Bestyrelsesformand om minimalt ligestillingshop: "Uambitiøst og pinligt"
Der skal hankes gevaldigt op i advokathusenes fokus på ligestilling, mener flere af branchens aktører ovenpå AdvokatWatchs opgørelse over antal kvindelige kapitalejere.
Tallene viser en beskeden fremgang på ét procentpoint siden sidste år og lander på et gennemsnit på 15 pct. kvindelige kapitalejere i de ti største advokatfirmaer.
Dorte Carlsson, der snart fylder 50, har brug for at regne efter, om hun selv når at opleve en dag med ligestilling i advokatbranchens top.
Som uddannet jurist, tidligere medlemschef hos Danske Advokater og nuværende bestyrelsesmedlem i Copenhagen Legal Tech, kender hun branchen indefra.
For hende er tallene langt fra gode nok.
”Jeg er vild med, at der er kommet så stort et fokus på hele diversitetsdagsordenen, men tallene viser jo, at der er lang vej igen. En stigning på ét procentpoint på et år er jo til at grine af, når man tænker på, hvor meget der er blevet talt om det her.”
Museskridt
At branchen rykker sig – omend det er med museskridt – tror bestyrelsesformand for Danske Advokater, Jesper Rothe, vil fortsætte.
”Der er ikke nogen tvivl om, at vi gerne havde set et højere tal her, og at vi ønsker, at der kommer en højere grad af diversitet og flere kvindelige ejere.”
”Det er ikke tilfredsstillende, men jeg tror, at det nok skal komme, og vi med årene vil se en progressiv stigning.”
Hos Djøf Advokat mener man, at ”branchen skal forny sig, hvis den skal være levedygtig og lige så eftertragtet blandt de juridiske talenter om ti år.”
Det kræver, at man tør at omstille sig til også at kigge mere bredt, når man rekrutterer og udnævner ledere, partnere og ejere,” siger formand Rasmus Thingholm.
”Det handler også om at ændre mindset, for det er tydeligt at se i branchen, at ejerne i stor stil har nemmere ved at pege på nogen, der ligner dem selv.”
Flere firmaer går tilbage
Den udprægede mandsdominans, der fortsat eksisterer i branchens top, sker trods et hav af initiativer og intentioner om det modsatte.
Hos tre af de ti firmaer er andelen af kvindelige kapitalejere faldet. Det gælder for Horten, Accura og Plesner, der ifølge målingen går to procentpoint tilbage. DLA Piper er status quo.
Noget, der ikke imponerer Dorte Carlsson.
”Jeg er klar over, at der allerede er sket rigtigt mange ændringer hos særligt de store advokatfirmaer, men jeg er bekymret for, hvordan det reelt ser ud i resten af branchen.”
Den holdning deler Jesper Rothe, bestyrelsesformand i Danske Advokater.
”Som branche er det ikke godt nok. Det er uheldigt, at det er gået tilbage for nogle. Jeg håber, det alene er udtryk for ét års resultat og ikke manglende prioritering,” siger han.
”Det ændrer ikke ved, at det er væsentligt at vi har fokus på problemstillingen. Vi skal gøre, hvad vi gør, men vi skal også gøre mere.”
Konservativ kultur
Anderledes store skridt har Lundsgrens taget og har på et år flyttet sig fra 13 pct. til 23 pct. kvindelige kapitalejere – en udvikling, der giver dem en andenplads på ligestillingspodiet.
Derfor overrasker det også bestyrelsesformand Tobias Vieth, ”at det står så grelt til” andre steder i branchen.
”Det virker meget uambitiøst og decideret pinligt. Det er udtryk for en konservativ og forandringsuvillig kultur i branchen også på dette punkt.”
”Vores branche er på mange måder desværre karakteriseret ved kortsigtet tankegang, og det bliver svært at fastholde kvinder i branchen, hvis de ikke kan se en naturlig adgang til partnerskab.”
Han understreger, at kvinder udgør ca. 2/3 på jurauddannelsen og ”dermed 2/3 af vores fremtidige talentmasse”.
Skræddersyede partnertracks og et nyt diversitetsudvalg er to af de tiltag, der ifølge Lundgrens-formanden har været med til at sætte fut i repræsentationen.
”I det seniorlag, hvor vi internt rekrutterer partnere fra, har vi ca. 60 pct. kvinder og 40 pct. mænd, så det overrasker mig ikke, at vores udvikling går den vej.”
Han mener, at frugterne af diversitetsudvalgets arbejde med kønsdiversitet blandt andet er de frugter, som firmaet nu kan høste.
Ingen kvoter eller måltal
Advokatfirmaer med en lille ejerkreds kan selvsagt ændre væsentligt på procentandelen af kvinder ved få udskiftninger. Det modsatte gør sig gældende, hvis ejerkredsen er stor. AdvokatWatchs opgørelse tager ikke højde for antallet af kapitalejere i virksomhederne.
Med 55 ejerpartnere er Bech-Bruun det firma på listen med flest, mens Lundgrens med deres 22 ejerpartnere har færrest.
Ifølge Tobias Vieth er de 23 pct. et udtryk for ”en naturlig udvikling” og et skridt på vejen, men hverken kvoter eller måltal er noget, der bliver lagt på bordet hos Lundgrens.
”Vi vil ikke afvise dygtige partnerkandidater, fordi de ikke er kvinder, så udviklingen mod kønsegalitet er ikke nødvendigvis lineær år for år.”
Principielt er der ikke et mål eller en endestation for Lundgrens, forklarer Tobias Vieth, der ikke vil sige, at der skal være 50/50 repræsentation i et givent år.
”Det er fjollet at fastsætte kvoter og mål for så ikke at overholde dem. Handling taler et mere overbevisende sprog. At blive partner hos Lundgrens er noget, vi bygger op omkring personens og dennes individuelle kompetencer, og ikke en støbeform vi presser folk ned i.”
”Man kan vælge at accelerere udviklingen ved at sætte sig ind i, hvad diversitet byder på af muligheder, og hvad det modsatte udelukker.”

En sund forretning
At se diversitet som en del af forretningen er noget af det, som Rasmus Thingholm, formand for Djøf Advokat, vil slå et slag for.
”Tiden er ved at være moden til, at ejerne også tør løfte blikket fra hardcore finansielle måltal. For der skal noget mere til.”
”Jeg håber, at vi i 2023 tør tage en dialog på tværs af branchen og udfordre idéen om, at det ikke kun er fremgang i de økonomiske nøgletal, der kendetegner en sund og levedygtig advokatvirksomhed.”
”God ledelse, øget psykologisk tryghed, mere diversitet og måltal for medarbejdernes trivsel, engagement og oplevelse af involvering skal prioriteres langt højere. For det er noget af dét, der efterspørges.”
Opdateret 18.01.2023 kl. 09.21: DLA Piper oplyser til AdvokatWatch, at de ved første optælling talte forkert. Virksomheden har således ændret deres tal fra 52 kapitalejere, heraf 7 kvinder til 53 kapitalejere, heraf 8 kvinder. Dermed er DLA Piper status quo siden sidste års opgørelse.