AdvokatWatch

Retsmøder aflyses efter anbefaling om to meters afstand

I København sættes de største retssager i bero. I Aarhus afventes svar på, om plexiglas kan bruges. (Opdateret)

Retten i Aarhus afvikler fortsat flere store sager trods coronarestriktioner. | Foto: Gregers Tycho/JPA

Selv om landets domstole ikke er ramt af forsamlingsforbuddet på maksimalt fem personer, så bør de nu holde mindst to meters afstand under retsmøder.

Sådan lyder den nye anbefaling fra domstolenes krisestab for at undgå coronasmitte. Det anbefales at prioritere kritiske sager. Det er dog op til de enkelte retter og dommere at afgøre, hvordan sagerne skal håndteres.

Flere domstole ser på, hvordan de kan holde to meters afstand, og det betyder, at nogle retsmøder må aflyses.

Københavns Byret fortsætter med sager, som kan behandles i lokaler, hvor det er sundhedsmæssigt forsvarligt. Men nogle af de allerstørste sager er blevet sat i bero, oplyser pressekontaktdommer Jens Stausbøll.

Det gælder blandt andet Danmarks største sag om hvidvask, som er blevet efterforsket under navnet "Operation Greed". Her er afsat i alt 100 retsmøder.

Også "Operation Goldfinger", der er danmarkshistoriens største narkosag, er blevet udskudt. Det samme er en række store tvangsauktioner og bødesager.

Styrelsen for Patientsikkerhed har været en tur forbi Københavns Byret for at give sit besyv med om, hvilke retssale der kan bruges, når kravet om to meters afstand skal overholdes.

Afventer svar om plexiglas

Retspræsident i Retten i Aarhus Bodil Ruberg fortæller, at de efter de nye anbefalinger indtil videre har aflyst nogle færdselssager for at undgå for mange i retten samtidig.

Desuden er der torsdag aflyst tre mindre straffesager. Men de fleste kører altså fortsat.

"Vi var så heldige at få indrettet en meget, meget stor retssal, hvor vi kører en længerevarende domsmandssag med mange tiltalte og har en nævningesag, der starter fredag," siger hun.

Hidtil har retterne også gjort brug af plexiglas til at adskille pladser, når der ikke har kunnet holdes tilstrækkelig afstand. Det er nu ved at blive undersøgt af Styrelsen for Patientsikkerhed, fortæller Bodil Ruberg.

"Vi venter på at høre, hvad de siger i forhold til afstandskrav, og om plexiglas kan gøre, at man kan reducere de to meter," siger hun.

"Nu er vi nødt til, indtil vi får anden besked, at have to meters afstand mellem alle."

I Retten i Holstebro fortæller retspræsident Christian Schou, at de kan komme til at aflyse retssager. De har endnu ikke overblik over det.

"Det kan godt være, at vi er nødt til at aflyse sager eller ikke sætte dem på så tæt (tidsmæssigt, red.), som vi før gjorde," siger han.

I Holstebro fortsætter en sag om menneskehandel som planlagt, og i næste uge skal en stor sag om fiskekvoter begynde. Der er ti tiltalte i sagen, og derfor skal der være plads til en del personer.

"Det bliver også lidt af en øvelse at få den gennemført. Jeg håber ikke, at den skal udsættes," siger Christian Schou.

Anbefalingerne fra krisestaben gælder fra torsdag til og med 17. januar, eller indtil der foreligger en ny sundhedsfaglig vurdering.

(Artiklen er opdateret kl. 16.36 med flere oplysninger.)

Domstole anbefales at aflyse mindre ikke-hastende sager

Corona-risikoniveau hæves til højeste niveau

Mere fra AdvokatWatch

Ugens bedste historier på AdvokatWatch

Efterårsferien blev skudt i gang med nyheden om, at Horten får ny ledende partner til nytår. Derudover satte undersøgelse fokus på danskernes holdning til lokale advokater, mens afsat kurator fik lov til at bringe Højesteret på banen efter "vidtgående" afgørelse.

Læs også

Relaterede

Trial banner

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier