Det sidste håb er slukket for bedrageridømt lysboss

Tidligere direktør i Hesalight Lars Nørholt idømmes også i Højesteret syv års fængsel.
Højesteret har ikke fundet nogen formildende omstændigheder i sagen mod tidligere direktør i Hesalight Lars Nørholt. | Foto: Rune Aarestrup Pedersen/ERH
Højesteret har ikke fundet nogen formildende omstændigheder i sagen mod tidligere direktør i Hesalight Lars Nørholt. | Foto: Rune Aarestrup Pedersen/ERH
AF RITZAU

Højesteret har mandag stadfæstet straffen over den tidligere direktør i firmaet Hesalight Lars Nørholt. Straffen lyder på syv års fængsel, og dermed er Nørholts sidste håb om en mildere straf blevet slukket.

Firmaet, som gjorde sig i innovative løsninger med LED-belysning, så ud til at have en strålende fremtid. Firmaet var blandt andet blevet rost af statens finansieringsfond, Vækstfonden.

Selv daværende statsminister Helle Thorning-Schmidt roste fra Folketingets talerstol den innovative Roskilde-virksomhed.

Men i 2016 indledte politiet en efterforskning, som skulle afdække, at der foregik en række lyssky aktiviteter i LED-virksomheden.

Der var fiflet med regnskaber, hvor ordrer, som ikke reelt var indgået, fremgik, som om de var. Og flere investorer var klar til at skyde penge i firmaet i form af virksomhedsobligationer.

Politiet studsede blandt andet over en aftale med Starbucks Europe i Schweiz og en anden aftale med den italienske optikerkæde Salmoraghi & Vigano.

Lars Nørholt blev siden i by- og landsret dømt for at have bedraget pensionskasserne Pensam og Pension Danmark og andre for 562 millioner kroner.

Derudover blev han dømt for at stikke adskillige millioner i egen lomme. Det skete blandt andet i form af køb af ejendomme på Mallorca. Alt i alt fik Nørholt Hesalight til at betale ham 55 millioner kroner. For det er han kendt skyldig i mandatsvig.

Nørholt havde anket sagen til Højesteret i håbet om at få en mildere straf. Straffen på syv års fængsel er blandt de allerstrengeste, som er givet i Danmark for økonomisk kriminalitet.

Kun Stein Bagger fra det kollapsede IT-Factory har fået en lige så hård straf.

Højesteret anfører i begrundelsen for straffen, at der ikke er fundet nogen formildende omstændigheder i sagen overhovedet. Til gengæld er der en række skærpende.

Blandt dem er Nørholts centrale rolle i sagen, at hans forbrydelse var planlagt og systematisk, og at han havde tilegnet sig et stort millionbeløb.

"Det er en sag med omfattende og meget grov svindel for over en halv milliard kroner, og jeg er meget tilfreds med, at der nu er sat punktum i sagen med en af de hårdeste domme, der er givet for økonomisk kriminalitet i Danmark," siger anklager Anne Riisager fra Rigsadvokaten i en pressemeddelelse.

Nørholt er dømt for straffelovensbestemmelser om bedrageri, mandatsvig, momssvig, skyldnersvig og dokumentfalsk.

Dømt Hesalight-stifter går i Højesteret med svindeldom

Landsret idømmer Hesalight-stifter syv års fængsel

Ledelse i Hesalight dømmes i erstatningssag om 200 millioner

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også