Ledelse i Hesalight dømmes i erstatningssag om 200 millioner

Selskab blev ledet på en helt uforsvarlig måde, siger Retten i Roskilde om direktør og stifter Lars Nørholt.
Stifter af Hesalight, Lars Nørholt. | Foto: Carsten Bundgaard/ERH
Stifter af Hesalight, Lars Nørholt. | Foto: Carsten Bundgaard/ERH
AF RITZAU

Den tidligere ledelse i virksomheden Hesalight skal betale 200 millioner kroner i erstatning til konkursboet. Det har Retten i Roskilde tirsdag fastslået i en dom.

De fire dømte er Lars Nørholt, der var grundlægger og direktør, bestyrelsesformand Lars Christian Jørgensen, bestyrelsesmedlem Martin Kent Nielsen samt revisor Frank Bergmann.

Derimod frifindes en femte, der var stævnet, nemlig bestyrelsesmedlem Niels Mikkelsen. Han blev vildledt af de andre og var kun med i bestyrelsen i en kort periode, lyder det.

Virksomheden opnåede stor opmærksomhed for en imponerende hurtig vækst med løsninger med LED-lys til kunder over hele verden. Hesalight blev fremhævet som en succesrig grøn virksomhed.

Men efter flere tryk på de røde alarmknapper fra myndigheder og presse gik Roskilde-virksomheden ned. Konkursen indtrådte i november 2016.

Ifølge Bagmandspolitiet var en række investorer blevet bedraget, ligesom der også var sket andre former for økonomisk kriminalitet.

I en dom sidste år besluttede byretten at straffe Lars Nørholt med fængsel i syv år. På torsdag i denne uge bliver det Østre Landsrets tur til at afgøre, om han begik grov økonomisk kriminalitet.

Tirsdagens dom angår en civil sag, som kurator Henrik Selchau Poulsen på vegne af konkursboet havde anlagt. Beløbet er reelt større end de 200 millioner kroner, idet der også skal betales procesrenter.

Sagen har været omfattende. Dommen er på godt 550 sider. Omfanget ses også af, at de dømte skal betale sagsomkostninger på mere end ni millioner kroner til boet, mens boet til gengæld skal betale 2,5 millioner kroner i sagsomkostninger til den frifundne Niels Mikkelsen.

I retten har kuratoren blandt andet hævdet, at Lars Nørholt uberettiget trak 75 millioner kroner ud af virksomheden til sig selv og sin hustru.

Desuden tabte virksomheden penge på projekter, som stred direkte mod vedtægterne. For eksempel på engagementet med et firma, som skulle sørge for kloakering i en kommune i Serbien, har mediet finans.dk tidligere rapporteret.

Retten noterer, at Lars Nørholt ledede Hesalight på "en helt uforsvarlig måde". For eksempel indgik han kontrakter, som selskabet ikke have penge eller faglig formåen til at opfylde. Desuden brugte han selskabets penge til blandt andet at købe fast ejendom på Mallorca.

I øvrigt dømmes Lars Nørholt, Lars Christian Jørgensen og Frank Bergmann til at friholde Martin Kent Nielsen for at betale erstatning.

Kurator erklærer sig tilfreds med afgørelsen:

"Det har hele tiden været konkursboets opfattelse, at selskabets ledelse og revisor har pådraget sig erstatningsansvar over for konkursboet og dets kreditorer, hvilket byretten har givet konkursboet medhold i. Vi vil nu gennemgå dommen i detaljer og har ikke yderligere kommentarer," lyder det fra advokat Henrik Selchau Poulsen

Landsretter tager hul på spektakulære sager om økonomisk kriminalitet

Advokater linet op i slagsmål om Hesalight-millioner

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også