidenters personlige holdninger, fortæller han.

"Vi kan i nogen grad holde kravet om to meter, men det handler også om, hvad vi vil byde folk. Og der har jeg det sådan, at når vi har fået indskærpet, at vi kun må se fem mennesker og aflyse aftaler, synes jeg ikke, man skal hive folk ind i retten, medmindre det er absolut nødvendigt," siger Jørgen Lougart.

Selv om retten er gået i nødberedskab, er nedlukningen mindre end i foråret, og for eksempel prioriterer retten sager, hvor der er varetægtsfængslede.

"Der sidder jo potentielt en uskyldig i fængsel, så dem kan vi ikke være bekendt at udsætte. Problemet er, at det er nævningesager og dermed sager med mange mennesker. Men det løser vi med afstand og mundbind," siger retspræsidenten.

Uheldigvis for Retten i Roskilde er der 12-15 nævningesager i løbet af foråret, hvilket ifølge Jørgen Lougart er usædvanligt mange. Normalt har retten 7-8 nævningesager om året.

For at imødekomme advokaterne vil Domstolsstyrelsen gå i dialog med advokatforeningerne om situationen og indkalde det såkaldte sektorpartnerskab, der består af blandt andre politi, advokater og domstole, til møde i næste uge, fortæller Kristian Hertz.

Styrelsen for Patientsikkerhed har netop gennemgået udvalgte retslokaler, og domstolenes krisestab vil på den baggrund opdatere sine anbefalinger til retterne.

Retsmøder aflyses efter anbefaling om to meters afstand

Domstole anbefales at aflyse mindre ikke-hastende sager

Corona-risikoniveau hæves til højeste niveau

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også