Flere kvinder blandt nye partnere – men reel ligestilling "vil tage rigtig mange år"

Næsten halvdelen af nyudnævnte partnere i de største advokathuse er kvinder, viser optælling, men ”vi skal passe på med at garantere, at det vil se sådan ud hvert år,” siger Kromann Reumert-topchef.
Christina Bruun Geertsen greb roret som ledende partner i Kromann Reumert 1. januar 2023. Hun har netop budt velkommen til to mænd og to kvinder i partnerkredsen. | Foto: Pr
Christina Bruun Geertsen greb roret som ledende partner i Kromann Reumert 1. januar 2023. Hun har netop budt velkommen til to mænd og to kvinder i partnerkredsen. | Foto: Pr
Af Andreas Vestergaard og Steffen Moses

Vanen tro har advokatfirmaerne strøet partnertitler ud ved indgangen til 2024.

I de ti største advokathuse målt på omsætning er i alt 19 medarbejdere blevet forfremmet til partner pr. 1. januar 2024. Fordelingen mellem kønnene er næsten 50/50 med ti mænd og ni kvinder, viser en gennemgang af udnævnelserne, som AdvokatWatch har lavet.

Det står i skarp kontrast til foregående år, hvor ca. hver tredje nye partner har været kvinde. Der var 23 partnerudnævnelser pr. 1 januar 2023, hvoraf otte var kvinder.

”Det er virkelig positivt og et stort fremskridt i forhold til tidligere,” siger Nynne Mørkeberg, jurastuderende og forperson for studenterforeningen Kvindelige Jurister, til AdvokatWatch.

Diversitet – eller mangel på samme – er et vedvarende og stort tema i advokatbranchen. Det skorter ikke på tiltag, intentioner og hensigtserklæringer for at udbedre den skæve kønsfordeling, men nålen har rykket sig lige så langsomt, som diskussionen efterhånden er gammel.

Sidste år satte firmaer som Accura og Lundgrens nye initiativer i søen på området, mens Poul Schmith/Kammeradvokaten satte strøm til en ny handlingsplan, der blandt andet skal sikre flere kvinder i partnerlagene.

Kammeradvokaten står for langt størstedelen af udnævnelserne med otte af slagsen – fem kvinder og tre mænd. 

Kromann Reumert har ligesom sidste år udnævnt fire nye partnere ved årsskiftet. I modsætning til sidste år, hvor alle var mænd, peger pilen i år på to mænd og to kvinder.

”Hos os har vi gennem en årrække set en nogenlunde lige fordeling mellem kønnene i vores udnævnelser i lagene frem mod at blive partner, og derfor har vi også troet på, at det ville komme til at vise sig i konverteringen til partnertitler,” siger Christina Bruun Geertsen, ledende partner i Kromann Reumert, der opererer med titler som senioradvokat og director på vej mod toppen. 

Der vil dog være forskel på de enkelte år, lyder det fra topchefen, der ikke nødvendigvis tror, at fordelingen hedder 50/50 igen næste år. Dermed ikke sagt, at den ikke gør, indskyder hun.

”Vi skal som branche passe på med at garantere, at det vil se sådan ud hvert år, men jeg tror, at vi har knækket en kode.”

Forhåbentlig udtryk for tendens

Bruun & Hjejle udnævnte ingen partnere sidste år. I 2022 hev advokathuset fire mænd fra egne rækker ind i partnerkredsen. I år er to advokater trådt ind i ejerkredsen – en mand og en kvinde.

Christian Johansen, ledende partner i Bruun & Hjejle, mener, at tallene viser, at der sker noget nu, hvad angår ligestilling på partnerniveau i branchen.

Kan man ligefrem sige, at I som branche har knækket kurven med en nogenlunde lige fordeling i 2024?

”For at knække en kurve skal der være tale om en tendens over længere tid, så jeg vil nok være varsom med at sige, at vi har knækket kurven, men det viser en opmærksomhed på temaet i hele branchen, og min forhåbning er, at det er udtryk for en tendens, som gør, at vi bevæger os hen imod en mere lige fordeling.”

Det er ifølge Kammeradvokatens topchef, Jens Bødtcher-Hansen, også for tidligt at sige, at koden nu er endeligt knækket.

”Det går lidt op og ned, men jeg er glad for at kunne konstatere, at der i år er blevet forfremmet flere kvinder til partnere. Der bliver arbejdet meget med diversitet i advokatbranchen, og over tid bliver det her billede forhåbentlig repræsentativt,” siger han.

Udvidet bevidsthed

Christina Bruun Geertsen peger blandt andet på, at puljen af kvindelige advokater over mange år er vokset, ligesom der er ”opstået et stort – og nødvendigt – fokus på det i advokatfirmaerne.”

”Vigtigheden af diversitet for en virksomhed er blevet synliggjort, og så er det vigtigt med eksempler, som andre kvinder kan spejle sig i, så det ikke kun er mænd, man skal kopiere. Derfor har vi også aktivt søgt at understøtte og anspore nogle af de kvinder, som både har haft kompetencerne, men også ambitionen og lysten til at blive partner,” siger hun.

Hvordan har I understøttet det?

”Det kan lyde lidt usympatisk. Men det handler om, at alle os i den ældre generation – både mænd og kvinder – har fået udvidet vores bevidsthed i forhold til ikke bare at pege på det, vi plejer. Det er måske lidt udefinerbart, men jeg tror rent faktisk, at det har flyttet noget.”

Kromann Reumert har ligesom flere af konkurrenterne ikke konkrete måltal for andelen af kvindelige partnere. Omvendt har Bech-Bruun, Bruun & Hjejle og DLA Piper alle opstillet mål. 

Bruun & Hjejle har for eksempel en målsætning om, at 30 pct. af partnerne på sigt skal være kvinder.

Er en nogenlunde lige fordeling eller en lige fordeling overhovedet godt nok – eller tilstrækkeligt – for at komme i mål på den her diversitetsagenda, som I jo alle sammen har højt på dagsordenen?

”Jeg ved ikke, om man kan sige, det er tilstrækkeligt, men det er et godt skridt på vejen i retning af at opfylde de målsætninger, som advokatvirksomhederne har, og som er beskrevet på forskellige måder,” siger Christian Johansen fra Bruun & Hjejle.

Christina Bruun Geertsen mener, at ratioen er god nok i forhold til at komme skævvridningen til livs.

”Men det er også klart, at det med en mere lige fordeling hvert år vil tage rigtig mange år, inden der reelt er en ligelig fordeling mellem kønnene i partnerkredsene. Det synes jeg selv er ok. Jeg vil ikke have lyst til at bakke op om en fremgangsmåde, hvor det hedder kvinder frem for alt på bekostning af talentfulde og ihærdige mænd,” siger Kromann Reumerts topchef.

”Det vil både være urimeligt og unfair over for dem. Og det vil heller ikke være særlig smart for os som virksomhed at risikere at give nogen, der ville være gode for vores egen forretning, løbepas på grund af deres køn – det gælder både kvinder og mænd,” forklarer hun.

Stadig tilhænger

AdvokatWatch skelner i denne optælling ikke mellem kapitalejere og ansatte partnere. Det er dog ”afgørende”, mener Nynne Mørkeberg fra Kvindelige Jurister, at udviklingen forplanter sig i advokatfirmaernes ejerkredse, ”så kvinder også sikres samme muligheder for medbestemmelse og økonomiske fordele.”

Andelen af kvindelige ejerpartnere i de ti største advokatfirmaer har ligget rimelig konstant på 14-15 pct. over de seneste år, viser tidligere opgørelser, som AdvokatWatch har lavet.

OECD langede for nylig ud efter Danmark, fordi der er for få kvinder i danske topledelser og bestyrelser. 

Det er med andre ord ikke alene en udfordring i advokatbranchen, og flere fremtrædende erhvervsfolk som for eksempel afgående Sydbank-topchef Karen Frøsig bakker nu op om at indføre kvoter for at sætte skub i udviklingen.

Studenterforeningen Kvindelige Jurister har flere gange slået på tromme for de omdiskuterede kvoter, der generelt er blevet afvist som en gangbar vej frem af topcheferne i advokatbranchen.

Vil du være tilfreds, hvis samme optælling om et år viser en lige eller nogenlunde lige fordeling som i år?

”Ja. Det vil være lige så fint. Det kommer selvfølgelig til at tage mange årtier, før der er fuldstændig ligestilling i branchen med den ratio, men vi går jo heller ikke nødvendigvis ind for en overrepræsentation af kvinder i partnerkredsene. Der skal være en balancegang,” siger Nynne Mørkeberg.

Hvad betyder det for jeres holdning til kvoter?

”Det er ikke, fordi den ligefrem falder til jorden, bare fordi der er sket en positiv udvikling fra i år, men det viser, at der sker noget i branchen på det her område, og vi har jo peget på kvoter, fordi vi ikke rigtig har set nogen udvikling.” 

Er I stadig tilhængere af kvoter?

”Ja, det er vi helt grundlæggende. Men det kan ikke stå alene.”

Hos Kromann Reumert, der ifølge selskabsregistret er ejet af 50 partnere, heraf 44 mænd og seks kvinder, tror Christina Bruun Geertsen, der overtog stafetten som ledende partner for et år siden, ikke på konkrete måltal.

”Vi synes, at det er rigtigst, at vi udnævner de rigtige kandidater og ikke er meget kategoriske i forhold til eksempelvis køn. Det synes jeg også selv som kvinde,” siger topchefen.

Bech-Bruun og Horten har ikke optaget nogen nye partnere ved årsskiftet, oplyser firmaerne til AdvokatWatch. DLA Piper har fået en ny kapitalejer udefra, som dog ikke indgår i denne optælling, der beror på interne forfremmelser.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

"Fra en virksomhedsbetragtning har det været en sund proces, men har også givet anledning til flere udtrædelser, end vi normalt ville se," lyder det fra Steen Rode, ledende partner hos Bech-Bruun. | Foto: Nikolai Linares

Fire partnere forlader Bech-Bruun

For abonnenter