Uforudsigelig regnskabssæson kan føre til nyt hierarki i advokatbranchens top

ANALYSE: Efter et par år med tårnhøj vækst i toppen af advokatbranchen vil tempoet falde i den kommende regnskabssæson, hvor en række firmaer har meget på spil.
Steffen Moses er redaktør på AdvokatWatch og har fulgt den danske advokatbranche tæt i flere år. | Foto: Jan Bjarke Mindegaard / Watch Medier
Steffen Moses er redaktør på AdvokatWatch og har fulgt den danske advokatbranche tæt i flere år. | Foto: Jan Bjarke Mindegaard / Watch Medier

Gorrissen Federspiel rækker ud efter milliarden, Accura bider de største advokatfirmaer i haserne, og Bech-Bruun skal forsøge at holde sig foran konkurrenterne trods åreladning på energiområdet.

Det er nogle af overskrifterne for den regnskabssæson blandt de største danske advokatfirmaer, der bliver skudt i gang inden for de kommende uger, og hvor der er flere fikspunkter, der især er værd at holde øje med.

Sidste år indledte Plesner sæsonen blandt top-ti-advokatfirmaerne med et festfyrværkeri af et regnskab med en vækst på 22 pct. og en rekordomsætning på 858 mio. kr. 

Flere konkurrenter tilsluttede sig vækstfesten, og samlet set voksede toplinjen for de største advokatfirmaer 16 pct. i 2021.

Men forventningen i branchen er generelt lavere vækstrater, og flere vil derfor formentlig lade champagnen stå i vinkælderen og i stedet markere godkendelsen af 2022-regnskaberne med en kop kaffe og en bekymret skelen til året, der kommer.

Ud over den generelt lavere vækst, kommer regnskabssæsonen til at besvare en række centrale spørgsmål i forhold til styrkeforholdet i branchen. 

Intens kamp i top-tre

Duellen i den absolutte top i branchen snævrede sidste år ind, og kun 9 mio. kr. skilte toplinjerne hos Bech-Bruun og Gorrissen Federspiel, mens Plesner stadig havde omkring 100 mio. kr. op til konkurrenterne.

Styrkeforholdet kan meget vel ændre sig, når de tre virksomheder har præsenteret deres 2022-regnskaber. 

Bech-Bruun har længe haft branchens største offentliggjorte omsætning, men mistede ved udgangen af 2021 tre partnere, der tog over 20 medarbejdere i deres afdeling for vedvarende energi med til Accura.

Hverken Bech-Bruun eller Accura har villet fortælle, hvor meget omsætning der ligger i afdelingen, men det er ikke småpenge, der nu er revet ud af Bech-Bruuns toplinje.

Advokatfirmaet har siden slået tilbage ved at overtage det københavnske advokatfirma Lundsgaard & Partnere, ligesom to M&A-partnere er skiftet fra Bruun & Hjejle til Bech-Bruun. Begge tilføjelser er dog først sket ved udgangen af 2022 og luner derfor ikke i det kommende årsregnskab.

Spørgsmålet er derfor, om Bech-Bruun kan holde førertrøjen, eller om Gorrissen Federspiel drøner forbi. 

Tæt på milliarden

Gorrissen Federspiel havde i 2021 en vækst på knap 20 pct., og forventningen til 2022 var, at advokatfirmaet med en vækst på 5 pct. ville runde en omsætning på en mia. kr., hvilket i så fald ville være historisk for den danske advokatbranche. 

Det er dog en forventning, der blev formuleret i foråret, og siden er det langt fra gået som forventet i branchen.

Blandt topadvokaterne lyder meldingen blandt andet på, at især tredje kvartal var sløjt med et usikkert marked og meget lav aktivitet på blandt andet M&A-markedet, der står for en betydelig del af de største advokatfirmaers omsætning.

Derfor er det langt fra sikkert, at Gorrissen Federspiel når den famøse milliardomsætning.

Accura nærmer sig toppen

Det ville være noget af en torn i øjet på Bech-Bruun og Gorrissen Federspiel, hvis de to advokatfirmaer må se sig slået på målstregen til milliarden. 

Derfor har de uden tvivl et øje på bakspejlet, hvor de kan ane Accura komme drønende i en støvsky af transaktioner og energiprojekter.

Den hidsige udfordrer til de største advokatfirmaer har siden 2019 fordoblet sin omsætning, der i 2021 landede på 726 mio. kr. Og hvis Accura havde samme vækst i 2022, når firmaet milliardomsætningen.

Advokatfirmaet er dog bygget op om transaktioner. Det er hovedårsagen til den høje vækst de seneste år, hvor markederne for M&A og fast ejendom har været rødglødende. Men det betyder også, at et faldende marked hurtigt vil sætte sig i tallene.

Derfor har Accura-formand Thomas Weincke også manet til ro med en forventning om, at 2022 ville byde på lavere vækst – uden han dog har villet give et konkret bud.

Spørgsmålet er derfor, hvor meget nedgang Accura har mærket især i andet halvår af 2022. Og i hvor høj grad den nye afdeling for vedvarende energi kompenserer og bidrager til en fortsat eksplosiv vækst hos det fremadstormende advokatfirma.

Et knækket felt

Bagest i feltet i top-ti måtte DLA Piper, Bruun & Hjejle, Horten og Lundgrens nøjes med langt mindre vækst i 2021. 

Mens den samlede toplinje for de fire største voksede 633 mio. kr., havde de fire i bunden en samlet omsætningsvækst på 91 mio. kr.

Hullet mellem de største og mindste blandt advokatbranchens top bliver næppe meget større i den kommende regnskabssæson. Men det bliver nok heller ikke mindre, da forventningen i branchen er generelt beskedne vækstrater. Og spørgsmålet er, om for eksempel DLA Piper, Bruun & Hjejle eller Horten kommer ud af 2022 med faldende omsætning.

Ud over den mere afdæmpede vækst er forventningen blandt advokaterne, at den kommende regnskabssæson vil være præget af stor usikkerhed, når det kommer til at skulle se ind i krystalkuglen for 2023.

Året er startet på det jævne, hvilket formentlig er det værste scenarie for advokatbranchen, der især trives på konjunkturernes yderpoler, hvor der enten er et buldrende transaktionsmarked eller en økonomisk krise med konkurser og retssager til følge.

Poul Schmith/Kammeradvokaten og Kromann Reumert tæller også med blandt advokatranchens top-ti, men da de to advokatfirmaer vælger ikke at være transparente og åbne om deres regnskabstal, spiller de ingen rolle i den kommende regnskabssæson. 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også